L'aprenentatge servei, una eina a l'abast de les universitats

Autor/a: 
Elena Albouy
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'aprenentatge servei, una eina a l'abast de les universitats

Autor/a: 
Elena Albouy

Resum: 

L'ApS és la metodologia que guia les activitats solidàries realitzades pels equips de voluntariat universitaris i s'obre pas en l’educació formal.

L'Aprenentatge i Servei (ApS) creix entre les entitats del tercer sector com a una eina de servei a la comunitat que alhora desenvolupa competències i emocions en les persones que hi participen. Un doble benefici, el de la comunitat social i el de la persona que executa la tasca, que fa evident la seva utilitat en l’àmbit universitari.

El "servei dóna sentit a l'aprenentatge", explica el Centre Promotor d’APS, perquè "allò que s'aprèn pot transferir-se a la realitat en forma d'acció". D'una banda, doncs, la feina en un context real i proper a la persona que hi participa provoca que els efectes de la seva tasca beneficiïn l'entorn en què participa. D'altra i de retruc, la mateixa tasca pràctica és la que precisament fa créixer i millorar el procés d'aprenentatge.

Les vessants pedagògica i social de l'ApS uneixen els dos elements que defineixen les oficines i fundacions de voluntariat universitari i d'aquí que, avui, la majoria d'activitats que s'hi desenvolupen se sustentin en l'ApS. Alhora, crear una universitat que promogui la implicació i el compromís social és un objectiu institucionalment marcat des del juny de 2010, amb l'Estratègia Unviersitat 2015. És per aquest motiu que paulatinament diferents universitats han incorporat l'APS en l'àmbit de l'educació formal, és a dir, dins les assignatures i les titulacions de grau.

La Universitat de Barcelona (UB) així com la Universitat Rovira i Virgili (URV) compten ambdues amb un grup destinat a impulsar iniciatives universitàries d'ApS i a donar suport a les que puguin sorgir als respectius campus.

Així, per exemple, el grup d'ApS de la URV posa en relació l'alumnat de la universitat amb el professorat que imparteix assignatures a través d'ApS, amb les entitats i el PAS. Des d'aquest curs, ha estat també el grup que ha estrenat el I Mercat de Projectes Socials de la URV, que en la seva primera edició del passat abril va aplegar més de 33 entitats i va arribar a més de 150 persones. A dia d'avui, més de 28 assignatures s'imparteixen amb aquesta metodologia i hi ha més de 260 estudiants implicats amb 23 entitats properes a la URV.

La Universitat de Barcelona (UB) fa més de deu anys que treballa per fer créixer l'ApS entre les seves titulacions. Un exemple és a l'assignatura de Llengua Catalana de la Facultat de Filologia, on estudiants treballen amb associacions i casals per reforçar l'idioma dels infants. Una cas similar és el Dret al Dret, una experiència d'ApS que té lloc en el Pràcticum del Grau de Dret de la UB, en què estudiants d'últim curs ofereixen suport a advocats d’ofici i a entitats socials en temes legals.

La importància de les experiències de la URV i la UB rau no només en l'aplicació de l'ApS i per tant en el benefici tant per l'estudiant com per la comunitat, sinó també en el fet que s'està desenvolupant en l'àmbit acadèmic formal, en assignatures de les titulacions. Tot i que són optatives, significa un pas molt important en el procés de crear una universitat més social i compromesa socialment.

Una estratègia diferent és la que segueixen l'Oficina de Cooperació i Voluntariat de la Universitat de Girona (UdG) o la Fundació Autònoma Solidària (FAS), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La UdG realitza activitats pròpiament anomenades d'ApS en forma de voluntariat universitari que els estudiants poden convalidar per crèdits, com l'experiència de la creació de l'Hort eco-solidari de la UdG, que treballa amb els beneficiaris del Centre d'Acollida La Sopa . En la mateixa línia, la FAS, tot i que no es pot considerar ApS-Universitari ja que es dirigeix de manera opcional als estudiants d'algunes titulacions, ja hi ha experiències en aquesta direcció, com ara el Programa Mentoring-CRAE de la Facultat d'Educació o el nou voluntariat de fisioteràpia iniciat amb la Facultat de Medicina.

Contingut relacionat:

L'aprenentatge servei, una eina educativa i de transformació social, notícia xarxanet.org

URV consolida el projecte Tàndem al Campus Terres de l'Ebre, notícia xarxanet.org

La FAS participa al Congrés d'Aprenentatge Servei estatal, notícia de la FAS

Afegeix un comentari nou