Àmbit de la notícia
Comunitari

La Fundació Formació i Treball rep més de 3.000 tones de roba durant el primer semestre de 2021

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Anna Martín Oliveras
  • L’entitat ha rebut un 24% més de roba que durant el primer semestre del 2020.
    Font: Fundació Formació i Treball
  • La roba que arriba a la planta de Sant Esteve Sesrovires prové de Moda Re- de Càritas i de Roba Amiga, amb qui l’entitat té projectes en comú.
    La roba que arriba a la planta de Sant Esteve Sesrovires prové de Moda Re- de Càritas i de Roba Amiga, amb qui l’entitat té projectes en comú. Font: Fundació Formació i Treball Font: Fundació Formació i Treball
  • Escoles i empreses també han fet les seves aportacions de roba a través de campanyes solidàries.
    Escoles i empreses també han fet les seves aportacions de roba a través de campanyes solidàries. Font: Fundació Formació i Treball Font: Fundació Formació i Treball

L’entitat destaca que la ciutadania està més conscienciada sobre el reciclatge tèxtil i que les escoles estan especialment sensibilitzades.

La planta de reciclatge tèxtil de Sant Esteve Sesrovires (Barcelona) de la Fundació Formació i Treball ha rebut més de 3,3 milions de quilos de roba usada durant el primer trimestre de 2021. Una xifra que suposa un increment del 24% respecte a la registrada durant el mateix període de l’any passat, marcat per la pandèmia i el confinament, en què es van recollir 2,7 milions de quilos.

L’any passat la pandèmia va afectar la recollida de recursos tèxtils, però la fundació va fer esforços per mantenir una continuïtat en la gestió d’aquests residus. “Era una necessitat mantenir la gestió de residus i el seu tractament. Vam fer un esforç per mantenir el servei de recollida”, explica Miquel Vidal, el coordinador d’Economia Circular de l’entitat.

En aquests moments, la dinàmica ha tornat a la normalitat i Vidal fa balanç del primer semestre del 2021: “Aquests 3 milions marquen quina és l’evolució que està tenint la gestió i al mateix temps indiquen un augment de la conscienciació ciutadana de cara al reciclatge tèxtil. En aquests moments a Catalunya, els gestors estem gestionant prop de 25 mil tones de recurs tèxtil, però encara n’hem de recollir molt més perquè malauradament molt residu acaba al rebuig i no es pot aprofitar”.

De tot el tèxtil que rep la fundació, un 63% es prepara per a la reutilització a Espanya i d’altres països, un 33% es prepara per al reciclatge en noves fibres i fils i, per últim, un 4% es destina a la cogeneració elèctrica i calorífica. En definitiva, tota la roba que arriba a la planta de la fundació i que està fora de la línia de comercialització s’aprofita de nou, allargant la vida del producte. Des de l’entitat asseguren que aquesta producció responsable de tèxtil es tradueix en un estalvi d’emissions de CO2 de més de 75 mil tones.

La roba que arriba a la planta de Sant Esteve Sesrovires prové de Moda Re- de Càritas i de Roba Amiga, amb qui l’entitat té projectes en comú. Així mateix, la divisió tèxtil de la fundació rep donacions puntuals que realitzen empreses i centres educatius en el marc de campanyes solidàries. Enguany, a través d’aquestes iniciatives dutes a terme fins ara per 19 companyies i 17 escoles, s’han aportat 8.400 kg de roba

Els centres educatius, especialment implicats en la recollida de roba

L’entitat anima a fer aquest tipus de donacions sobretot en les èpoques de l’any en què toca fer “canvi d’armari” i destaca que les escoles estan especialment sensibilitzades a l’hora d’impulsar recollides de roba en què participen alumnes, pares i professors. Aquests primers mesos de l'any els centres educatius han donat ja 4.527 kg de roba

“A les escoles cada cop s'estan implantant més iniciatives i accions de recollida o se’ns demana que participem en tallers i elaborem materials de sensibilització”, indica el coordinador d’Economia Circular, que assenyala també la importància de la implicació de la ciutadania en general i de les administracions en el reciclatge de la roba, sobretot tenint en compte que a partir de l’1 de gener de 2025 la recollida selectiva del tèxtil serà obligatòria a tots els municipis.

Es fomenta la inserció laboral 

D’altra banda, l’entitat remarca que tota la feina que es fa des de la planta de reciclatge té una importància a nivell social, ja que es fomenta la inserció laboral de col·lectius vulnerables. La majoria de persones que desenvolupen aquesta activitat es troben en risc d'exclusió social i estan contractades a través d’un itinerari d’inserció sociolaboral a les empreses d’inserció del grup. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari