‘KN60 Lab’: reneix un espai de dinamització per a joves del Raval de Barcelona
Comparteix
La Fundació Escola Josep Carol gestiona el projecte, dedicat a jovent d’entre 15 i 25 anys, amb l’objectiu de reforçar els vincles i la xarxa entre les habitants del barri i potenciar l’autogestió a través de diferents activitats.
El barri del Raval de Barcelona és una zona que pateix situacions de desigualtat, de pobresa i de mancança d'oportunitats. Un dels col·lectius que es veu afectat per aquestes circumstàncies de vulnerabilitat són les joves. Tenint això en compte, una de les mancances detectades per diverses entitats del territori que treballen amb el jovent és la baixa participació en activitats de dinamització del barri i el poc vincle amb les organitzacions professionalitzades.
Una de les accions que està en marxa per combatre la situació de vulnerabilitat que pateix el barri és la rehabilitació de la casa fàbrica de Can Seixanta, un edifici de grans dimensions situat al carrer de la Riereta, propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que està en procés de restauració per convertir-se en un equipament per a joves i un espai de memòria popular del barri, amb habitatges de lloguer social.
En el marc d’aquest gran projecte, es va iniciar ‘KN60 Lab’, al cor de la rambla del Raval. Són dos mòduls, en funcionament des del 2018, que s’han creat amb l’objectiu de crear vincles entre les joves i reforçar la xarxa del barri, abans que Can Seixanta iniciï la seva activitat. Malauradament, la pandèmia va suposar una aturada de l’activitat, però, enguany, ha estat la Fundació Escolta Josep Carol qui ha restablert la iniciativa de dinamització i impulsa, des del juliol, la gestió de l’espai.
Reneix un espai per fomentar el teixit de barri
"Amb una mirada intercultural i de gènere, busquem crear i vincular grups de joves i impulsar l’autogestió perquè donat el moment puguin ser quasi propietàries dels mòduls. És un projecte de dinamització comunitària molt encarat a aquesta franja de joves d'entre 15 i 25 anys", expressa Joan Toronell, director de projectes de la Fundació Escolta Josep Carol. ‘KN60 Lab’ està obert de dimarts a divendres, de 17.30 a 22 h, i els dissabtes, de 18 a 22 h.
A part de les joves, ‘KN60 Lab’ també pretén oferir l’espai a altres entitats juvenils que necessitin fer ús d’unes instal·lacions per impulsar activitats. Actualment, gràcies a la tasca de les educadores, s’està treballant en l’assentament de les bases i en crear aquest procés d’acompanyament, per deixar que, al final, siguin les joves les qui portin el pes de les activitats.
Durant els mesos de juliol i agost, s’han dut a terme diferents tallers per potenciar el tret de sortida del projecte. Per exemple, les joves han fet una activitat de mapatge per començar a conèixer totes les entitats que treballen al Raval, amb l’objectiu de donar veu i compartir el renaixement de 'KN60 Lab'.
"Sobretot, hem estat amb les joves que no han pogut marxar de vacances i hem volgut donar visibilitat al projecte. També hem aprofitat per fer tallers més lúdics, com un bingo musical i música al carrer, hem sortit a l’exterior a organitzar activitats obertes als Jardins de Rubió i Lluch…", explica Toronell. Al final, aquestes dinàmiques són un petit assaig de què hi haurà a l’espai juvenil de Can Seixanta.
Les primeres activitats ja dibuixen una motivació entre les joves
Una de les finalitats que es pretén aconseguir és la creació d’un imaginari positiu al Raval sobre aquests processos d’autogestió que empoderen les joves i cerquen enfortir les aliances amb el teixit associatiu i comunitari.
Només fa dos mesos que la Fundació Escolta Josep Carol ha reprès l’activitat de l’espai de dinamització, però les joves valoren positivament el seu retorn. "Hem recuperat algunes persones que havien estat vinculades. Les sensacions són bones i les joves que han vingut la veritat és que ho han rebut amb bons ulls", destaca Joan Toronella.
En aquesta fase principal i de coneixença, una de les tasques principals que s’ha abordat ha estat acollir totes les inquietuds de les joves i les seves necessitats, per tal de poder-les transformar en activitats. "Tenim unes línies clares com, per exemple, el vessant més cultural, a través de la música i la dansa. A l’espai de trobada dibuixarem una programació que s’adapti a les necessitats de les joves", afegeix el director de projectes de la Fundació Escolta Josep Carol.
Afegeix un nou comentari