L'AEG Caresmar-Salvà d'Igualada guanya el Premi al compromís cultural d'Òmnium Anoia
Comparteix
El guardó, que se celebra des de fa vint anys, també va ser entregat a Pau Llacuna, gestor cultural
El Teatre Ateneu d'Igualada ha estat l'escenari d'una cerimònia on s'ha reconegut la tasca del cau Caresmar-Salvà d'Igualada, com també de Pau Llacuna, guanyadors dels Premis al Compromís Cultural que atorga Òmnium Cultural, en reconeixement a la seva destacada trajectòria i dedicació a la cultura catalana.
Ja fa vint anys que Òmnium Cultural atorga aquest premi. Des de l'any 2004, la Seu Territorial d'Òmnium Anoia celebra anualment l'entrega dels premis coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. Aquest esdeveniment té lloc al Teatre Municipal de l'Ateneu Igualadí, convertint-se en una cita cultural rellevant a la comarca.
Set dècades d'escoltisme a Igualada
Els orígens de l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Maria Antònia Salvà es remunten al Nadal de 1952, quan es va crear l'Agrupament Escolta Jaume Caresmar, impulsat per Miquel Ball amb el suport de Mossèn Còdol i altres col·laboradors. Tres anys més tard, el 1955, Josefina Godó va fundar l'Agrupament Maria Antònia Salvà, destinat a les noies guies.
L'any 1966, amb motiu de la celebració de la primera Festa de Sant Jordi del Cau, els agrupaments de nois i noies van compartir campament per primera vegada, un fet que va generar controvèrsia. Des de 1971, ambdues unitats van començar a organitzar activitats conjuntes de manera més regular, però no va ser fins al 1976 quan es van fusionar formalment, donant lloc a l'actual Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Maria Antònia Salvà, conegut també com el Cau Caresmar Salvà.
Llengua, cultura i cohesió social
La vetllada, que ha congregat personalitats destacades del sector cultural i social del país, ha volgut retre homenatge a l'aportació de l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Caresmar i Mª Antònia Salvà en la defensa i promoció de la llengua, cultura i identitat catalana. S'ha destacat el compromís de més de set dècades com a entitat educativa i cultural. Aquest cau ha sobresortit per la seva tasca en la formació de valors, el foment de l'escoltisme i la seva participació activa en la dinamització social i cultural de la comarca de l'Anoia.
L'esdeveniment ha comptat amb la presència de diverses autoritats i figures rellevants, i ha estat marcat per les paraules emotives dels guardonats, que han subratllat la importància de la cultura com a eina de cohesió social i transformació. Tanbé s'ha pogut gaudir de l'actuació musical de Pau Alabajos, cantautor valencià, que ha interpretat diverses peces de Vicent Andreu Estellès. I per finalitzar, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha remarcat i agraït la tasca de milers de joves que, a tot el país, fan tasques de voluntariat per tirar endavant caus i esplais.
Avui el @caresmarsalva rep, conjuntament amb en @paullac, el Premi al Compromís Cultural d’ @OmniumAnoia
És crucial que les institucions facin els deures pendents, dotant de confiança plena i facilitats a les entitats perquè puguin dur a terme la seva activitat amb dignitat. pic.twitter.com/wCFTdySuVH— Maricel Forn Codina (@FornMaricel) September 13, 2024
Afegeix un nou comentari