La Cultura - 100 anys després
Comparteix
Uns dies d'abril de l'any 1911 el millor del món polític i cultural de Catalunya es reunia a la segona ciutat del país, Reus, per debatre sobre el futur de la cultura a Catalunya. Era el Primer Congrés d'Ateneus de Catalunya. Ara, 100 anys després, el Centre de Lectura de Reus es disposa a repetir l'efemeride amb unes noves jornades de reflexió.
El Centre de Lectura de Reus naixia l'any 1859 per ser una de les primeres, per no dir la primera, entitat cultural de Catalunya. Amb un talant progressista, democràtic i catalanista, ràpidament es convertí en un referent social i cultural a la ciutat i el país.
El seu primer gran moment, però, arribaria el 1911 on es converteix en la seu del Primer Congrés d'Ateneus de Catalunya. O, com es va dir aleshores: "Congrés Regional d'Ateneus i Associacions de Cultura de Catalunya". Amb 72 ponències a càrrec de personalitats tan conegudes com Antoni Rovira i Virgili, Francesc Layret o Joan Puig i Ferreter, la trobada va servir per unificar la voluntat de les diferents entitats i ateneus per seguir treballant per la cultura i el país.
Ara, 100 anys després, el Centre de Lectura continua amb les mateixes idees i les mateixes ganes de movilitzar intencions. Així ho demostra les jornades La cultura cent anys després del I Congrés d'Ateneus de Catalunya de 1911. Unes jornades que tindran lloc la propera tardor els dies 24 d'octubre i 3, 4, 10 i 11 de novembre i on es pensa reflexionar tant sobre el passat com sobre el futur.
L'objectiu principal de les Jornades serà veure com ha evolucionat la cultura, el pensament, el moviment associatiu i les polítiques culturals públiques en 100 anys i com es veu el futur de la cultura catalana. Per fer-ho, s'ha conviat a personalitats d'àmbits tan plurals com el president de l'IEC, Salvador Giner, el director d'Arts Santa Mònica, Vincenç Altaió, la procuctora cinematogràfica, Isona Passola o el director del festival de literatura Kosmopolis, Juan Insua.
Afegeix un nou comentari