Àmbit de la notícia
Comunitari

Jordi Giró: "La solidaritat farà falta en endavant per sortir d'aquesta situació"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Jordi Giró, president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya

Entrevistem el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

Amb quines problemàtiques us trobeu actualment davant la situació de pandèmia?

Molt variades i diverses, segons els diferents barris d'arreu. Problemàtiques que ens trobem actualment són situacions d'extrema solitud, falta d'aliments acompanyada d'una manca d'ingressos, bé per a situacions d'atur o perquè el cobrament de prestacions s'eternitzen.

Aquestes són situacions per desgràcia són força comunes. I davant d'aquest paisatge tenim algunes associacions veïnals que encara no poden obrir els seus locals, precisament en barris on aquesta proximitat es fa més necessària però l'administració no ho permet.

Com actueu davant el confinament?

A nivell intern, des de l'inici el 13 de març passat, vam tenir que fer una adaptació dels programes que portem a terme a diferents barris d'arreu per adaptar-nos les noves formes de teletreball. En cap moment hem deixat d'estar operatius. És més, també vam impulsar les xarxes d'ajuda mútua als barris. Poc a poc també hem anat adaptant-nos a les reunions de treball amb les federacions de forma telemàtica. 

Respecte a les accions territorials, com el cas del projecte A-Porta, hem tingut que adaptar-nos a la situació de pandèmia per tal de poder-los realitzar. Tractem de realitzar la nostra tasca, amb totes les precaucions i mesures, però tenint en compte que la situació en qualsevol moment es pot complicar. Tenim clar que el moviment veïnal ha d'estar al peu del canó quan més necessitats hi ha als barris.

Quina és la situació actual?

La situació actual és complicada, sobretot en aquells barris que abans de la pandèmia ja sumaven més dificultats. La falta de feina o el temor a perdre-la, per contagi, és rellevant. Malgrat tot, hi ha una bona resposta comunitària per part de les veïnes a través de respostes de solidaritat i això és una bona senyal. Una solidaritat que farà falta en endavant per sortir d'aquesta situació.

En un primer moment, per a controlar la pandèmia i un segon, per sortir d'una situació econòmica general molt difícil. Es necessitarà una resposta territorial de barri i promoguda en conjunt des de tota la ciutadania. Que s'hagin activat tantes respostes solidàries és un valor positiu perquè caldrà lluitar de forma valenta totes juntes si no volem que hi hagi gent que es quedi en el camí.

Què feu des de l'entitat per gestionar el tema Covid-19?

Primer de tot estan les persones, per això, estem molt a sobre de com evoluciona la pandèmia, adaptant en tot el possible els protocols i recomanacions de les autoritats sanitàries per tal de poder anar treballant pels nostres barris d'arreu de Catalunya. 

Des del primer dia ens vàrem oferir a les autoritats sanitàries per col·laborar en tot el que consideressin necessari per tal de fer front a la nova situació.

Quines accions vau portar a terme?

La campanya “Cuidem-nos des dels barris” per a promoure les xarxes d'ajuda mútua i fer de corda de corretja entre les organitzacions dels barris, siguin associacions veïnals o altres tipus d'iniciatives, perquè les xarxes d'ajuda mútua arribin al veïnat més vulnerable. També perquè arribessin les recomanacions de com ajudar seguint els protocols de seguretat.

Vam repartir 250 lots d'aliments agroecològics de famílies vulnerables de l'àrea metropolitana. Lots que venien també d'un sector econòmic molt malmès, com la pagesia i els projectes cooperatius agraris.

Quin és el vostre objectiu en la situació actual?

Més enllà de les situacions d'emergència social que sempre voldrem respondre amb actuacions, la prioritat serà poder desplegar el nostre Pla de treball votat i els projectes forts de la CONFAVC, com A-porta o Aula Actual als barris, perquè ara més que mai es necessiten aquestes respostes i actuacions comunitàries és llarg recorregut.

Què reivindiqueu des de l'entitat per millorar la realitat de les associacions veïnals?

Que trobem solucions per poder obrir els locals que romanen tancats encara i també recursos per la digitalització de les associacions. També necessitem una nova fornada de veïnes de generacions joves que es vulguin implicar en el moviment veïnal.

Durant tots aquests mesos la feina ha estat dura i inacabable per moltes associacions però a l'hora motivadora perquè hi ha hagut un gran retorn. Però com sempre, ens calen més mans. Amb aquest vídeo estem promovent justament la importància del moviment veïnal.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari