Més de 300.000 infants i joves participen en activitats de lleure aquest estiu

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
De juny a setembre molt probablement se superaran les xifres de participació de l’estiu passat, en què 384.816 nois i noies van participar en 7.857 activitats arreu del país. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
El nombre d’activitats de lleure notificades s’han incrementat en un 2% respecte l’estiu passat. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
Les activitats de lleure d'estiu més populars són els casals, les colònies i les acampades a la natura. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
Les activitats de lleure d'estiu més populars són els casals, les colònies i les acampades a la natura. Font: Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya

Més de 300.000 infants i joves participen en activitats de lleure aquest estiu

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

De juny a setembre molt probablement se superaran les xifres de participació de l’estiu passat, en què prop de 400.000 infants i joves van participar en 7.850 activitats arreu del Catalunya.

El descans del període acadèmic suposa per a molts infants i joves la participació en activitats de lleure arreu del territori. Poden ser casals d’estiu, campaments, colònies o altres estades i activitats educatives i comunitàries. El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha registrat prop de 6.000 activitats de lleure per a aquest estiu a Catalunya amb més de 300.000 infants i joves participants.

“Aquestes xifres suposen un increment del 2% i 3% respectivament respecte de les activitats comunicades l’any passat en la mateixa data”, expliquen des de l'administració. Aquest augment en les activitats mostra una creixent demanda de programes d'educació en el lleure durant els mesos d'estiu. Per poder-ho dur a terme, prop de 50.000 persones, monitors, monitores, dirigents i personal de suport, acompanyen aquestes activitats.

Encara queda estiu per endavant i des del Departament de Joventut asseguren que molt probablement se superaran les xifres de participació de l’estiu passat, en què 384.816 infants i joves van participar en 7.857 activitats arreu de Catalunya.

Inversió en ajuts i beques per a la participació equitativa

El Departament de Drets Socials ha destinat un total d'1,45 milions d'euros en el pressupost per assegurar que les famílies en situació de vulnerabilitat tinguin accés equitatiu a les activitats de lleure educatiu. D'aquesta partida, 900.000 euros es destinen a federacions d'entitats d'educació en el lleure per finançar beques per a infants i joves en risc d’exclusió social, permetent-los gaudir de colònies, campaments i altres activitats d'estiu. Les beques van beneficiar més de 10.000 infants i joves l'any passat.

A més, es dediquen 550.000 euros a un programa de beques anomenat 'L'estiu és teu!' que cobreix el 90% del cost de l'estada per a famílies en situació de vulnerabilitat. Aquest programa va beneficiar més de 1.100 famílies el 2022.

Suport a la diversitat i a la inclusió

El Departament també està compromès a proporcionar suport a infants i joves amb discapacitat o dependència. S'ha destinat una partida de 250.000 euros per a entitats organitzadores per contractar monitors/es que donin suport als participants amb discapacitat o dependència. A més, el programa 'L'estiu és teu!' ofereix beques per assegurar que els participants amb aquestes necessitats tinguin monitors i monitores de suport exclusiu.

Diversitat d'activitats per a tots els gustos

Les activitats de lleure són diverses i s'adapten als interessos i les edats de les persones participants. Les activitats més populars són els casals de vacances, amb un 71% de les activitats, seguits de les colònies (13%), acampades (10%), rutes (5%) i camps de treball (1%). Aquesta varietat assegura que hi hagi opcions adequades per a tots els infants i joves.

Aquest any s'ha introduït una nova iniciativa anomenada 'Colònies d'Estiu en Família', que permet a les famílies gaudir juntes d'activitats de lleure educatiu i cultural. Aquest programa pilot ofereix activitats per a totes les edats i permet als membres de la família compartir experiències i moments únics mentre gaudeixen d'activitats recreatives.

Viure el lleure en context d’emergència climàtica

Davant de l’alt risc d’incendi, les altes temperatures i la situació de sequera a Catalunya, les entitats organitzadores han rebut indicacions de la Direcció General de Joventut. Per a unes activitats de lleure més segures, la Direcció General de Joventut va posar en funcionament a principis de juny el web Activitats d'educació en el lleure. Es tracta d’una plataforma amb recursos per preparar les activitats seguint totes les mesures de seguretat necessàries.

Entre aquests recursos, hi ha un recull de propostes d’activitats relacionades amb la situació de sequera, amb la finalitat de divertir i al mateix temps treballar la consciència ecològica entre el públic més jove.

Afegeix un comentari nou