Josep Calle: “No hi ha més cinemes cooperativistes per l’esforç que suposa l’estructura”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Josep Calle és un dels membres de la cooperativa i projeccionista del cinema. Font: Zumzeig. Font: Font: Zumzeig.
Josep Calle és un dels membres de la cooperativa i projeccionista del cinema. Font: Zumzeig.
Zumzeig ha col·laborat en festivals com l'Alternativa Festival o el D'A Film Festival. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Zumzeig ha col·laborat en festivals com l'Alternativa Festival o el D'A Film Festival. Font: Unsplash.
La cooperativa fa des de projeccions en digital fins a les clàssiques 16mm i 35 mm. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
La cooperativa fa des de projeccions en digital fins a les clàssiques 16mm i 35 mm. Font: Unsplash.

Josep Calle: “No hi ha més cinemes cooperativistes per l’esforç que suposa l’estructura”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El projeccionista i membre de la cooperativa explica què és Zumzeig i com funciona el primer cinema cooperatiu de Catalunya.

Zumzeig Cinecooperativa és un cinema del barri de Sants-Hostafrancs gestionat com a cooperativa. L’objectiu del cinema és difondre coneixement, cultura i convidar a la reflexió i al debat a través de les pel·lícules que es projecten.

Zumzeig va néixer fa 5 anys com a iniciativa privada. Passat els 3 anys, es transforma en una cooperativa i al novembre de 2016 neix la Cinecooperativa. Sense desmarcar-se del tipus de programació original, es reforça la idea de venir al Zumzeig i que sigui una experiència.

L’espai és ideal per quedar i fer temps abans de la projecció, o simplement per comentar la pel·lícula un cop acabada. També han augmentat les sessions amb presentacions i col·loquis per part dels directors de les pel·lícules, que li donen un valor afegit al cinema.

La relació amb el barri també és cabdal, aconseguint fidelitzar a diversos veïns que s’acaben convertint en clients habituals.

Josep Calle, projeccionista i membre de la cooperativa, ens explica de primera mà com funciona aquest cinema i què el fa tan especial.

A qui va dirigit el cinema de Zumzeig?

A tothom. Des dels més petits que volen gaudir d’una pel·lícula infantil a primera hora de la tarda fins a tothom que no es vol perdre l’última estrena, passant pels més arriscats que volen descobrir el cinema experimental.

¿Quin tipus de pel·lícules podem trobar en el vostre cinema?

De tot una mica. Des de pel·lícules de ficció de tots els gèneres i de distribució limitada, fins a documentals de temàtiques actuals, cinema infantil... La majoria són en format digital, però sempre que podem, fem sessions de cinema experimental en els formats originals de 16mm i 35mm. L’equipament de la nostra cabina de projecció és molt complet i ens permet fer aquest tipus de projeccions.

Quan costa una entrada per una pel·lícula?

L’entrada ordinària costa 7€. També oferim descomptes a aturats, pensionistes i estudiants i surt a 5,5€. Els nostres socis, que anomenem 'Amics i amigues del Zumzeig', poden gaudir de més ofertes: preu de les estrenes a 4€, descomptes en el bistrot, promocions exclusives…

Organitzeu algun festival de cinema?

Portem dos anys organitzant el nostre propi festival, anomenat 'Coop d’Ull'. Durant una setmana del mes de juliol organitzem xerrades, concerts, debats i projeccions relacionades amb un tema en concret. L’any passat el vam dedicar al Maig del 68. A part, cada cop col·laborem amb més festivals, no només de Barcelona. Hem arribat a ser seu de 'L’Alternativa' o del 'D’A'.

¿Col·laboreu amb algun altre tipus d’entitat?

Com a cooperativa, una de les nostres funcions és col·laborar amb altres entitats i cooperatives que ho necessitin. Hem establert lligams amb altres cooperatives de Sants, que compten amb una estructura d’intercooperació bastant forta i en la que ja estem inclosos.

¿Quina és la clau per mantenir un cinema d’aquestes característiques? Per què no hi ha més cinemes arreu de Catalunya amb aquest tipus d’estructura?

La clau és tenir ganes, dedicació, dedicar molt temps i una bona organització. Crec que no hi ha més cinemes cooperativistes per l’esforç que suposa tirar endavant una estructura com aquesta. Nosaltres teníem l’avantatge de que no partíem de zero. Ja teníem el cinema muntat i amb anys de rodatge. Igualment, crec que aquest model de gestió es repetirà en altres cinemes.

¿Quin ha estat el millor moment de Zumzeig?

He passat molts bons moments: la inauguració com a cooperativa fa dos anys, les festes que organitzem al carrer Béjar, poder parlar amb directors que admires, el contacte directe amb el públic... I sobretot, veure com s’impliquen els nostres socis en els diferents projectes que portem a terme.

¿Quina és la iniciativa que més t’agrada de Zumzeig?

Gaudeixo especialment amb les sessions ‘Toca pel·lícula’. Periòdicament organitzem una sessió en la que el públic està convidat a entrar a la cabina de projecció. Allà aprofito per explicar com han evolucionat els sistemes de projecció al llarg del temps. La nostra cabina ho permet, ja que tenim aparells que reprodueixen des dels formats tradicionals de 35mm i 16mm, fins els digitals més moderns, passant per formats domèstics, com el Súper 8.

¿Com es planteja el futur de la cooperativa a curt i llarg termini?

A curt termini, seria solucionar els problemes que encara ens trobem en el dia a dia com arribar a més públic, treballar amb més distribuïdores o eixamplar la base social. A llarg termini seria consolidar-nos com a cinema de referència i poder projectar les pel·lícules que volguéssim.

Hi ha alguna manera de fer-se soci de la cooperativa?

Sí, és clar. Des del nostre web www.zumzeigcine.coop o directament a la nostra taquilla.

Afegeix un comentari nou