La campanya de Nadal del Banc de Sang demana donacions per a 2.000 malalts

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Durant les festes de Nadal, les donacions baixen un 25%. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
La campanya busca garantir la sang per a 2.000 malalts. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Els hospitals precisen prop d'un miler de bosses de sang al dia. Font: Pixabay (Llicència CC).

La campanya de Nadal del Banc de Sang demana donacions per a 2.000 malalts

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat encoratja tothom a donar sang aquestes festes, un període en què les donacions baixen un 25%.

Sempre que arriben les festes de Nadal, el Banc de Sang i Teixits posa en marxa una campanya per demanar un esforç a la ciutadania en un dels períodes més crítics pel que fa a donacions, que solen baixar al voltant d’un 25% en relació amb la resta de mesos. Enguany no és una excepció, ben al contrari, atès que l’impacte de la pandèmia fa més necessari que mai, si cap, que tothom contribueixi a la causa.

La Covid fa les donacions més necessàries

En aquest sentit, des de l’entitat asseguren que cal apujar el ritme de les donacions per garantir la sang i atendre els prop de 2.000 pacients dels hospitals catalans, que tornen a estar sotmesos a una forta pressió a conseqüència del repunt dels casos de Covid-19.

De fet, el Banc calcula que ara els hospitals necessiten un miler de bosses de sang cada dia per cobrir les seves necessitats, que han augmentat ja que l’activitat transfusional de les darreres setmanes ha estat molt més alta que en anys anteriors per l’atenció als malalts de Covid i les operacions i tractaments ajornats en l’inici de la pandèmia.

Per tot plegat, amb l’objectiu de recordar a la ciutadania la importància de redoblar les donacions, el Banc de Sang i Teixits anima a tothom a reservar hora al web donarsang.gencat.cat per fer la seva donació durant les darreres setmanes de desembre i la primera de gener, quan són més necessàries que mai.

Des de l’entitat expliquen que en les èpoques de menys donacions, com són el final i l’inici d’any, així com el mes d’agost; el que fa més falta són les plaquetes, el producte més vital que s'extreu de les donacions perquè tenen una caducitat de només cinc dies. S'utilitzen, entre altres, per als tractaments del càncer. Per això, el Banc subratlla que aquests dies cal mantenir un ritme constant de donacions. En aquest sentit, remarca que avui hi ha sang disponible per a sis dies, quan el nivell òptim són 10.

Més de 200 col·lectes arreu de Catalunya

Així, fins al dia de Reis s’han posat en marxa a tota Catalunya més de 200 col·lectes de donació de sang. Qui vulgui contribuir-hi ha de reservar cita prèvia al web donarsang.gencat.cat, on també pot consultar els punts de donació més propers. A la campanya s’hi sumen les donacions als hospitals catalans amb banc de sang, són els següents:

-Barcelona: Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebron a Barcelona ciutat; Bellvitge; Germans Trias i Pujol de Badalona; Fundació Althaia-Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i la Mútua a Terrassa

-Girona: Doctor Josep Trueta

-Lleida: Arnau de Vilanova

-Tarragona: Joan XXIII, Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta de Tortosa

Puc ser donant?

Generalment, qualsevol persona amb bona salut és apte per donar sang. Només cal que tingui entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i, en el cas de les dones, no estar embarassades. També és bo recordar que en el moment de fer una donació no cal estar en dejú.

Una postal nadalenca

Com a novetat, aquestes Nadal tots els donants podran fer arribar als seus éssers estimats una postal personalitzada, que rebran a les campanyes de donació, per felicitar les festes i encoratjar-los a ajudar a la causa i donar sang. També es poden triar diferents models de postal digital a través del web donarsang.gencat.cat/nadal. La darrera donació de l’any és més important que mai, anima-t’hi!

Afegeix un comentari nou