Àmbit de la notícia
Comunitari

La inflació al món del lleure educatiu

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Meri Mir
  • L’augment del cost de vida s’ha notat notablement en el món del lleure. Dues entitats expliquen com ho viuen.
    L’augment del cost de vida s’ha notat notablement en el món del lleure. Dues entitats expliquen com ho viuen.
  • L’augment del cost de vida s’ha notat notablement en el món del lleure. Dues entitats expliquen com ho viuen.
    L’augment del cost de vida s’ha notat notablement en el món del lleure. Dues entitats expliquen com ho viuen.

L’augment del cost de vida s’ha notat notablement en el món del lleure educatiu de base voluntària, un sector on s’aposta per oferir activitats de qualitat i baix cost. Dues entitats expliquen com ho viuen. 

L’augment del cost de vida s’ha notat notablement en el món del lleure educatiu de base voluntària, un sector on s’aposta sempre per oferir activitats de qualitat i baix cost per fer-lo accessible a la majoria de famílies. Pel que fa els desplaçaments, especialment ho han notat els territoris on no arriba el transport públic o és molt reduït i han d’utilitzar vehicles per desplaçar-se. L’Esplai La Mola, de Peramola, i l’Agrupament Escolta Alosa (AE Alosa), de Lleida ciutat, expliquen com ho viuen.

L’AE Alosa és un agrupament escolta que forma part d’Escoltes Catalans. Duen a terme una educació en el lleure basada en el treball continuat, en grups petits i en valors. Se situen a l’Ateneu Popular de Ponent, al barri del Clot de les granotes de Lleida i es reuneixen per fer caus cada dissabte i algunes sortides al llarg de l’any, incloent campaments de primavera i d’estiu.

L'Esplai la Mola és una entitat sense ànim de lucre situada a Peramola, un poble de l'Alt Urgell d’uns 300 habitants. Organitzen activitats aproximadament una vegada al mes, tot i que anteriorment en feien dues vegades al mes, però van reduir la freqüència a un cop per adaptar-se a la disponibilitat de les famílies. Les activitats es realitzen principalment els dissabtes de quatre a sis de la tarda a Peramola, evitant desplaçaments llargs. De tant en tant, fan excursions que requereixen transport, però generalment les famílies porten els infants a l'inici de l'excursió.

La inflació a les activitats quotidianes

L’agrupament de Lleida tenen connexió amb tren i autobusos, tot i així han notat que "en els últims dos anys, els preus dels autocars han pujat gairebé un 30% o més". Han copsat un encariment de totes les compres relacionades amb campaments i un augment de preu en els terrenys d’acampada, que quan es multiplica per persona i nit puja força.

Sobretot els ho han notat en el preu del menjar, s’adapten a la situació però van justos. A més, intenten apostar sempre pel comerç local encara que hagin d’augmentar les despeses, on la diferència entre la carn i la fruita els ho posa cada cop més inassolible.

Pel que fa a l’Esplai de Peramola també ho ha notat en els preus del material, les cases de colònies i el transport. Malgrat intentar optar per llocs més propers com Oliana, anar a llocs com Girona esdevé costós pel quilometratge de l'autobús. Les subvencions que reben de l'Ajuntament no sempre cobreixen les despeses i les cases de colònies prioritzen els grups més grans. "Com que som un esplai petit hi ha moltes cases de colònies que et diuen com que tenen un altre esplai interessat i és més gran i que, per tant, el prioritzaran", expliquen des de La Mola

El cost de les activitats també ha augmentat, sobretot les despeses de les colònies, tot i que la quota anual es manté estable per no impactar excessivament les famílies.

Sobre el transport

El transport públic arriba fins a l’Alosa. Els caps que no son de Lleida utilitzen el cotxe per venir fins al cau. En el cas de les excursions, amb infants utilitzen majoritàriament el tren per sortides de caps de setmana i es lloga un autobús per anar a les localitzacions de campaments. Pel que fa a les trobades associatives d’Escoltes Catalans, l’entitat de la qual formen part, que normalment es fan lluny, l’equip de caps hi va compartint cotxes.

Pel que fa La Mola, els monitors, la gran majoria d’Oliana, es desplacen en cotxes compartits sempre que es pot fins a Peramola per fer les activitats. Pel que fa  a les sortides, les famílies acompanyen els infants, i encara és rellevant l'encariment dels desplaçaments. A més, pertanyen al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), que ofereix ajudes econòmiques, com el transport a esdeveniments comuns, per exemple, trobades d'infants. Tot i això, intenten minimitzar les activitats fora de Peramola i les que requereixen cotxes.

Adaptació a la situació

L’AE Alosa, a més del que ja s’ha comentat, tenen molts infants que poden optar a beques pel lleure i les han demanat, tot i que només se’ls n’ha retornat un 80% i els sembla poc.

L’Esplai La Mola, a més de les subvencions que rep de l’ajuntament i les ajudes puntuals de la seva entitat, s’estan de fer activitats especials per cloure el curs que havien fet altres anys, com una festa de l’escuma o llogar inflables.

La inflació ha impactat intensament a les activitats quotidianes de les entitats de lleure i l’encariment del cost de l’activitat podria dificultar cada cop més l’accés a aquest tipus de lleure, que ja és dels més econòmics que hi ha per a infants i joves.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari