La roba de segona mà guanya terreny i consolida el seu valor social i ambiental

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
La Fundació Humana ha registrat un augment de les seves vendes en un 13% respecte al mateix període de l'any passat. Font: Llicència CC Unsplash
La Fundació Humana ha registrat un augment de les seves vendes en un 13% respecte al mateix període de l'any passat. Font: Llicència CC Unsplash
La Fundació Humana compta amb quaranta-vuit botigues a tot el país, vint-i-dues d'elles situades a Barcelona. Font: Fundació Humana
La Fundació Humana compta amb quaranta-vuit botigues a tot el país, vint-i-dues d'elles situades a Barcelona. Font: Fundació Humana
La roba i calçat de segona mà promouen un consum responsable i curós amb el medi ambient. Font: Fundació Humana
La roba i calçat de segona mà promouen un consum responsable i curós amb el medi ambient. Font: Fundació Humana

La roba de segona mà guanya terreny i consolida el seu valor social i ambiental

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat Humana Fundació Poble pel Poble destaca que les xifres de venda dels seus productes ha augmentat un 13% respecte al 2021 i frega el milió de clients en un any.

La compra de roba de segona mà, durant anys, arrossegava el pes de prejudicis i estigmes que no feien justícia als beneficis i la qualitat que aporta, associant-se a productes de baixa categoria. Un punt de vista que ha canviat radicalment: des d’abans de la pandèmia, les vendes de roba de segona mà ja notaven un augment.

L’entitat Humana Fundació Poble pel Poble compta, actualment, amb vint-i-dues botigues a Barcelona i, enguany, ha registrat les xifres més elevades des dels seus inicis. Han assolit gairebé el milió de clients durant els primers deu mesos del 2022, un 33% més que el 2021, i han incrementat les vendes en un 13% respecte al mateix període de l’any anterior. “El símptoma més clar que ens ha mostrat l’interès creixent és el nombre de botigues que, any rere any, ha repuntat”, destaca Joan Carles Montes, portaveu d’Humana.

Davant de la moda del fast fashion i del frenètic consumisme, sovint per sobre de les nostres possibilitats, des de l’entitat celebren que, cada vegada més, es promogui un consum responsable, curós amb el medi ambient i potenciant la reutilització i el reciclatge. “Si una peça de roba està en bon estat, no cal llençar-la a la brossa ni destruir-la, només cal donar-li una segona vida”, afegeix Montes.

Un impacte positiu per al medi ambient

Gràcies a les donacions que la ciutadania ofereix als contenidors de roba que hi ha a diferents punts de les ciutats i a les mateixes botigues d’Humana, la fundació recull aproximadament quatre mil set-centes tones de roba usada que classifiquen per posar a la venda als establiments.

“Nosaltres tenim un estudi que ens indica que, per cada quilo de roba que no llencem a la brossa i se’n fa una bona gestió, evitem emetre sis quilos de CO2 a l’atmosfera”, explica Joan Carles Montes. A més, el 70% de la roba adquirida a les botigues de segona mà reemplaça la compra de peces noves, segons un estudi d’Humana.

Aquest procés de gestió de la roba permet desenvolupar i incrementar pràctiques respectuoses amb el medi ambient i amb l’entorn, un dels valors principals pels quals la ciutadania, i en especial les joves, han incrementat la compra de roba i calçat de segona mà. Hi ha una major consciència ambiental i s’acullen altres maneres de consumir que redueixin la generació de residus.

Productes únics a preus econòmics

“Els efectes de la pandèmia també han tocat la butxaca de tothom. La segona mà sempre ha estat allà, però ara l’hem redescobert”, expressa el portaveu d’Humana. Un altre motiu que ha fomentat la compra de segona mà són els preus assequibles, en un context actual d’inflació i recessió econòmica.

La joventut és un dels col·lectius que més aposta per la compra de roba de segona mà, valorar les peces úniques que es poden adquirir i l’alça de la tendència vintage. De les quaranta-vuit botigues que té desplegades Humana a Espanya, set són exclusivament vintage, situades a Barcelona i Madrid. “Els productes de segona mà ja passen de ser una alternativa al fast fashion i es converteixen en quelcom desitjable”, expressa Montes.

A més, tots els beneficis que la fundació recol·lecta de les vendes es destinen íntegrament a projectes socials i aposten per una administració transparent. “Som conscients que molta gent, quan es vol desfer de la roba i escull dipositar-la a un contenidor, no sap ben bé quin ús real se’n farà”, explica el portaveu d’Humana, i afegeix que, precisament, per aquest motiu ofereixen transparència i traçabilitat.

El sector de la moda, un dels més contaminants del planeta

Incentivar el consum responsable és una estratègia que cal promoure i dur a terme, ja que l’impacte de la producció tèxtil és un dels que produeix més efectes de contaminació. L’Agència de Residus de la Generalitat ha engegat una plataforma anomenada ‘Pacte per la Moda Circular’, la qual compta amb setanta-set membres, entre entitats i empreses, que posen de manifest la importància de fer una gestió circular del residu tèxtil.

Sensibilitzar i donar a conèixer estratègies per reduir la generació de residus, posant al centre la moda circular i sostenible i, sobretot, fer una gestió eficaç i professional de la roba que ja no es vol usar és primordial. “La protecció del medi ambient està més sobre a la taula que mai”, destaca Joan Carles Montes.

El repte de futur que contempla la fundació és, essencialment, continuar desenvolupant la mateixa feina que duu a terme des de fa trenta-cinc anys, la qual se centra en la protecció del medi ambient a partir de la recollida selectiva de roba i la dedicació a projectes socials. “Tenim previst obrir més botigues per donar facilitats a tothom qui vulgui comprar roba de segona mà”, conclou Montes.

Afegeix un comentari nou