L’associacionisme i el voluntariat al Bages
Comparteix
Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.
Situada al centre de Catalunya, el Bages és una de les comarques més extenses del país, amb 30 municipis i més de 184.000 habitants. Manresa n'és la capital i la ciutat més poblada, seguida per Navarcles i Sant Joan de Vilatorrada. Des del passat 15 d'abril, 5 dels municipis van passar a formar part de la recent creada nova comarca, el Moianès.
La seva privilegiada posició al bell mig del país l'ha convertida en un enclavament estratègic per a diferents empreses, que n'ha tret profit per exportar i fer créixer els eixos de la indústria local, principal pilar de l'activitat econòmica bagenca. El 98% de les empreses són micro i petites empreses i ocupen el 56% dels treballadors del Bages.
L'associacionisme i el voluntariat al Bages
Gran part dels municipis compten amb un directori d'entitats als respectius webs dels Ajuntaments municipals que en faciliten el contacte. Des de Xarxanet.org, però, oferim un recull d'organitzacions segons els àmbits de voluntariat en què actuen.
Social
L'equip de la Fundació Rosa Oriol, format per 220 persones voluntàries, treballen per prevenir, detectar i atendre persones en situació d'exclusió social, tant infants, com gent gran, persones sense llar, amb addiccions, que hagin petit agressions o la violència masclista, entre d'altres situacions. Paral·lelament, desenvolupa programes de sensibilització a la població i promou una xarxa social que desenvolupi un coixí per afavorir la millora de vida de col·lectius vulnerables.
L'entitat està formada per mares, pares, professionals i voluntaris i voluntàries amb formació específica en l'autisme i té per objectiu col·laborar en el benestar i la qualitat de vida de persones amb TEA i els seus familiars. Orienten sobre com obtenir un diagnòstic, què fer després de rebre'l i assessorar en totes les necessitats que es derivin de la situació.
La iniciativa LECXIT compta amb punts actius a tot el territori català, entre ells, Sant Joan de Vilatorrada. La iniciativa vol millorar el resultat escolar d'infants de primària a través de la millora de la lectura. El voluntari o voluntària dedica una hora a la setmana a acompanyar un infant llegint aventures, contes, poemes i històries. En aquest municipi, el punt LECXIT és a la Biblioteca Cal Gallifa de Sant Joan.
Xalar és un servei adreçat als infants del poble, als què joves voluntàries i voluntaris, estudiants en pràctiques i professionals ofereixen atenció extraescolar, reforç educatiu i activitats de lleure les tardes de dilluns a dijous. Cada curs, la iniciativa necessita mans noves que vulguin dedicar-s'hi.
L'entitat gestiona l'esplai per a gent gran del municipi i organitza activitats de lleure, formació, i cultura per a aquest col·lectiu.
Des del 2012, un grup de persones i entitats compromeses treballen voluntàriament per donar una resposta cívica a les problemàtiques socials derivades de la crisi, centrant-se en captació i distribució d'aliments, atenció als infants i suport a l'Ajuntament en l'àrea de gent gran.
En coordinació amb el Consistori i gràcies a la tasca de voluntàries i voluntaris, el Punt de presència de Sant Joan gestionat per Creu Roja Manresa coordina les entregues del Programa d'Aliments de la UE a més de les donacions d'aliments de la població. També dóna suport al Centre Obert "La Cabanya" i és des d'on es duen a terme diferents serveis d'atenció a la infància com l'organització de tallers i sortides, així com acompanyaments a la gent gran a visites mèdiques o petites reparacions per a la llar. El punt es troba situat a l'Ajuntament del municipi.
Altres: Fundació Ampans, Creu Roja Manresa, Centre de Normalització Lingüística Montserrat, Càritas Navarcles, Associació de Dones de Navarcles.
Cultural
L'entitat Xàldiga Taller de festes es va fundar a Manresa el 1983 a partir del grup de joves que l'any anterior havien organitzat el primer Correfoc de la ciutat de Manresa. Avui, a més de l'organització del Correfoc, del Correaigua i de la Moscada Infantil, grups i seccions de l'entitat participen i col·laboren en la cavalcada de reis, la Fira de l'Aixada, les festes de la Llum, i altres actes puntuals als quals se'ls demana la col·laboració, com per exemple l'espectacle d'inici dels actes de celebració a la ciutat de Manresa del tricentenari de la guerra de Successió.
- Colles castelleres al Bages
El nombre de colles castelleres a la comarca s'ha disparat en els darrers anys. Als Tirallongues de Manresa s'hi van sumar el 2008 els Salats de Súria. El 2013 van néixer els Castellers de Santpedor i el 2014 els Picapolls de Gavarresa. En resposta a l’expansió, el passat abril van fer la I Trobada Castellera del Bages.
Formada per una trentena de persones de totes les edats, el col·lectiu participa en trobades de cultura popular.
El grup de teatre que va néixer a l'entorn del Casal Parroquial ha representat damunt l'escenari una trentena d'obres, que es representen generalment a la tardor a la primavera i per les Festes Majors d'hivern, estiu i Nadal.
L'entitat promou la llengua i la cultura catalana a través de concerts, ballades i cursos per aprendre a ballar sardanes. Promou i atorga el Premi Flama a la Cultura Popular en col·laboració amb entitats culturals i l'Ajuntament i organitza el Concert d'Any Nou.
Un grup de voluntaris i voluntàries publiquen mensualment des del 1974 "El Breny", un periòdic d'informació local obert i independent. A més de l'edició del periòdic, l'entitat també organitza actes culturals com xerrades, conferències, presentacions, etc.
Altres: Agrupació de Sardanistes de Navarcles, Colla de Geganters de St. Vicenç de Castellet, Gegants i Nans de Sallent, Associació Teatral Minairons de Sant Joan de Vilatorrada, Trabucaires del Tro Gros (Súria).
Comunitari
El CAE és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la promoció de l'educació en el lleure i la dinamització sociocultural. Té la seva seu social a Manresa però el seu abast és supracomarcal. Du a terme activitats i serveis en tota la comarca del Bages i en determinades poblacions de les comarques de la Catalunya Central - Berguedà, Solsonès, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Anoia, Osona, etc.
La Xarranca és una Fundació nascuda de la necessitat de disposar d'una entitat especialitzada en el disseny i l'execució de les activitats i els serveis educatius, escolars i de lleure que es gestionaven des del CAE. La Xarranca oferix serveis de lleure -casals de vacances, tallers i activitats infantils i juvenils...-; serveis educatius en l'entorn escolar -monitors/es de menjador, activitats extraescolars, servei d'acollida, etc-; i altres activitats de caire cultural i socioeducatiu.
El web del CAE ofereix un recull de caus i esplais amb els respectius webs i contactes presents a diferents municipis de la comarca on poder fer-hi voluntariat.
L'associació ofereix cursos i tallers, lloguer de material, un espai d'oci per a gent gran, educació per a adults i promou, entre d'altres funcions, un pla de desenvolupament comunitari amb què dinamitzar les festes tradicionals i veïnals.
Altres: Agrupament escolta Ali Bei de Navàs, Assemblea de joves Sallent.
Ambiental
Un grup de persones voluntàries col·laboren en tasques d'extinció de forces forestals i de prevenció de l'aparició d’incendis. Fan tasques d'arrenjament de camins, desbroçades, reparació i manteniment de material d'extinció i dels punts d'aigua, etc. L'associació agrupa els municipis de Callús, Castellnou de Bages, Navàs, Santpedor i Súria.
Internacional
El web "Bages Solidari", elaborat per un grup d'estudiants de cicles formatius de grau mitjà de l'Escola Diocesana de Navàs, pretén ser un portal d'interrelació dins el món de la cooperació internacional feta des de la comarca del Bages. Així, facilita trobar informació sobre les entitats al territori orientades a treballar la cooperació Nord – Sud i el seu contacte, com ara amb Acció Internacional, Amics de Senegal del Bages, Inshuti, etc.
El Consell Comarcal actua com a entitat d'enviament i entitat coordinadora de projectes d'acollida. A dia d'avui, segons la Tècnica de Joventut del Consell Comarcal, Alba Pascual, gestionen 3 projectes d'acollida i donen suport a 2 més. Per participar en un procés d'enviament, s'hi pot contactar a través de la següent informació: Consell Comarcal del Bages, Muralla de Sant Domènec, 24. 08240- MANRESA. Telèfon: +34936930354. Correu electrònic: joventut@ccbages.cat
Casal que dinamitza i promou activitats solidàries per avançar cap a un món més igualitari i obert a la participació de tota la ciutadania.
Altres: CCONG Ajuda al Desenvolupament, Comissió Ajuda al poble saharaui Sallent.
On trobar oportunitats de voluntariat?
Regala Temps és un programa impulsat des de l'Ajuntament de Manresa que vol ser un punt de trobada entre les crides i l'oferta de voluntariat. És possible cercar-hi el tipus d'entitat amb la qual es vol col·laborar per àmbits, dedicació i edat. Inclou també el programa Temps d'Or, una borsa de voluntariat en què poder-s'hi inscriure. La persona serà entrevistada i haurà de fer una formació i signar un full de compromís.
Principals activitats associatives
1. Carnaval de Sallent, organitzat pel Carrilet
Des de fa quasi 40 anys, l'entitat sense ànim de lucre Carrilet és l'encarregada d'organitzar el carnestoltes més popular i multitudinari del Bages: el Carnaval de Sallent. Compta amb el tradicional pregó i l'arribada del Rei Carnestoltes, rues de disfresses, gegants, arrossada, concerts i, des de la passada edició, un dia sencer de Carnestoltes infantil amb imatge pròpia i separada de la festa d'adults. En conjunt, una setmana de celebració que any rere any esdevé un èxit de participació ciutadana.
2. Tres tombs de Santpedor
L'associació Equiset amb l'Ajuntament de Santpedor organitzen la desfilada de carruatges tradicionals "Tres Tombs". Santpedor esdevé un punt de trobada pels aficionats a la festivitat que, a més, compta amb un altre element diferenciador: els tortells de Sant Antoni.
Si trobeu a faltar la vostra entitat podeu enviar un correu electrònic a: info@xarxanet.org.
Accedeix al mapa comarcal
Comentaris
Hola David,
Pots consultar per fer voluntariat a les següents pàgines web:
On pots filtrar per població.
També pots consultar directament amb cadascuna de les entitats, presencialment o telefònicament per veure les seves necessitats concretes.
Coordinació de xarxanet.org
bona tarda, estaria interesat en coneixer els tipus de voluntariat a manresa aixi com els requisits. gràcies