L'associació Stop Accidents busca noves voluntàries pels seus projectes

LaviniaNext
Autor/a: 
Míriam Martos
Stop Accidentes treballa diversos programes, tots concentrats en la conscienciació i el respecte per la xarxa de mobilitat. Font: Font: Stop Accidentes
Stop Accidents treballa diversos programes, tots concentrats en la conscienciació i el respecte per la xarxa de mobilitat. Font: Stop Accidents.
Aposten per promoure l'educació a través de tallers en centres educatius segons el nivell: infantil, primària i secundària. Font: Font: Stop Accidentes
Aposten per promoure l'educació a través de tallers en centres educatius segons el nivell: infantil, primària i secundària. Font: Stop Accidents.
Des de l'entitat treballen amb institucions públiques per convocar i participar en manifestacions, jornades i congressos de seguretat viària. Font: Font: Stop Accidentes
Des de l'entitat treballen amb institucions públiques per convocar i participar en manifestacions, jornades i congressos de seguretat viària. Font: Stop Accidents.

L'associació Stop Accidents busca noves voluntàries pels seus projectes

Autor/a: 
Míriam Martos
LaviniaNext

Resum: 

Una de les seves principals iniciatives està basada a oferir tota mena d'informació i ajudes a les afectades per accidents de trànsit, siguin les mateixes víctimes o persones properes a elles.

Segons la Direcció General de Trànsit, el 2022 va acabar amb més de 1.090 persones mortes a les carreteres de l'Estat espanyol, una dada impactant i que ha superat les del 2021 en més de 130 persones. Són moltes les famílies i amigues que acomiaden a persones estimades per males pràctiques a la carretera, infraccions per part de la resta de conductores o per agafar el cotxe en estats inadequats.

El dol és una etapa dura i les afectacions emocionals que deriven dels accidents de trànsit poden provocar que les persones s'allunyin per sempre de les carreteres. Per això, el paper d'associacions com 'Stop Accidents' és clau, des d'on s'ajuda i orienta les perjudicades, acompanyant-les a afrontar la nova vida, a més de lluitar perquè es previnguin els successos sobre l'asfalt.

L'entitat treballa sobre tres grans programes, tots concentrats en la conscienciació i el respecte per la xarxa de mobilitat, i que existeixen gràcies a persones compromeses amb la causa. Ara, però, l'entitat llança una crida per fer créixer i enfortir la xarxa de voluntàries i col·laboradores de cada un dels seus projectes.

Atenció psicosocial per ajudar i assessorar les víctimes del trànsit

Aquelles persones que ho necessitin, siguin víctimes d'accidents o familiars d'elles, poden rebre informació, orientació i atenció psicològica, social i jurídica per part d'Stop Accidents. Resulta un projecte positiu, ja que és l'associació la que s'adapta a les circumstàncies de la persona o grup, donant ajuda a través de diferents vies. Dins aquest gran camp, l'associació ofereix diversos tallers i grups d'ajuda per poder treballar el component emocional després de passar per tràngols difícils.

Entre ells, grups d'ajuda, tant per superar el dol de la pèrdua d'un ésser estimat com per ajudar a les lesionades arran del succés a encaminar una vida diferent. A més, també s’imparteixen tallers de psicologia positiva per potenciar el benestar de les participants, el component emocional i el social o un taller de mindfulness per ensenyar a estar concentrat i evitar distraccions.

Stop Accidents busca noves voluntàries víctimes de trànsit, o properes de víctimes mortals, per poder cobrir les demandes de les afectades, especialment per un dels serveis, l'acompanyament hospitalari, en el qual s'acompanya a la víctima i família en el procés de recuperació i acceptació de les conseqüències. També poden convertir-se en beneficiades les persones que ho necessitin.

Sensibilitzar la societat és clau per prevenir sinistres

La conscienciació sobre la mobilitat, les carreteres i les conseqüències que poden comportar males pràctiques en elles pot salvar moltes vides. Per això, des de l'entitat aposten per promoure l'educació a través de tallers en centres educatius segons el nivell: infantil, primària i secundària.

A més, compten amb deu projectes entre els quals hi ha xerrades de sensibilització a empreses o de reeducació viària per propiciar canvis en les infractores. D'altra banda, l'entitat també fa arribar el missatge amb campanyes com 'Ves, torna i viu', proveint les benzineres catalanes amb punts de llibre amb recomanacions de trànsit o amb l'exposició fotogràfica 'Mou-te segur', amb multitud d'infraccions ocorregudes a Barcelona.

Totes aquelles persones amb un interès pels serveis que ofereix l'associació són benvingudes en les tasques de voluntariat, així com víctimes i entorns, perquè els seus testimonis poden ser de molta utilitat. També poden participar-hi infractores que hagin pres consciència dels actes i els vulguin compartir. Per aquells projectes amb infants, l’entitat valorarà estudis o experiència relacionada i un certificat negatiu de delictes de naturalesa sexual.

Un homenatge reivindicatiu pels drets de les víctimes

"Lluitem contra la delinqüència viària, comprometent-nos a l'ajuda psicosocial i jurídica a les víctimes de la violència viària", és la missió que persegueix l'associació. De fet, el seu principal repte compta amb un programa d'accions específic per poder difondre l'existència de l'entitat i així arribar a moltes més persones.

Anualment, cada tercer diumenge de novembre està dedicat a recordar mundialment les víctimes de trànsit, una jornada especial per a l'associació en la qual preparen un acte commemoratiu. Es rendeix homenatge a les víctimes i a les seves famílies i es destinen missatges de suport i de sensibilització social al respecte. A més, des de l'entitat treballen amb institucions públiques per convocar i participar en manifestacions, jornades i congressos de seguretat viària.

El projecte és obert a més gent voluntària: només cal comptar amb interès i motivació, especialment les víctimes de trànsit o gent propera a víctimes mortals que vulguin col·laborar amb un escrit i llegir-lo durant els actes homenatge. Per fer voluntariat o ser beneficiària dels serveis es pot consultar la web i donar una ullada a les activitats marcades al calendari. D'altra banda, també es pot col·laborar fent-se sòcia o donant perquè l'entitat continuï desenvolupant la seva tasca.

Afegeix un comentari nou