L'associacionisme i el voluntariat al Vallès Occidental

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca

L'associacionisme i el voluntariat al Vallès Occidental

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

La comarca del Vallès Occidental està situada a la part central de la regió metropolitana de la província de Barcelona i limita amb el Bages, el Moianès, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat i el Barcelonès. Terrassa i Sabadell són les capitals de comarca.

Té una densitat de població, segons dades del 2015, de 878.893 habitants en una superfície de 583,17 quilòmetres quadrats. Aquesta comarca està formada per 23 municipis, entre els quals els més poblats són Terrassa, Sabadell, Sant Cugat del Vallés, Rubí i Cerdanyola del Vallès.

La base econòmica del Vallès Occidental ha estat la indústria, concentrada sobretot en les ciutats de Terrassa i Sabadell, Rubí i Cerdanyola del Vallès. Entres les indústries més importants es troben la tèxtil, mecànica i metal·lúrgica. També destaca el sector comercial i de serveis.

El Vallès Occidental compta a més amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que detallem a continuació.

L'associacionisme i el voluntariat al Vallès Occidental

Ambiental

Associació sense ànim de lucre que vetlla pel benestar animal, per tal que es compleixi la legislació vigent i conscienciar i educar la població en el respecte pels animals. Informa de les obligacions socials i legals de tenir animals (identificació, cens, vacunes..) i treballa la cria indiscriminada per part de particulars per prevenir futurs abandonaments. També dona recolzament a refugis i protectores amb la seva tasca de voluntariat.

Entitat que treballa per donar un valor afegit a l’acampada, oferint als seus usuaris la possibilitat de treballar de forma vivencial la natura i el medi ambient com a recursos pedagògics. També ofereix la possibilitat de fer activitats de servei en el medi natural i rural durant les acampades. Té, a la seva xarxa de terrenys, instal·lacions d’interpretació ambiental interactiva per fomentar l’educació ambiental.

Associació ecologista i naturalista sense afany de lucre creada l'any 1982 de defensa i estudi de la natura. Treballa per l’armonia entre modernitat i medi ambient en un món on impera la degradació del medi natural i la sobreexplotació dels recursos.

Comunitari

Associació sense ànim de lucre nascuda l'any 1996 amb l’objectiu d’impulsar i coordinar iniciatives d'educació en el lleure als pobles i ciutats del Vallès. Actualment està format per 23 entitats de lleure a 16 municipis que apleguen més de 1.900 infants i joves i 600 monitors i monitores.

​Associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.

Entitat centenària que té com a objectius fomentar la pràctica de l'excursionisme i de tots els esports de muntanya, així com també reivindicar la cultura catalana. Organitza excursions, conferències, xerrades, sortides divulgatives, cursos de formació, entre d'altres activitats, a més té un servei de biblioteca de muntanya per a les persones associades, que són l’ànima de l’entitat.

Cultural

Col·lectiu format per famílies, veïns i veïnes de Sant Cugat del Vallès, tant professionals com estudiants de l’àmbit educatiu, implicat amb l’educació, la cultura i la vida de la ciutat. Són persones que volen exercir el seu dret a decidir en l’àmbit educatiu i defensen una educació pública, viva i activa.

Entitat sense ànim de lucre que agrupa la majoria dels Consells Reguladors DOP-IGP de catalunya, és a dir, més de 154 cooperatives. Dóna ocupació a prop de 4.000 persones i a partir de la feina del dia a dia dels més de 16.000 agricultors i ramaders elaboren productes de proximitat.

Organització no governamental que treballa per promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. Treballa als diferents territoris de parla catalana des d'una perspectiva transversal en els àmbits l'àmbit socioeconòmic i audiovisual, així com en l'acollida lingüística als nouvinguts, en les universitats i en l'educació i a les administracions, entre d'altres àmbits d'actuació.

Grup de dones de diferents països de procedència amb objectius comuns com empoderar les dones inmigrants, la seva integració i inclusió en la societat catalana i el treball en xarxa a diferents espais locals, nacionals i internacionals.

La Federació Sabadell Cultura agrupa diferents entitats que treballen per la cultura popular de la ciutat: l’Esbart Sabadell Dansaire, els Castellers de Sabadell, el Sabadell Sardanista, el Grup Sardanista Mirant al Cel, el Ball de Diables de Sabadell, els Trabucaires de Sabadell, la Societat Coral Estrella Daurada, les Forques de Can Deu, els Gegants i Capgrossos de Sabadell, la Germandat de Sant Antoni Abat "Colla Vella", la Joventut de Sant Antoni Abat "Colla Nova" i els Trabucaires de Gràcia de Sabadell.

Internacional

Associació sense afany de lucre que va néixer l'any 2003 a Terrassa amb l'objectiu de facilitar la mobilitat internacional per a joves per promoure la interculturalitat, el voluntariat (local i internacional) i la ciutadania activa, així com exportar la cultura catalana arreu. Acull projectes a Catalunya i envia joves del territori a realitzar experiències a l’estranger. Tot això, sota el marc dels programes europeus de mobilitat, Erasmus +, que permeten experiències tant de curta com de llarga durada. Aprofita aquesta diversitat sociocultural i eines de l’educació no formal per promoure valors de tolerància, justícia social, igualtat en la diversitat i participació, així com el desenvolupament d’un esperit crític.

Moviment internacional que treballa des de l'any 1982 per la cultura de pau, la justícia global i la transformació social des de l'associacionisme. És una de les més de 40 branques que configuren la xarxa del Servei Civil Internacional (Service Civil International). Organitza projectes de camps internacionals de treball voluntari, als quals hi participen cada any més de 5.000 persones de tot el món. També organitza amb altres associacions locals seminaris i activitats formatives sobre temàtiques com l'educació per la pau, els conflictes, les relacions nord/sud, el deute extern...

  • COCAT (Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals)

És la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya, una plataforma d’entitats formada per entitats catalanes que organitzen camps internacionals des de fa més de 2 anys consecutius. Les entitats membres organitzen els camps de treball com a eina de voluntariat internacional per promoure l’intercanvi cultural i potenciar el coneixement de Catalunya entre els joves d’arreu del món.

Entitat sense afany de lucre que desenvolupa projectes de cooperació internacional amb el Poble Sahrauí. Actualment porta a terme un seguit d’iniciatives de coordinació als campaments de refugiats i de sensibilització i ajut humanitari dins de Sant Cugat a través del voluntariat. El seu projecte principal és el pis residencial per a nens i nenes sahrauís que pateixen alguna malaltia, la Casa de l’Esperança, on aquests infants hi fan vida mentre dura el tractament mèdic i poden assitir a l’escola. Scaps Sant Cugat participa del programa Vacances en pau, que acull infants i joves durant les vacances d’estiu i també promou la iniciativa «Un àpat diari», que assegura un àpat al dia als nens i nenes que assisteixen a la Tarbia, l’escola bressol de l’Argub, una zona on Scaps desenvolupa projectes de cooperació, ja que el municipi de Sant Cugat està agermanat amb el poble de la Daria, dins de l’Argub.

Social

Plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya formada per una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballen pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social a Catalunya.

Associació sense ànim de lucre amb l'objectiu de promoure el bé comú de les persones amb Síndrome d'Asperger mitjançant activitats assistencials, educatives, recreatives, culturals i esportives. També informa i assessora sobre problemes generals de la Síndrome d'Asperger.

Entitat que vetlla per millorar la qualitat de vida de persones afectades de malalties neurològiques, així com dels seus familiars i entorn. Ofereix suport social, terapèutic i de lleure. També promou l’avenç del coneixement en l’àmbit de la neurologia per tal de donar resposta a les necessitats d'aquestes persones i les seves famílies. Formenta l'associacionisme, el voluntariat i el treball en xarxa.

Entitat sense afany de lucre amb l'objectiu de donar atenció atenció psicosocial a persones amb càncer i a les seves famílies. Realitza la seva activitat a les comarques de Barcelona, i està integrada a la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i també a la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Neix per tal de fomentar i divulgar la donació altruista i voluntària de sang i plasma a la societat catalana. Col·labora amb el Departament de Salut, amb el Banc de Sang i Teixits i amb tots els Organismes i Entitats relacionats amb la Transfusió Sanguínia, tan a nivell nacional com internacional.

Associació sense ànim de lucre que dona resposta a les persones infectades pel virus del VIH, desenvolupa projecte que fomenten la prevenció i l’autocura en col·lectius específics com les treballadores sexuals o els joves, així com altres projectes per combatre l'exclusió social i ajudar a persones que es troben en situacions difícils. Els seus eixos de treball principals són: la prevenció davant del VIH i altres infeccions de transmissió sexual, la intervenció destinada a donar suport a les persones que conviuen amb el VIH i l'acció social enfocada a combatre l'exclusió social i la pobresa.

Servei per conèixer, orientar i ajudar a les persones immigrants que arriben a la ciutat de Sabadell. És una coordinadora d’entitats que ofereix diàriament atenció oberta i gratuïta als i les immigrants de Sabadell i dels municipis de l’entorn comarcal. L’any 2003 va iniciar el servei residencial a Drapaires d’Emaús, actualment de vuit places, i el 2005 engegà les activitats de l’”SCAI cap enfora”, per tal de donar a conèixer els serveis que ofereix l’SCAI i al mateix temps obrir espais de diàleg i d’informació en àmbits socials com escoles, entitats i associacions. Aquest Servei està ideat com a lloc per facilitar contactes entre la societat sabadellenca i vallesana amb individus i grups d’immigrants i no es vol limitar únicament als serveis socials, sinó que vol ser un instrument útil pel conjunt de la societat.

Punts de voluntariat al Vallès

Principals activitats associatives del Vallès Occidental

El Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac organitza visites guiades teatralitzades entre febrer i maig i setembre i novembre. Dos actors i un educador ambiental guien un itinerari adaptat que transcorre des de la Casa Nova de l’Obac a l’Obac Vell, una ruta inclusiva que porta el nom de "Natura, un viatge pels sentits". En aquestes visites teatralitzades es facilita especialment l'accés i la participació de persones amb diversitat funcional de forma inclusiva. Aquesta proposta és gratuïta, però cal realitzar una reserva prèvia.

El Mercat Ecològic del Vallès es celebra tots els dissabtes de 9 a 14h amb una periodicitat setmanal: el primer dissabte de mes a Sant Quirze del Vallès, el segon dissabte de mes a Cerdanyola del Vallès, el tercer dissabte de mes a Barberà del Vallès i el quart dissabte de mes a Rubí. Aquest mercat promociona les varietats i productes alimentaris del territori i dóna a conèixer l’agricultura i la producció ecològica com a model de sostenibilitat i de qualitat. Durant els dies de mercat es pot participar de diferents tallers i activitats per endinsar-se en l’apassionant món de l’agricultura ecològica.

La Fira del Cargol és una festa tradicional que entre el segle XVIII i l’últim terç del segle XX es celebrava cada quart diumenge d'abril, encara que prèviament havia format part de les activitats de la Festa Major d'Hivern. La població de Sentmenat s'omple d’estands i ofereix activitats lúdiques i culturals en col·laboració amb el teixit associatiu. Evidentment, el cargol pren especial rellevància i es cuina de diferents formes en els restaurants i establiments de Sentmenat a preus populars.

La Fira Modernista de Terrassa es celebra al mes de maig i representa un viatge en el temps fins l’any 1900. Durant tot un cap de setmana es pot gaudir de diferents activitats emmarcades en reviure l’esplendor modernista de finals del segle XIV i principis del segle XX. L’edició d’aquest 2016 va estar dedicada al món obrer, tal com mostra la imatge del cartell: un grup d’obrers al pati de l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, on hi van treballar centenars d’homes i dones de la ciutat.

Durant la Mostra Gastronòmica de Sant Quirze del Vallès es pot gaudir de més de 50 degustacions diferents. Aquesta mostra pren lloc durant el segon cap de setmana de juny a l’entorn de la Masia Can Feliu i acull restauradors i representants del sectors de l’alimentació i la gastronomia que donen a conèixer els seus plats i productes. Es tracta d’un dels esdeveniments amb més ressò del Vallès Occidental i ofereix activitats entorn de la cuina i de la gastronomia acompanyades d’actuacions musicals.

El Rubifolk és el Festival Internacional de Dansa Tradicional de Rubí en el què durant uns dies es reuneix el millor folklore internacional amb grups de tot el món. L’Esbart Dansaire de Rubí és l’organització d’aquest festival que vol donar a conèixer la diversitat cultural a partir de la cultura tradicional i popular. En aquest sentit, la gran protagonista és la dansa tradicional, entesa com un llenguatge d’unió entre les diferents cultures.

Afegeix un comentari nou