Àmbit de la notícia
Comunitari

L'economia social i solidària, protagonista del programa de ràdio 'Mercat Social'

Entitat redactora
La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Autor/a
La Centraleta. Agència de Comunicació de l'Economia Social
  • tres participants al podcast sobre consum, juntament amb les dues conductores del programa
    Als set programes hi han participat un total de setze iniciatives de l'economia social i solidària d'arreu del territori

La intercooperació, l'habitatge cooperatiu o l'emprenedoria col·lectiva són algunes de les temàtiques dels 'Podcast de l'Economia Social' i del programa radiofònic 'Mercat Social' que s'emet a les emissores de La Xarxa.

Amb l'objectiu de visibilitzar la diversitat de projectes i d'àmbits on l'economia social i solidària hi és present, el Programa d'Economia Social del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat ha produït set podcast que amb el nom 'Podcast de l'Economia Social i Solidària' es poden escoltar i descarregar a través de la plataforma Ivoox. A la vegada, s'emetran a partir d'aquest 5 d'octubre sota el nom 'Mercat Social' en format programa ràdiofonic a desenes d'emissores del país que formen part de La Xarxa, una plataforma multimèdia que proporciona continguts i serveis a més de 200 ràdios, televisions i mitjans en línia locals d’arreu de Catalunya.

A través de set programes d'uns 25 minuts de durada s’aborden temes com la intercooperació, el consum conscient, l’habitatge cooperatiu, el procés de transformació d’una empresa en cooperativa, l’emprenedoria col·lectiva o la tasca de les gestories i assessories per acompanyar cooperatives en el seu dia a dia. Són temes diversos que pretenen mostrar l'heterogeneïtat de l'economia social i com des de qualsevol àmbit es pot donar una resposta a una necessitat a través de la fórmula cooperativa.

En total als set programes hi participen setze projectes d'arreu del territori, els quals esdevenen els autèntics protagonistes i els que expliquen en primera persona la seva experiència, els motius pels quals es van constituir com a cooperativa, les dificultats i oportunitats que els ha suposat esdevenir una entitat de l'economia social, la manera com s'organitzen, etc. Els podcast estan conduïts per les periodistes Alba Arnau i Helena Jorba i produïts per La Centraleta, l’agència de comunicació de l’Economia Social.

Tots setze projectes que protagonitzen les set peces han rebut l’assessorament o han estat acompanyats per algun dels catorze Ateneus Cooperatius o formen part d’un projecte Singular, tots ells impulsats pel Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya.

Els podcast estan disponibles a la plataforma Ivoox i aquest dimarts 5 d'octubre, per tal de posar-los a l'abast del públic menys abasat al consum àudiovisual digital i a la carta es comencen a emetre com a programa de ràdio a les emissores que formen part de la plataforma multimèdia La Xarxa. El primer programa de 'Mercat Social' que s'emetrà està dedicat al consum, és a dir, a les alternatives de consum, de comercialització i de gestió logística que ofereix l'economia social i solidària.

En aquest cas hi participen la Sílvia de La Feixa, el supermercat cooperatiu de Mataró, la Montse sòcia de la cooperativa Mas Corcó i el Jordi, president de la cooperativa Opcions que impulsa la plataforma digital La Zona. Plegats parlen sobre el consum conscient a diferents escales, sobre com la societat es pot transformar a través d’un aspecte tan quotidià com és el consum, de la necessitat de plantejar-se la quantitat i el volum de productes que consumim o qüestionar-se per què el consum imperant és barat.

El segon programa es podrà escoltar el 7 d'octubre i es donarà veu a gestories i assessories que, en format cooperatiu, s'especialitzen en acompanyar i assessorar projectes de l'economia social. D'aquesta manera s’aborda obertament una de les dificultats més recurrents que es troben moltes cooperatives: trobar una gestoria o assessoria i es presenta també la iniciativa de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius d’ajudar a les gestories a formar-se en aquest àmbit i dotar-los d’un segell que ho acrediti.

Per parlar-ne es compta amb la participació del Miguel, de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, l’Eva de Mil Mans i el Mario, de la Qperativa, tots dos socis de gestories cooperatives especialitzades en l’assessorament i acompanyament de projectes de l’economia social.

El tercer programa i podcast gira al voltant de les noves tecnologies. I és que, la digitalització sovint la duen a terme grans corporacions i multinacionals, però què passa en l’economia social quan una iniciativa vol emprendre aquest procés de digitalització? En Carles, de la cooperativa Punt d’Accés, i l’Enrico, de Coopdevs, expliquen la seva experiència com a projectes cooperatius relacionats amb les noves tecnologies i les telecomunicacions

L’habitatge també centra un dels programes, el qual s'emetrà a través de La Xarxa el 19 d'octubre. El format cooperatiu i més específicament el del règim en cessió d’ús s’ha erigit com a una alternativa real, viable i transformadora al lloguer o la compra. Aquest model d’accés a l’habitatge l’expliquen l’Ariadna, sòcia de la cooperativa lleidatana La Closca, i la Glòria, de La Dinamo. Des de la seva experiència, una com a veïna d’un habitatge cooperatiu i l’altra com a persona que treballa desenvolupant i impulsant l’habitatge en cessió d’ús, expliquen en què consisteix aquest model, quina relació s’estableix entre les persones sòcies i veïnes i insisteixen en la necessitat que l’administració pública aposti més decididament per aquesta fórmula.

En un altre programa es parla de la conversió d’una empresa SA o SL en cooperativa s’aborden qüestions com què passa quan s’inicia un projecte econòmic en un format que no convenç les seves impulsores o com i què suposa transformar-se en cooperativa. Per fer-ho es compta amb la participació de l’Agnès, de la cooperativa de disseny Bildi, i l’Iván, de la cooperativa de serveis jurídics ambientals Insta. Totes dues expliquen a través de la seva experiència què les va motivar a fer la conversió, els principals entrebancs que van trobar-se en el procés i què els aporta ser cooperativa.

En aquest cas, el programa s'emetrà el 21 d'octubre. Al cap de cinc dies, el 26, serà el torn de l'emprenedoria col·lectiva; hi ha cooperatives que neixen de grups de persones que s’uneixen per desenvolupar-se professionalment i dignificar la seva professió. És justament aquest aspecte el que centra un dels programes i ho fa a partir de l’experiència de l’Ebba, de la cooperativa Rizoma d’arboricultura i jardineria, i del Moi soci d’Azimut360, una cooperativa del sector de les energies renovables.

Finalment, el darrer programa es centrarà en una de les pràctiques més estesa i característica de l’economia social i solidària: la intercooperació. A través del testimoni de la Cristina, del projecte Circulars, la Juda de Les Contrabandistes la Laura de Núria Social, el podcast serveix per apropar-se a aquesta fórmula transformadora del cooperativisme la qual promou le cooperació i el treball conjunt enfront de la competitivitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari