La FANOC demana que no es discrimini les famílies nombroses

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'entitat aprofita el dia Internacional de les Famílies per posar el focus sobre les dificultats que passen les famílies nombroses. Font: CC
L'entitat aprofita el dia Internacional de les Famílies per posar el focus sobre les dificultats que passen les famílies nombroses. Font: CC
Raúl Sanchez, Director de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya. Font: Raúl Sánchez. Font: Raúl Sánchez
Raúl Sanchez, Director de l'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya. Font: Raúl Sánchez.
FANOC demana al Govern que no s’oblidi de les famílies nombroses, molt castigades per la crisi del coronavirus. Font: FANOC.  Font: FANOC
FANOC demana al Govern que no s’oblidi de les famílies nombroses, molt castigades per la crisi del coronavirus. Font: FANOC.

La FANOC demana que no es discrimini les famílies nombroses

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Crida de l'entitat perquè es tingui en compte la realitat de les llars amb més fills i filles a l'hora de fixar els requisits i quanties de les diferents ajudes, així com en l'educació de menors.

L'Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) ha demanat que no es discrimini les famílies nombroses durant l’actual situació de confinament ja que consideren que aquestes famílies estan sent les grans oblidades en la crisi. L’entitat vol que les llars amb més fills i filles siguin tinguts en compte a l'hora de fixar els requisits i quanties de les diferents ajudes, com ara en els ERTOs o la Renda Mínima Vital, així com en l'educació dels seus fills i la manca d'equipaments informàtics suficients per a l'ensenyament en línia.

Des de la FANOC, que ha aprofitat la celebració del dia Internacional de les Famílies per fer aquesta crida, es considera que les famílies amb fills i, especialment les nombroses, són les que estan vivint d'una manera especial les conseqüències del confinament i altres restriccions de l'estat d'alarma. La demanda també inclou tenir en compte les dificultats per conciliar la vida familiar i laboral o fins i tot per poder fer la compra acompanyats, al portar més quantitats i necessitar ajuda per al seu transport.

Un dels aspectes entre els quals l’associació posa el focus és en el tema dels ERTOs. Tal com assenyalen, la prestació màxima arriba fins als que tenen dos fills i filles, quelcom que es repeteix ara amb la Renda Mínima Vital que prepara el govern. Valoren que l’esborrany prevegui un increment per fill o filla, però lamenten que es fixi una quantitat màxima que arriba als tres fills, “el que suposa una discriminació per famílies de quatre o més fills i filles”.

El director de l’associació, Raúl Sánchez, a qui vam entrevistar a Xarxanet les primeres setmanes de confinament, considera “indiscutible” que les llars amb cinc fills i filles no poden viure amb la mateixa quantitat de diners que una amb tres, “i més si pensem que aquestes famílies, les perceptores de l'Ingrés Mínim Vital, són famílies en situació crítica, en què no és possible tirar d’estalvis”, explica.

L'associació considera que no contemplar altres realitats, més enllà de tres fills i filles, és un plantejament "que no encaixa dins de la política social de suport als més desafavorits". FANOC recorda al govern que les famílies nombroses són un dels col·lectius més vulnerables. Així ho demostra l'Informe de 2019 sobre Exclusió i Desenvolupament Social a Espanya de la Fundació Foessa, que posa de manifest que les llars més afectades per l'exclusió social són les famílies nombroses (33%), seguides per les monoparentals (28%).

Mesures de conciliació

Un dels aspectes més complicats de gestionar durant el confinament és el poder compaginar treball i cura dels nens i nenes a casa. “Les famílies que mantenen les seves ocupacions i tenen la possibilitat de teletreballar estan fent malabars per poder treballar i fer que els nens segueixin el ritme escolar, ajudant els més petits i fent torns amb els ordinadors quan tenen la sort de tenir-los”, manifesta el director de l’entitat.

Sánchez també recorda que en aquesta situació, per a les famílies nombroses, “és molt dur una tancada a casa durant gairebé dos mesos amb nens i nenes, molts de curta edat, i en molts casos en espais reduïts i sense jardí o terrassa”.

Per aquest motiu, la FANOC demana que es posin en marxa mesures de conciliació que permetin compaginar la vida laboral i familiar, com flexibilitat horària i la possibilitat d'acollir-se a la jornada intensiva i adaptar els horaris en funció de les necessitats d'aquelles llars en què tots els pares treballin. En el cas dels pares i mares que no puguin teletreballar, l’associació considera que s’ha d'establir ajudes o desgravacions fiscals per a la contractació de personal a la cura dels fills.

Afegeix un comentari nou