Àmbit de la notícia
Comunitari

L'emprenedoria juvenil segueix marcada per l'escletxa de gènere

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • La dona té menor presència en totes les fases del procés emprenedor, així com en la creació i direcció d’un negoci
    Font: CC
  • . Es valoren més les qualitats vinculades als homes i s’infravaloren les de les dones, mantenint els estereotips de gènere
    Es valoren més les qualitats vinculades als homes i s’infravaloren les de les dones, mantenint els estereotips de gènere. Font: CC Font: CC
  • només el 39% de l’activitat emprenedora juvenil està protagonitzada per dones.
    Només el 39% de l’activitat emprenedora juvenil està protagonitzada per dones. Font: CC Font: CC

Les dones joves són més emprenedores que els homes, però acaben desistint o treballant en sectors més precaris amb una menor remuneració i una major competència.

Cada vegada són més les dones que decideixen muntar un negoci a Catalunya, però el 60% d’elles abandonen la idea durant el procés. Per aquest motiu, només el 39% de l’activitat emprenedora juvenil està protagonitzada per dones.

La dona té menor presència en totes les fases del procés emprenedor, així com en la creació i direcció d’un negoci, remarcant el seu diferent perfil d’iniciatives empresarials. L’escletxa de gènere augmenta fora dels números i els tipus de sectors en què acaben treballant les dones solen ser més precaris. Així ho afirma Acció contra la Fam al seu informe Diagnòstic sobre igualtat de gènere en l’emprenedoria per joves.

El sector serveis és el més demandat per l’emprenedoria de les dones, amb una menor remuneració, major competència, reducció dels marges de benefici, menors possibilitats de subsistència i menor innovació tecnològica. Empreses més petites amb una expansió més lenta són el perfil amb presència de dones emprenedores.

Problema de gènere o edat?

Tot i que l’escletxa de gènere en l’emprenedoria s’ha reduït en els últims anys, segueix havent-hi feina per fer. L’informe indica que cal redefinir què és ser un bon emprenedor. Es valoren més les qualitats vinculades als homes i s’infravaloren les de les dones, mantenint els estereotips de gènere.  A més, aquesta associació de gènere i emprenedoria condueix a una percepció negativa del món cap a les dones i entre elles mateixes, provocant que no creguin en elles per posar en marxa un negoci.

El sexe i el gènere no són els únics inconvenients per a les dones emprenedores, que siguin joves complica encara més l’entrada al món laboral. A més, la maternitat, o sobretot, ser mare soltera incrementa en un gran percentatge la desigualtat.

La solució passa per l’educació

La responsable d’emprenedoria, Ana Alarcón, assegura que el problema neix en l’educació. “Des de petites, les nenes reben una socialització diferent a la dels nens. I, a més, amb una manca de dones referents en camps com la ciència i la tecnologia", lamenta Alarcón. Tot i que destaquen també que l’àmbit rural és l’altra cara de la moneda, més de la meitat d’emprenedories estan liderades per dones, apostant per les noves tecnologies i l’economia circular.

La necessitat d’implementar una perspectiva de gènere a l’emprenedoria queda palesa en els resultats, cal acabar amb els factors estructurals de desigualtat de gènere per falta d’informació. La investigació persegueix que l’educació empresarial que s’imparteix als centres educatius insisteixi en les senyes d’identitat de gènere equitatives, iguals en dones i en homes, tot per acabar amb els exclusius trets identificats com a masculins.  

El programa ‘Vives Emprende’

Des d’Acció contra la Fam assessoren, acompanyen i formen a les persones interessades a emprendre amb la iniciativa ‘Vives Emprende’. Des del 2014 s’han constituït 465 negocis a tota Espanya, 276 d’aquests són liderats per dones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari