L'associacionisme i el voluntariat al Pallars Sobirà

Associació per a Joves Teb - Comunitari

L'associacionisme i el voluntariat al Pallars Sobirà

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Pallars Sobirà és una comarca pirenaica situada al nord-oest de Catalunya. La seva major part està protegida amb parcs i reserves naturals, i hi podem trobar el llac més gran dels Pirineus, el de Certascan, i el cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats.

Tot i ser la quarta comarca més gran del país, té una de les densitats de població més baixes: segons dades de 2015, hi ha 7.060 habitants en una superfície de 1.378 quilòmetres quadrats. Aquesta comarca està formada per 15 municipis, entre els quals els més poblats són Sort (capital comarcal), Esterri d'Àneu, Rialp, Alt d'Àneu i Vall de Cardós.

La base econòmica del Pallars Sobirà ha estat tradicionalments l'explotació dels seus recursos naturals: l'agricultura, la ramaderia i l'aprofitament dels boscos a partir de la silvicultura. La superfície agrícola es dedica sobretot a prats i farratges per al bestiar boví i la producció de llet.

És molt important també en l'economia de la comarca la producció d'energia elèctrica, i cada vegada més el turisme, atret per un paisatge molt ric i variat. Es tracta d'un lloc privilegiat per a la pràctica del muntanyisme, els esports de neu i altres a l'aire lliure, com el piragüisme o la bicicleta de muntanya.

El Pallars Sobirà compta a més amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'associacionisme i el voluntariat al Pallars Sobirà

Ambiental

Entitat de dinamització rural de muntanya amb seu a Rialp. En l'actualitat duen a terme el Projecte Grípia, que gestiona l'Escola de Pastors de Catalunya, assessora les explotacions i sensibilitza sobre la conservació de l'entorn, entre d'altres tasques.

Entitat sense ànim de lucre creada l'any 1999 per promocionar el treball d'aquest col·lectiu, la seva formació permanent i les activitats al parc complint amb la normativa establerta i amb els criteris de seguretat i qualitat.

Els seus objectius són la defensa del medi ambient (i en especial d'aquesta au de muntanya), la promoció del desenvolupament sostenible i l'educació ambiental, i la cooperació per ajudar aquells grups humans desafavorits. Es va crear l'any 2008.

Des de 1994, promou el desenvolupament econòmic i social de les valls d’Àneu i de la resta del Pallars a partir de la recerca, la conservació, la difusió i la restitució del seu patrimoni integral.

Comunitari

Una de les associacions veïnals de la comarca és la d'aquest petit poble del Pallars Sobirà.

L'associació es va crear l'any 2014 per promoure el manteniment d'aquests camins històrics com a rutes de comunicació tradicionals de la comunitat.

Cultural

Promou el coneixement i l'ús de la parla pallaresa com a element identitari de les comarques del Pallars Jussà i Pallars Sobirà, i com a mostra de la riquesa de les especificitats geogràfiques de la llengua catalana. Duu a terme diferents projectes i activitats al voltant dels contes infantils, els jocs, així com guies i exposicions.

Tenen com a missió el manteniment de la tradicional festa de les falles d'aquesta població, que va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional el juny de 2010.

Associació que gestiona aquesta residència de treball per a artistes i investigadors d’arreu del món, que és un equipament municipal. Es troba ubicat en un entorn privilegiat que afavoreix la reflexió, la inspiració i la creativitat.

Es va crear l'any 2014 amb la finalitat d'organitzar la Fira del Ferro Pirenenc, que promou la forja de ferro, així com l’estudi, la recuperació i la difusió del patrimoni miner i siderúrgic de Valfarrera.

Social

Es tracta d'un local social, d'un punt d'informació juvenil i d'un hostal d'entitats situat a Sort. Organitza cursos, tallers, xerrades, exposicions i moltes altres activitats, i juga un important paper de dinamització sociocultural, ja no només a nivell de ciutat, sinó també de tota la comarca.

Aquesta cooperativa de consum està formada per unes 25 famílies i té el seu lloc de trobada a Llarvosí, on són distribuits els productes. El seu funcionament és través d'una comanda cíclica, amb una periodicitat de 15 dies.

Va ser creada per realitzar activitats conjuntes entre els diferents grups de joves d'aquesta població a partir dels valors del respecte, la igualtat, l'amistat i la convivència, entre altres. El seu símbol és "l'arbre de les mans".

Té com a objectiu promoure i vetllar pels drets socials i civils, així com millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties mentals i dels seus familiars.

Aquesta entitat organitza la cursa que porta el amteix nom. Normalment necessiten persones que facind e voluntàries per ajudar a en aquest acte esportiu.

Internacional

A partir d'aquesta associació de Sort entren en contacte les persones de diverses procedències per fer suport i acompanyament mutu.

Es tracta d'una entitat internacional que intenta preservar i millorar els boscos i els paisatges de muntanya al Pirineu català. Amb aquesta finalitat organitzen estades de voluntariat.

On trobar oportunitats de voluntariat

Projecte que pretén donar visibilitat i suport als col·lectius de voluntariat que es troben actius al Pallars Sobirà i a les seves accions.

En aquesta oficina també et poden informar sobre les possibilitats a l'abast per fer de voluntari o voluntària a la comarca.

La Creu Roja sempre ofereix oportunitats per a dur a terme tasques de voluntariat.

Algunes activitats associatives de la comarca

Es celebra a Espot cada mes de juliol amb diverses activitats que volen posar en valor aquest element i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Es fa periòdicament a Sort per promoure la reutilització, el reciclatge i la recuperació d'objectes que tenim per casa i que ja no volem. Les motivacions que mouen als veïns i veïnes a organitzar-lo són de caire ecològic i social.

S'organitza des de Casa Xorret a partir del voluntariat i es financia amb la paella que es fa per dinar el mateix dia de la fira.

Es tracta d'una trobada a la Coma de Burg on la música i la dansa són protagonistes, acompanyades amb els bons aliments i, com no, amb la natura.

També amb la música com a protagonista, aquest festival té lloc el mes de juliol amb un variat cartell de grups.

Organitzada per l'Associació Boscos de Ferro, es celebra cada any el segon cap de setmana del mes de juliol per mostrar l'art de la forja de ferro.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou