La Taula denuncia que els criteris de repartiment de l’IRPF perjudiquen les entitats socials

Colectic - Comunitari
La recaptació de l’IRPF a partir de la casella de la X solidària ha anat en augment a Catalunya. Font:  Monmar Comunicació
La recaptació de l’IRPF a partir de la casella de la X solidària ha anat en augment a Catalunya. Font: Monmar Comunicació

La Taula denuncia que els criteris de repartiment de l’IRPF perjudiquen les entitats socials

Colectic - Comunitari

Resum: 

Les entitats socials catalanes enguany tornaran a rebre 31 milions d'euros però quedaran excloses de l’augment de la recaptació total a l’Estat, increment que supera els 9 milions.

Per tercer any consecutiu, Catalunya queda congelada en el repartiment de l’IRPF tot i que en els últims anys en aquesta comunitat hi ha hagut un augment en la recaptació de l’IRPF a partir de la casella de la X solidària.

A banda d'això, dels 340 milions d'euros que recaptaria l'Estat espanyol es repartirien 214,5 entre totes les comunitats autònomes. A Catalunya li pertocaria un 25% d’aquests recursos, però només en rebria el 14% dels mateixos segons les dades de la Generalitat.

Davant d'aquest problema de finançament, la Taula d'entitats del Tercer Sector ha demanat de manera reiterada al govern central que canviï el model de repartiment. Fa dos anys que el govern català té transferida la competència per gestionar els recursos provinents de l’IRPF, els quals han finançat en l’última convocatòria gairebé 700 projectes socials.

Les entitats socials demanen que s'incorporin les propostes del tercer sector. L’objectiu de la Generalitat és que l’IRPF financiï projectes que atenen emergències socials, mentre que les iniciatives amb més continuïtat en el temps es derivarien a la cartera de serveis i/o a altres ajuts. Però la Taula reclama alternatives concretes per poder cobrir projectes bàsics d’atenció directa que funcionen des de fa anys i que s’han quedat sense finançament, o que perillen com a conseqüència de les retallades.

Afegeix un comentari nou