L'associacionisme i el voluntariat al Segrià

Ravalnet

L'associacionisme i el voluntariat al Segrià

Ravalnet

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Segrià és una de les comarques catalanes de Ponent. Limita al nord amb la Noguera, a l'est amb el Pla d'Urgell i les Garrigues, al sud amb la Ribera d'Ebre, i a l'oest amb el Baix Cinca i el Matarranya.

Aquesta comarca està travessada pel riu Segre, que li dóna nom i fa d'ella una de les terres més fèrtils de Catalunya, amb productes de l’horta i vastes plantacions de secà.

La superfície del Segrià és de gairebé 1.400 quilòmetres quadrats i amb prop de 210.000 habitants és la setena comarca més poblada de Catalunya. La integren 38 municipis, els més grans dels qual són Lleida (capital de comarca), Almacelles, Alcarràs, Alpicat, Almenar i Alguaire.

L’economia del Segrià s’ha basat tradicionalment en l'agricultura, la ramaderia i la indústria agroalimentària. Tres quartes parts del seu territori són de conreu, i d'aquestes, una n'és de secà i dues de regadiu, aproximadament. És destacable la producció de fruita dolça, cereals i farratges. Pel que fa a la ramaderia, actualment està molt tecnificada i especialitzada. Hi ha moltes granges porcines, d'aviram, bovines i ovines.

La indústria es concentra sobretot a Lleida. A més de l'alimentària, també és important la química, la siderometal·lúrgica, la de maquinària agrícola, la del moble i la dels materials per a la construcció. Lleida és també el centre comercial i de serveis més important de les comarques de Ponent.

El Segrià compta a més amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'associacionisme i el voluntariat al Segrià

Ambiental

Entitat ecologista que treballa per la defensa del medi ambient i de la qualitat de vida de les persones. Els seus eixos vertebradors són la conservació del patrimoni natural, el seu estudi, la difusió dels valors de l'ecologia i la sensibilització de la societat.

La Institució per a l'Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans té també com a objectiu sensibilitzar sobre l'estat de conservació de la natura a les comarques de Ponent i sobre tot el que afecti les espècies animals o vegetals amenaçades.

Entitat proteccionista que té cura d'un refugi de gossos abandonats o perduts. S’encarrega de recollir-los, desparasitar-los i comprovar l’estat físic, així com de l'assessorament per tal que la futura persona adoptant no tingui problemes de relació amb l’animal.

Aquesta associació es dedica a la defensa dels drets de les mascotes que han estat abandonades a la ciutat de Lleida i rodalies. Intenten trobar una llar i donar una segona oportunitat als animals que arriben al refugi. Està formada per persones voluntàries i realitza tasques de conscienciació i divulgació.

La seva finalitat principal és també l’acolliment i la protecció dels animals de companyia. Duen a terme activitats com ara prestacions socials, formació en col·legis, fires amb campanyes de sensibilització i adopcions. Col·laboren amb l’entitat La Brúixola de salut mental.


Comunitari

Representa i coordina 40 associacions de veïns i veïnes de Lleida, fa d'interlocutora davant les administracions públiques i fomenta la realització d’activitats que promoguin la igualtat de drets i la no discriminació. També desenvolupa programes d'intervenció comunitària, campanyes i programes de solidaritat amb països del Sud, i de cooperació i educació per al desenvolupament.

L'associació fomenta la participació i la integració del veïnat i les entitats d'aquest barri de Lleida per aconseguir una millora social, humana, cultural i benèfica. Dóna també molta atenció a temes assistencials i de cooperació amb altres països. Es va constituir l'any 1962.

És un grup ampli i divers de persones amb inquietuds culturals, mediambientals i socials que tenen com a objectiu comú conèixer i donar a conèixer la comarca del Segrià des de diferents àmbits i aspectes. Defensen tot allò que conforma la seva riquesa cultura, natural, patrimonial, etc.


Cultural

Es va crear l'any 1995 amb la col·laboració de l'Organització de Veïns de Pardinyes. Acull persones de totes les edats, professions i procedències. La seva indumentària, camisa color bordeus i faixa negra.

És una entitat amb una llarga tradició. Fundada l'any 1964 per un grup de joves , els seus origens estan lligats a la necessitat de disposar d'una sala de ball. El seu equipament està al servei de tothom com a lloc de reunions, dinars, celebracions, ball, festes, trobades i altres esdeveniments.

L'objectiu d'aquesta associació és practicar, ensenyar i difondre la sardana. Organitzen també cursos d'altres danses populars.

L'entitat fomenta els esports eqüestres entre els infants i els adults i forma part de la Federació Catalana d’Hípica i de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Des de l'any 2000 organitza els actes i les cavalcades per celebrar aquesta festivitat.

És una de les entitats que promou la pràctica de l'esport a la comarca, en aquest cas relacionat amb les dues rodes i la muntanya. Organitza i participa en diferents esdeveniments.

Social

Va néixer com a delegació de l'Associació Antisida de Catalunya i es va constituir en associació al 1991. La seva missió és millorar de forma integral la qualitat de vida de les persones afectades per VIH/sida, fomentar la informació i la prevenció a partir de programes de sensibilització. També promou la cooperació internacional i per al desenvolupament i la investigació.

Promou i divulga l'art de les titelles a través de les seves vessants com a centre dramàtic, pedagògic, de documentació i de dinamització social. Va néixer al 1986 i al llarg dels seus anys d'història ha desenvolupat una extensa activitat.

Aquesta entitat pertany a la Fundació Germà Benito Menni, promoguda per l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, província d'Aragó. La seva missió consisteix a crear llocs de treball estables i de qualitat per a persones que es troben en risc d'exclusió sociolaboral com a causa de patologies mentals o discapacitats psíquiques o físiques.

Va ser creada per un grup de pares i mares amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb síndrome de Down i ajudar-les a incorporar-se de manera activa dins la societat. L'associació promou la igualtat d'oportunitats de les persones amb diferents capacitats, la seva normalització i inclusió.

Internacional

Treballa duent a terme accions de cooperació al desenvolupament i ajut humanitari en matèria de construcció i reconstrucció, tant a nivell internacional en països empobrits com en projectes de caire social i local. Està recolzada per més de mig miler de persones compromeses amb els valors de la solidaritat, la justícia i la pau.

Coordina més d'una trentena d'ONG de desenvolupament d'aquesta demarcació territorial. Els seu web ofereix moltes notícies i informació d'agenda relacionades amb aquest àmbit.

Té com a principal objectiu cercar i oferir solucions en el camp de l’oftalmologia. Canalitza recursos professionals i econòmics per atendre les necessitats de països subdesenvolupats o de persones en situació de pobresa i fomentant la investigació.

Ofereix atenció a les persones immigrants, principalment procedents de Llatinoamèrica. Duu a terme projectes de cooperació a països subdesenvolupats, fa assessorament jurídic i disposa d'una borsa de treball. Aquest centre organitza la Mostra de Cinema Llatinoamericà i participa a la Festa Anual Llatinoamericana.

On trobar oportunitats de voluntariat

Aquest servei de la Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Lleida ofereix informació molt útil per dur a terme accions de voluntariat jove.

El Consell Comarcal del Segrià també informa la població jove mitjançant aquest servei sobre les possibilitats per fer de voluntari o voluntària.

Té com a objectiu donar servei a tota la societat en el camp de l'educació a infants, adolescents, joves, adults i a la tercera edat, tant pel que fa a accions de voluntariat com des de l'àmbit professional.

Donat que la comarca del Segrià disposa de nombrosos i extensos recursos naturals, ofereix moltes oportunitats de participar en la seva conservació. L'Associació Hàbitats proposa projectes de voluntariat.

I més posibilitats relacionades amb aquest àmbit a partir dels projectes impulsats per l'Ajuntament de Lleida.

Si tens ganes d'ajudar altres persones a donar a conèixer o millorar la llengua catalana, aquest programa t'interessa.

Activitats associatives de la comarca

Organitzada conjuntament pel Centre Llatinoamericà de Lleida i per l'ajuntament d'aquesta ciutat, es celebra des de l'any 1995. Enguany tindrà lloc entre els dies 8 i 15 d'abril.

  • Fira d'Entitats Juvenils de la Ciutat de Lleida

Un espai perquè l'associacionisme jove es doni a conèixer. Ja va per la seva sisena edició.

El teatre i la cultura surten al carrer, aquest any els dies 29 i 30 d'abril i 1 de maig, celebrant la 27a edició de la fira.

És la fira de les entitats de tercer sector i les ONGD que treballen per la solidaritat. Se n'han fet onze edicions i inclou la Mostra al Carrer d'Informació i Documentació per al Desenvolupament.

Fira del medi ambient, organitzada per IPCEMA i altres entitats com activitat de sensibilització i promoció d’hàbits més sensibles, respectuosos i saludables.

Cada any el mes de maig participen en aquest festival gastronòmic un centenar de colles, amb 12.000 collistes i al voltant de 200.000 visitants.

Es celebra el dia 11 en honor a Sant Anastasi, un soldat romà fill de Lleida que va ser martiritzat a Badalona per ordre de Dioclecià l'any 303. Entre d'altres activitats, es fa una ofrena floral al patró i una batalla de flors. Destacar també la preseǹcia dels gegants més antics de Catalunya, creats al 1840.

Visites guiades i una exposició permanent en aquest parc de més de noranta hectàrees de bosc de ribera, prats humits i zones amb aigua a les portes de la ciutat de Lleida. El centre també té una sala polivalent i un laboratori a disposició de les entitats.

El Jardí botànic de Lleida és un espai dedicat a difondre el coneixement sobre el món vegetal i també a sensibilitzar els ciutadans sobre el valor de la biodiversitat. Organitza visites i d'altres activitats.

Pots trobar més activitats interessants a la comarca a partir d'aquest enllaç.

Si vols que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou