La Fundació Orienta s’ocupa de la salut mental d’infants i joves en el temps de lleure

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC)
La Fundació Orienta ha engegat aquest programa durant l'època d'estiu. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
L’entitat duu a terme un programa en aquest àmbit durant l’estiu a casals, esplais i patis oberts de l’Hospitalet de Llobregat. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
La fundació va oferir un curs de prevenció de salut mental a prop de 200 monitors. Font: Pixabay (Llicència CC).

La Fundació Orienta s’ocupa de la salut mental d’infants i joves en el temps de lleure

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat duu a terme un programa en aquest àmbit durant l’estiu a casals, esplais i patis oberts de l’Hospitalet de Llobregat.

Els efectes de la pandèmia de Covid-19 en la salut mental de la població ha estat -i segueix sent- una de les qüestions que més inquietud i preocupació ens ha generat com a societat. Especialment, la dels infants i jovent, que van veure com la seva vida donava un tomb de 180 graus a partir del març de l’any passat. L’angoixa, la por al contagi, la mort de persones estimades, la soledat o la reducció de les relacions socials, entre molts altres, han impactat de valent i han provocat situacions de malestar emocional en els infants i el jovent.

En aquesta problemàtica s’enfoca el programa ‘Gaudeix d’un estiu segur: prevenció i suport en el lleure estival’, que duu a terme aquests mesos la Fundació Orienta i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. I és que, amb la finalització del curs escolar, la tasca de detecció, prevenció i contenció emocional d’infants i joves que desenvolupen escoles i instituts és una necessitat que queda menys atesa.

“Vulguem o no, quan s’acaba l’escola i arriba l’estiu, entrem en una època en què no es fa tant de seguiment en aquest àmbit pel que fa a infants i joves”, explica l’Aina Trepat, la persona que s’encarrega de fer el seguiment del programa per part de la Fundació Orienta.

Per pal·liar aquesta necessitat, l’entitat ha posat en marxa aquesta iniciativa en què dues psicòlogues de la fundació, que coneixen la zona, visiten els diferents casals, esplais i patis oberts de l’Hospitalet per realitzar un seguiment de la salut mental dels infants i joves. “És un programa de suport i acompanyament per a infants i joves, d’entre 10 i 17 anys, que vol donar resposta a aquesta problemàtica de salut mental entre els més petits, també durant l’estiu i en l’àmbit del lleure”, exposa Trepat.

Formació per als professionals del lleure

A banda, apunten des de la Fundació Orienta, sovint els professionals del lleure no disposen o no tenen suficientment desenvolupats recursos i una formació específica per afrontar determinades situacions amb relació a la salut mental. Per això, el programa té com un dels seus objectius principals és formar els educadors en la detecció de situacions de risc, assessorar-los i dotar-los d’eines per fer front a aquesta problemàtica.

En aquest sentit, en el marc del programa i abans de l’inici dels casals d’estiu, la fundació va oferir un curs de prevenció de salut mental a prop de 200 monitors i educadors de lleure de la ciutat.

Es van tractar tot de temes que es donen entre el jovent, en què els participants van manifestar les creixents dificultats d’alguns joves a l’hora de gestionar conflictes, així com casos més greus d’autolesions i fins i tot pensaments suïcides, assenyalen des de la Fundació. “La idea era facilitar i donar eines als educadors i formadors sobre com afrontar aquestes situacions”, rebla Trepat.

Així, durant aquests dies, dues psicòlogues de la fundació visiten casals, esplais i patis oberts. Primer, parlen amb els monitors i educadors per resoldre dubtes, oferir-los -si ho requereixen- eines per millorar la relació amb infants i joves o comentar situacions de risc o potencialment problemàtiques.

En una segona fase, hi ha una tasca d’observació, en què la terapeuta participa en activitats que els infants i joves realitzen aquell dia, per copsar i detectar precoçment possibles situacions de crisi. És una manera de donar suport i orientació als educadors de lleure mitjançant les observacions de les dinàmiques relacionals que s’estableixin en el casal, esplai o pati obert.

A partir d’aquí, de manera voluntària, els infants o jovent que tinguin alguna necessitat concreta poden parlar amb la psicòloga en un espai íntim que el centre o casal facilita perquè puguin gaudir d’una comunicació més privada. “La idea no és collar la persona ni fiscalitzar-la, es tracta d’oferir assistència, i també ha de sortir dels mateixos infants i joves”, comenta Trepat.

Fins ara, els resultats del programa han estat molt bons, expliquen des de la fundació. Entre les diverses situacions que han detectat, destaquen els conflictes en l’àmbit familiar, per problemes de comunicació, de rols i de relacions dins de les famílies. I és clar, qüestions relacionades amb la pandèmia com l’angoixa i la por, entre altres.

Afegeix un comentari nou