'El Lado Oscuro del Raval': "Aquí, totes som educadores i aportem coses a l’equip"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Marta Solis
Les membres de 'El Lado Oscuro' durant la gravació d'un dels episodis. Font: Colectic. Font: Colectic
Les membres de 'El Lado Oscuro del Raval' durant la gravació d'un dels episodis. Font: Colectic.

'El Lado Oscuro del Raval': "Aquí, totes som educadores i aportem coses a l’equip"

Autor/a: 
Marta Solis
Colectic-comunitari

Resum: 

La ràdio de la cooperativa Colectic acull els dijous a la tarda el programa ‘El Lado Oscuro del Raval’ impulsat per prop d’una desena de persones usuàries de la Fundació Àmbit Prevenció.

El programa radiofònic ‘El Lado Oscuro del Raval’ ha rebut un premi de la Xarxa d'Atenció a les Addiccions (UNAD) per la seva tasca de sensibilització, d’erradicació dels estigmes i de generació d’espais segurs, còmodes i transformadors per les persones consumidores. En parlem amb en Jose Cano, coordinador de la iniciativa i educador social de la Fundació Àmbit Prevenció, i amb tres participants, en Luis (Galileo Gal), en Brian (Raúl Tamudo) i en Nacho.

Què és ‘El Lado Oscuro del Raval’?

És un espai on s’expressen, es debaten i s’exposen idees i opinions mitjançant la ràdio. Arran les queixes de les persones usuàries de la Fundació Àmbit Prevenció, vam identificar que les persones consumidores no tenien un espai segur on alçar la seva veu. No només és l’estigma social que hi ha al voltant de les persones que consumeixen drogues, sinó les dificultats que es troben únicament pel fet de consumir. Ràpidament, vam identificar que la ràdio era un instrument, una eina molt potent, per fer escoltar la seva veu, després d’intentar participar en la societat, en la comunitat, i veure com només eren catalogats com a persones consumidores i automàticament es tancaven totes les portes.

Com va sorgir ‘El Lado Oscuro del Raval’?

‘El Lado Oscuro del Raval’ sorgeix d’una demanda explícita de les persones usuàries de la Fundació Àmbit Prevenció per fer sentir la seva veu. En aquest punt, vull assenyalar que tots i totes som molt més que persones que consumim i que segurament totes i tots en algun moment de la nostra vida hem consumit drogues o alcohol. Potser és cert que no hem arribat a tenir un consum problemàtic, però ho hem fet. Així doncs, per nosaltres, el programa era una manera de dir que estem aquí i que som persones vàlides per participar en la societat i perquè se’ns tingui en compte.

Recentment, heu rebut un premi pel programa. Enhorabona!

La UNAD, la Xarxa d'Atenció a les Addiccions, ens va reconèixer la tasca amb un guardó. En concret, el premi és per portar a terme un projecte innovador i col·lectiu. De fet, si escolteu el programa, veureu que no hi ha una veu que s’escolti per sobre d’una altra veu. Tots hi participem amb igualtat de condicions i portem a la pràctica un programa radiofònic amb horitzontalitat. També, intentem que no hi hagi censura i que tothom pugui expressar-se amb llibertat. Intentem ser un espai segur i còmode per tots aquells que no ocupen les pantalles o els mitjans de comunicació.

Quin és el tret distintiu de la iniciativa?

Un dels trets distintius és la improvisació, que sembli una cosa no preparada, natural i fresca. És admirable que una persona sense llar, sense papers, que ha de buscar-se la vida contínuament i sobreviure tingui la força i les ganes de venir a participar en un programa de ràdio. Tot i que la improvisació és clau, habitualment de camí a l’estudi de gravació aprofitem per comentar temes i preparar mínimament el guió. De fet, estem molt contents perquè el resultat és molt bo. Tenim programes molt interessants, i això és perquè comptem amb persones amb moltes capacitats. Talent, ganes i motivació són els tres ingredients que trobareu en els nostres programes.

També, hi ha el fet de poder parlar amb total llibertat. La nostra voluntat és generar sensacions en els nostres oients. Així mateix, ‘El Lado Oscuro del Raval’ té una funció pedagògica. Al programa, nosaltres parlem en primera persona, de les nostres experiències, i sobretot lluitem contra l’estigma. El programa vol ser una manera de dir-li a la societat que tots i totes som iguals, tot i que cadascú tingui les seves addiccions. La qüestió és que malauradament hi ha uns consums que estan socialment acceptats i altres que no, com, per exemple, el consum d’alcohol davant del consum d'heroïna o d’haixix.

Com són les dinàmiques a la ràdio?

Habitualment, quedem a Fundació Àmbit Prevenció i des d’allà, anem caminant fins a l’estudi de gravació a la cooperativa Colectic. També, passem a recollir a les persones que han confirmat la seva assistència. Darrerament, en Nacho s’encarrega de la taula, dels tempos, de la música i de la conducció de la conversa i la resta, en Brian, en Luis i altres persones participants, intervenen des de dins de l’estudi de gravació. ‘El Lado Oscuro del Raval’ també ajuda a teixir aliances i sorgeixen amistats, així com ens ensenya a tenir paciència entre nosaltres, ja que tenim caràcters molt diferents. Al final, tots treballem per un objectiu comú: tirar endavant un programa de ràdio.

Actualment, qui participa en ‘El Lado Oscuro del Raval’?

A les sessions setmanals, comptem habitualment amb cinc, sis o set persones participants. Al llarg dels dos anys de vida del programa, han passat per l’estudi de gravació unes seixanta persones.

Què aporta l’espai radiofònic a les persones participants?

A les persones participants, aquest espai ens permet alliberar-nos, allunyar-nos dels moments dolents, exposar les nostres idees i aconseguir ocupar el temps mort que tenim entre hores. També, ens permet desconnectar del món exterior i ens dona un horari amb uns deures i unes responsabilitats que ens ajuden a evitar que optem pel camí difícil. Com a coordinador de la iniciativa, aquest és un dels projectes que més m’aporten. Jo també aprenc, comparteixo, m’ho passo bé i em dona estructura a la meva vida. Aquí, tots som educadors i aportem coses a l’equip.

Quin és el vincle d’‘El Lado Oscuro del Raval’ amb el barri i amb la ciutat?

És un vincle energètic. A l’estudi de gravació, cada persona pot ser qui vulgui, pot compartir amb seguretat i confiança les seves reflexions i les seves opinions. La iniciativa està oberta al barri, a la ciutat i al món. En aquest sentit, a vegades, hem comptat amb la col·laboració de personalitats i d’entitats destacades com, per exemple, el sindicat d’habitatge. Tot i que estem limitats, pel que fa a tempos i dinàmiques, intentem incloure el màxim nombre de persones col·laboradores, perquè aquest fet enriqueix el programa. Intentem obrir-nos al barri i que tothom hi pugui participar.

Afegeix un comentari nou