L'associacionisme i el voluntariat a la Terra Alta

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'associacionisme i el voluntariat a la Terra Alta

Ravalnet

Resum: 

Coneix les entitats, els punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

La Terra Alta es troba ubicada a la província de Tarragona, concretament en l'àmbit teritorial de les Terres de l'Ebre. Limita al nord-est amb la Ribera d'Ebre, al sud-est amb el Baix Ebre i a l'oest amb el Matarranya, comarca d'Aragó.

Aquesta comarca té una superfície de més de 743 quilòmetes quadrats i una població de prop de 12.000 habitants. Gandesa és la capital de comarca, a la qual segueixen comm a ciutats més poblades Batea, l'Horta de Sant Joan, La Fatarella, Corbera d'Ebre i el Pinell de Brai.

La seva activitat es basa en l'agricultura, sent una comarca molt poc industrialitzada. Hi ha molt poc regadiu i entre els cultius de secà predomina la vinya, a partir de la qual es produeix el conegut vi de Gandesa i d'altres. En els últims anys l'ametller ha anat substituint l'olivera, i també s'ha estés molt l'avellaner. Entre el poc cultiu de regadiu trobem les hortalisses, les patates i la fruita dolça, sobretot préssecs.

Pel que fa a la indústria, predomina la de la producció de vi en cooperatives, blanc i d'alta graduació. També és considerable la dels materials per a la construcció, la de la confecció i de les arts gràfiques, que es concentren a Gandesa.

La Terra Alta compta a més amb un ric i divers teixit associatiu i de voluntariat que desgranem tot seguit.

L'associacionisme i el voluntariat a la Terra Alta

Ambiental

Aquesta iniciativa vol promoure el desenvolupament integral de la població actual i futura del territori aprofitant els recursos patrimonials, naturals i culturals, dels Ports.

Una de les Associacions de Defensa Forestal de la comarca es troba a la població de La Fatarella.

Aquesta plataforma va sorgir a partir dels primers projectes de centrals eòliques.

Comunitari

Es dedica a l'estudi de la història local i comarcal i a difondre el patrimoni històric, arqueològic i patrimonial. També editen diferents publicacions

Aquesta entitat va néixer l'any 1980 amb la voluntat d'impulsar i coordinar l'estudi, la investigació i la promoció del fet cultural de la comarca.

Des d'aquesta associació també s'estudia i es preserva el patrimoni d'aquesta comunitat.

Cultural

És una associació integrada principalment per gent jove que organitza al llarg de l'any un gran nombre d'activitats de tipus cultural, com ara concerts, trobades i esquiades, entre moltes altres.

Entitat que pretén homenatjar el pintor Pable Picasso i mostrar al món els forts lligams d'estimació que que hi havia entre ell i aquesta població.

Té com a finalitat contribuir a l'estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural amb una atenció especial als sistemes de construcció en pedra en sec.

Va néixer l'any 2007 amb l'objectiu d'impulsar activitats culturals i promoure tot allò que té a veure amb la natura i la conservació i millora de l'entorn.

Es tracta de l'Associació per a l'Estudi del Patrimoni Arqueológic i Històric de les Terres de l'Ebre.

Un espai artístic situat a Corbera d'Ebre que realitza exposicions, conferències, tallers, projeccions de cinema i d'altres activitats. També té una biblioteca especialitzada en l'art del segle XX.

Social

Aquesta entitat juvenil celebra el seus 10 anys de funcionament i és una de les més actives de la comarca.

Una de les associacions de jubilats que l'any 2015 va commemorar els seus 25 anys.

Una altra entitat de joves que duu a terme moltes activitats a la seva població i que compta amb un gran volum de participants.

És una de les nombroses associacions de dones que hi ha a la comarca. Aquesta està ubicada a Corbera.

On trobar oportunitats de voluntariat

Aquesta oficina que depen del Consell Comarcal ofereix informació a les persones interessades en realitzar alguna acció de voluntariat.

Si estàs interesat o interessada a fer accions de voluntariat, pots contactar amb la demarcació territorial de Tarragona per demanar informació.

A la comarca de la Terra Alta també hi ha la possibilitar d'ajudar altres persones a aprendre i millorar el seu nivell de català a partir d'aquest programa.

Activitats associatives de la comarca

Es coordina des de l'Oficina Jove amb l’objectiu de dinamitzar el teixit juvenil de la comarca.

Impulsat també des de l'Oficina Jove, el seu objectiu és crear espais de trobada que millorin les sinèrgies entre els i les joves de les diferents poblacions de la Terra Alta en el marc d'una festa amb caràcter lúdic i participatiu.

Es celebra cada any la primera setmana de desembre amb un esmorzar, una demostració d'elaboració d'oli, tallers i diverses activitatats.

Hi participen diverses entitats comarcals. Ofereix un tast integral del territori, ja sigui gastronòmic, cultural, artístic o patrimonial de la Terra Alta i de les Terres de l’Ebre en general.

Pots trobar més activitats interessants a la comarca a partir d'aquest enllaç.

Si vols que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou