La llosa de la ronda de Sant Antoni de Barcelona esquerda el veïnat

Ravalnet
La llosa de la Ronda de Sant Antoni. Font: Marc Lozano (CC BY-NC-ND 4.0)
La llosa de la Ronda de Sant Antoni. Font: Marc Lozano (CC BY-NC-ND 4.0)

La llosa de la ronda de Sant Antoni de Barcelona esquerda el veïnat

Ravalnet

Resum: 

El debat entre mantenir pacificada la ronda i permetre-hi l'entrada restringida a certs vehicles provoca crispació entre entitats i col·lectius dels dos barris limítrofs.

La llosa de la ronda de Sant Antoni s'ha de retirar. Però s'ha de reurbanitzar recuperant el transport públic i afegint-hi un carril bici o ha de continuar pacificada? Ha de ser per a l'ús del veïnat, tot i que això pugui suposar la concentració de conflictes i la presència policial, o ha d'afavorir el comerç de barri amb una zona de càrrega i descàrrega?

El debat sobre la llosa, que es va instal·lar el 2009 per allotjar el mercat provisional mentre es feien les obres, ha esquerdat les relacions entre el veïnat dels barris barcelonins de Sant Antoni i Raval.

Mentre hi ha qui, com la Plataforma d'Afectats per la Llosa (PaxL), vol que es faci la reforma plantejada per Ada Colau el 2018, que apostava per fer-la més verda però mantenir la circulació amb restriccions, entitats com la Xarxa Veïnal del Raval la volen mantenir pacificada.

Des de la Plataforma, opinen que el projecte ja està decidit i consensuat i que, per tant, no hi hauria d'haver debat. Defensen el que consideren "un projecte amb sensibilitat ecològica i veïnal" que pot encabir el benestar del veïnat i la sostenibilitat. "La plataforma està formada pels veïns que vivim a la llosa. Ningú vol contaminació a sota de casa. Els més interessats en què quedi un bon projecte som nosaltres", afegeix Toni Olivella, de la PaxL.

Mentrestant, la Xarxa Veïnal del Raval vol que sigui "un espai de prioritat per l'ús del vianant". "Volem dignificar l'espai afegint verd, bancs i zones de joc", diu Carmela Torró. Aquest diumenge 29, de fet, la Xarxa organitza actes, actuacions musicals, clown, bicicleta acrobàtica, i paella popular a partir de les 12 h a la Llosa per demanar-ne la pacificació.

El debat s'ha intensificat arran de la presència de persones que venen objectes recuperats en aquesta zona i de certs conflictes que han aflorat pels quals s'ha reforçat la presència policial. "Volen solucionar el problema social a cop de tràfic i és un error", conclou Torró.

Manipulació política

La llosa també ha fet sortir esquerdes al govern municipal: l'oposició i el PSC van votar a favor del pla del 2018, mentre els comuns es van abstenir i proposen una actualització. I és que si en alguna cosa estan d'acord la Plataforma d'Afectats per la Llosa i la Xarxa Veïnal del Raval, més enllà de la retirada de la llosa, és en el fet que el debat s'ha instrumentalitzat políticament.

"Estem a un any de les eleccions i, tot i que l'ajuntament és coalició, és un matrimoni de conveniència. Estan als antípodes. Els problemes polítics els està rebent de retruc la llosa i els veïns", diu Olivella. Torró considera que hi ha hagut un interès polític en aquesta divisió que s'ha gestat amb processos poc democràtics.

Actualment, però, s'estan fent reunions amb la regidoria amb cada vegada més participació de les entitats per trobar una solució que pugui satisfer les parts implicades.

Afegeix un comentari nou