La cohesió social als barris perifèrics d’Olot
Comparteix
La Fundació Cepaim és una entitat que fa més de vint-i-cinc anys que treballa per a la integració de les persones en situació de migració.
La Fundació Cepaim des del 2019 duu a terme el projecte ‘Acció comunitària per a la convivència als barris d'Olot’, una iniciativa que pretén fomentar la convivència veïnal i la cohesió social als barris perifèrics d’Olot que es caracteritzen per una alta concentració de persones que viuen situacions de vulnerabilitat i d’exclusió social i residencial, i amb forta presència multicultural.
El procés comunitari intercultural disposa d’una metodologia activa i transformadora que permet intervenir en la gènesi social dels problemes per tal de prevenir-los. Per això utilitza eines que aconsegueixin replantejar la relació entre les agents involucrades, facilitant el protagonisme dels col·lectius i membres de la comunitat i tenint en compte aquests elements i les seves mútues interrelacions que poden ser les següents: el territori, la població i els recursos tant tècnics com comunitaris, és a dir, propis de la ciutadania.
Són diversos els aspectes socials que es pretenen millorar amb aquesta iniciativa, com la revaloració dels diferents col·lectius socials i culturals o la transformació de les relacions socials, tot afavorint el diàleg, la interacció positiva i el reconeixement igualitari de tots els agents comunitaris implicats.
Personas refugiadas a las que apoyamos en Fundación Cepaim en #Olot procedentes de Afganistán, Latinoamérica y África visitan la exposición “Temps de Flors” en Girona.
Una actividad para conocer mejor su nueva sociedad de acogida y sus tradiciones. #YoSoyRefugio @inclusiongob pic.twitter.com/Ltep9UqQUl— Fundación Cepaim (@FundacionCepaim) May 20, 2022
Segons Núria Vila Mumbrú, coordinadora del centre d’Olot de la Fundació Cepaim, el principal repte d’aquest projecte “és fomentar la cohesió social, generant processos comunitaris i inclusius a través d’accions que promoguin la convivència ciutadana i intercultural, afavorint la participació de totes les persones, principalment de les migrades, joves i les dones, i la capacitació de la mateixa comunitat per afrontar les seves problemàtiques”.
"L'empoderament de la ciutadania és important, reforça el sentit de la corresponsabilitat i pertinença al territori".
El grup de dones soninke de Gàmbia i Mauritània, representants de l’Associació Yagaru participen en aquest projecte. Per a elles aquesta iniciativa és un espai on poden parlar dels problemes que els afecten amb seguretat i trobar solucions, tal com expliquen. “Hem après moltes coses sobre igualtat, drets, racisme, i hem ballat i rigut. Ens ho hem passat bé!”, asseguren. Afegeixen que han conegut moltes persones i sentencien: “Els nostres fills també han participat en activitats amb altres nens i també poden aprendre moltes coses”.
Aquest projecte està obert a tota la ciutadania, però des de la fundació fan especial èmfasi en la participació de persones que, directament o indirectament, tenen vincle amb aquests barris on intervenen i, de forma prioritària, les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social, amb persones migrades, dones i joves.
Afegeix un nou comentari