Les cooperatives d’alumnes gairebé arriben al centenar arreu del territori
Comparteix
Fins a quaranta-cinc centres educatius ja s’han inscrit a l’ESSpurna, el programa gratuït destinat a divulgar el model d’emprenedoria cooperativa.
Els valors de l'economia social i solidària i, en concret, els del cooperativisme estan guanyant cada vegada més força en els centres educatius de Catalunya. Així ho demostren les inscripcions a l'ESSpurna, el projecte emmarcat en el Programa d'Economia Social del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya, destinat a sensibilitzar, divulgar i promocionar el model d'emprenedoria cooperativa en els centres educatius.
La iniciativa consisteix a simular la creació i el funcionament d'una cooperativa a les escoles amb la participació fonamental de l'alumnat, que és l'encarregat de prendre les decisions i és responsable de la gestió social i dels resultats de la seva activitat.
Per tal de dur a terme el programa, primer es realitza una formació, tant a professores com a estudiants, en la qual s'expliquen les bases de l'economia social i solidària i de les diferents opcions de cooperatives possibles. Un cop s'ha dut a terme aquesta formació inicial, les estudiants escullen quina serà la base de la seva activitat, que pot anar des de la producció i la manufacturació, fins als serveis educatius, socials o comunitaris, tot plegat dintre del paraigua de l'economia social i solidària.
Un cop s'ha determinat l'activitat, es realitza un acompanyament com si es tractés d'una cooperativa real i es treballen aspectes com ara la distribució de tasques entre les membres, la creació d'un consell rector, la convocatòria d'assemblees o la redacció dels estatuts, entre altres. Tot plegat, amb l'objectiu d'apoderar les alumnes perquè, a través del procés, puguin assolir tota una sèrie d'habilitats, coneixements i aptituds que permetin emprendre els seus propis projectes en un futur mitjançant els valors del cooperativisme.
Per dur a terme el procés de creació de les cooperatives, els centres educatius participants del projecte l'ESSPurna gaudeixen d'assessorament continuat per a les persones implicades en els processos de creació, el manteniment i el seguiment de les entitats d'alumnes. A més, s'aporten recursos i materials didàctics per l'aprofundiment de l'aprenentatge i dels coneixements, amb una metodologia activa i participativa que fomenta el treball cooperatiu.
A més, la subvenció lligada al programa contempla el suport econòmic de les cooperatives creades i consolidades per finançar les activitats. És a dir, que les cooperatives participants reben una dotació monetària determinada en funció de diversos criteris, consistent en una aportació mitjançant un sistema de xecs exclusius per a l'adquisició de material d'ús intern.
Objectiu: superar el centenar de cooperatives d’alumnes
Davant l'interès creixent que els centres educatius d'arreu del territori han mostrat per aquest tipus d'organització estudiantil, des de l'ESSpurna s'ha marcat un objectiu per aquest curs 2023-2024: arribar a les cent vint cooperatives d'alumnes participants en el projecte.
De moment, s'han assolit les noranta inscripcions per aquest curs, repartides per les cinc demarcacions territorials catalanes. La zona on hi han localitzades més cooperatives és a la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana, on s'arriba gairebé a la trentena de cooperatives repartides en onze centres educatius, seguides per les vint-i-tres cooperatives d'estudiants dels tretze centres educatius que participen en el projecte des del Vallès i la Catalunya Central. La zona de les comarques gironines i tarragonines tenen, cadascuna, tretze cooperatives participants, repartides en sis i nou centres educatius, respectivament, i, per part de les terres de Ponent, hi ha una desena de cooperatives participants de set centres educatius.
Afegeix un nou comentari