La diversitat sexual i de gènere continua sent tabú als instituts

Ravalnet
Presentació de l'informe TRANSgredint la norma. Font: La Clara Comunicació
Presentació de l'informe TRANSgredint la norma. Font: La Clara Comunicació

La diversitat sexual i de gènere continua sent tabú als instituts

Ravalnet

Resum: 

LʼAssemblea de Cooperació Per la Pau (ACPP) i Metges del Món (MdM) presenten un informe per fer de les escoles espais inclusius i segurs per a infants i joves LGTBIQ+.

Tres instituts de Barcelona han participat en una investigació-acció participativa (IAP) per conèixer la situació del col·lectiu LGBTIQ+ en el marc del projecte educatiu TRANSgredint la norma de l'Assemblea de Cooperació Per la Pau (ACPP) i Metges del Món (MdM) per fer de les escoles espais inclusius i segurs per infants i joves LGTBIQ+.

Els resultats de l'informe denoten manca d'interès i falta de coneixement sobre la diversitat sexual i de gènere, que continua sent tabú per a una gran part de l'alumnat. A partir de la investigació, es proposa formació tant per a l'alumnat com per al professorat, bústies de denúncia i de preguntes i respostes, i la visibilització tant del protocol en situacions d'assetjaments com del protocol d'acompanyament a l'alumnat trans.

Als centres, l’INS Emperador Carles (Sants-Montjuïc), l’INS Flos i Calcat (Nou Barris) i l’INS Vila de Gràcia (Gràcia), s'han organitzat comissions de coeducació formades per l’alumnat, el professorat i les famílies, que han liderat les enquestes per fer un diagnòstic de la situació, després d'una primera fase del projecte en la qual han abordat la vulneració de drets global de les persones LGTBIQ+.

Una realitat de la qual cal parlar-ne

Més de la meitat de l’alumnat enquestat s’ha plantejat la seva identitat o orientació sexual en alguna ocasió, però el 30,9% consideren que no poden expressar la identitat sexual a l’aula amb normalitat.

A l'INS Emperador Carles, prop d'un 15% considera difícil tractar el tema, i quasi el 19% diu que no és un tema que es parli a casa, tot i que la majoria de les famílies afirmen que actuarien amb total normalitat. Al Vila de Gràcia, la majoria han sentit comentaris negatius sobre l'orientació i/o identitat sexuals per part del professorat. I al Flos i Calcat, el 13% considera que no ho podria dir en públic tranquil·lament.

En aquest centre, a més, a la pregunta de si s’ha de celebrar un dia de l’orgull heterosexual, la majoria de respostes han sigut sí o no ho sé, i això fa pensar que no són conscients de la realitat del col·lectiu.

Falta de participació

Només la meitat de les persones ha participat de forma activa en les enquestes. L'informe és crític amb la implicació de l'alumnat, però sobretot amb una part del professorat, que no s'hi ha bolcat per falta d'interès, de motivació i/o de temps.

Entre el professorat que ha respost, s'observa una dicotomia entre les persones motivades, que intenten utilitzar llenguatge inclusiu i que es formen en la temàtica, i les que no s'impliquen. La majoria, però, desconeixen el protocol d'actuació davant de casos d'assetjament i fan servir el seu criteri propi.

Afegeix un comentari nou