La inserció social per garantir el relleu generacional al camp

Ravalnet
Un grup de joves del projecte Coopera formant-se en tècniques de poda. Font: Coopera
Un grup de joves del projecte Coopera formant-se en tècniques de poda. Font: Coopera

La inserció social per garantir el relleu generacional al camp

Ravalnet

Resum: 

Coopera és un projecte pioner que aposta per cuidar les terres abans que s'abandonin i formar col·lectius vulnerables per a l'agricultura.

Un 66% dels conreus de Catalunya els gestionen persones majors de 56 anys, i cal sang jove per mantenir-los. A més, la feina física juntament amb els baixos preus del producte, conseqüència de la competència de les grans explotacions agràries i de la globalització, fan que moltes propietats no puguin mantenir les terres.

Coopera, un projecte pioner format per les cooperatives penedesenques Actua, Entrem i Covides, proposa dinamitzar el sector primari cuidant les terres abans que siguin abandonades i oferint alternatives per al relleu agrari promovent la inserció de col·lectius vulnerables.

La formació de persones en risc d'exclusió suposaria un complement salarial per a agricultors i agricultores que les imparteixin i tot el cicle desembocaria en un canal propi de producció agroecològica, elaboració i comercialització amb els principis de l'economia social i solidària.

El projecte ha assolit les dues primeres fases previstes: crear un banc de terres de cultiu a disposició de tothom, la creació d'una banc de dades per començar a oferir els serveis agrícoles i la replicació d'això en altres territoris i comarques.

Ca la Marieta, Can Serra, Can Bruguera i La Cluca són les parcel·les que getionen. Ja ofereixen serveis de poda, collita, control de plagues, arranjament de camins, gestió forestal, servei de tractoristes, restes de poda i granges, i recuperació d'eines de treball.

Afegeix un comentari nou