La Flama del Canigó. Preparant camí

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Flama del Canigó. Preparant camí

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Resum: 

La Flama del Canigo tornarà a córrer el pròxim 23 de juny des de la majestuosa muntanya fins a encendre més de 30.000 focs de Sant Joan arreu de Catalunya. Els actes, però, ja comencen el pròxim cap de setmana amb l'Aplec del Canigó, una trobada on s'inicia aquesta ja tradicional mostra d'unió de les terres de parla catalana.

Quan Francesc Pujades, veí d'Artés de Tec, al Vallespir, va pujar per primera vegada al Canigó (2784 metres) l'any 1955 per emular el poema de Verdaguer, segurament poc es pensava de tot el que vindria darrere. El gest va ser recollit per Tradicions i Costums i pel Cercle de Joves de Perpinyà i va començar-se a estendre per la Catalunya nord i, posteriorment, per tots els Països Catalans.

A dia d'avui, l'organització de la Flama ve encapçalada per Òmnium Cultural i agrupa al seu voltant més d'un centenar d'entitats i institucions que han fet del gest tot un acte simbòlic d'unió nacional i festiva. Tot i així, els actes per encendre la flama al Canigó i fer-la arribar a les fogueres de Sant Joan de tot Catalunya continua iniciant-se per un dels seus impulsors, el Cercle de Joves de Perpinyà.

És el Cercle el que organitzarà el pròxim cap de setmana l'Aplec del Canigó. Una trobada on centenars de persones vingudes d'arreu de Catalunya acampen al costat del Refugi de Cortalets, al peu de la muntanya. Després de fer nit, diumenge pugen tots al Canigó per deixar sota la creu del cim petits feixos de llenya portats des de les seves respectives localitats. Cada feix, amb una cinta indicant d'on prové i amb escrits i dibuixos de nens i nenes.

Els feixos restaran a la muntanya fins la nit del 22 de juny quan seran encesos amb la Flama. Un foc que, per cert, mai no s'apaga, doncs resta encès tot l'any a la cuina del Castellet de Perpinyà. Quan toquin les dotze de la nit del dia 23, els feixos deixats a l'Aplec seran encesos i els enviats de cada localitat començaran a recollir-la per portar-la als seus respectius pobles i ciutats.

Tota la informació la podreu trobar a la web oficial de La Flama del Canigó.

Afegeix un comentari nou