Les dones amb discapacitat alcen la veu per reivindicar els seus drets

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Les dones diverses d'ECOM han publicat un manifest amb motiu del 8M. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
ECOM és l'entitat de referència en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a Catalunya. Font: Pixabay (Llicència CC).
 Font: Pixabay (Llicència CC)
El Repte 8M de la Fundación Eurofirms treballa per a la inserció laboral de les dones amb discapacitat. Font: Pixabay (Llicència CC).

Les dones amb discapacitat alcen la veu per reivindicar els seus drets

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Un manifest de les dones d’ECOM vol fer visibles les reivindicacions de les dones amb discapacitat, alhora que una iniciativa de la Fundación Eurofirms cerca frenar la discriminació que pateixen en l’àmbit laboral.

El Grup de Dones Diverses d’ECOM, entitat de referència en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a Catalunya, ha alçat la veu amb motiu del Dia Internacional de les Dones i s’ha sumat a la lluita feminista a través d’un manifest i una campanya a les xarxes socials amb les etiquetes #SomFeminisme i #NosaltresDecidim. Reivindiquen que cal posar en relleu la mirada interseccional dels feminismes, alhora que exigeixen ser escoltades i participar activament en la construcció de polítiques públiques de temps i de cures.

Incorporar una mirada interseccional feminista

ECOM encoratja les dones i nenes amb discapacitat física i/o orgànica a empoderar-se i fer pinya per promoure i participar activament en les lluites feministes des d’una perspectiva de gènere i interseccional que inclogui tota la diversitat i permeti avançar cap a una societat més justa, inclusiva i equitativa.

“Estem en un punt en què les dones amb discapacitat encara hem d'insistir que som dones perquè hi ha llocs en què ni tan sols se’ns reconeix com a tal ni se’ns té en compte”, explica a Xarxanet la Montserrat García, membre de la Junta Directiva referent de Gènere i Accessibilitat de l’entitat.

En una data tan assenyalada, fan una crida al moviment feminista perquè la seva lluita reivindiqui també l’erradicació del capacitisme i la discriminació múltiple que afecta les dones amb discapacitat i reclamen que el moviment adopti una perspectiva interseccional que remarqui la diversitat, escolti totes les veus i lluiti pels drets de totes les dones.

El Grup de Dones Diverses d’ECOM creu que és imprescindible que el moviment feminista obri la seva mirada i es comenci a parlar de feminismes en plural. “Cal incorporar una mirada interseccional que inclogui tota aquesta diversitat de cossos i de dones per fer visibles els diferents eixos opressius com la diversitat sexual, l’edat o la racialització que, de manera augmentada, afecten les dones amb discapacitat”, subratlla García.

Reclamen que se les escolti en el debat social sobre les cures

Una de les principals reclamacions que explicita el manifest és que les dones amb discapacitat puguin participar i siguin part essencial en el debat social sobre la democratització de les cures, una qüestió, asseguren, que la pandèmia ha evidenciat que és imprescindible repensar i abordar des d’una mirada feminista.

“Pensem que a les dones amb discapacitat, de vegades, se’ns veu només com a objectes de cura, quan nosaltres també cuidem del nostre entorn social i quotidià, és necessari que se’ns escolti i puguem participar activament en la construcció de polítiques públiques de temps i de cures”, remarca García, que advoca per la necessitat d’una corresponsabilitat entre homes i dones pel que fa a les cures i exigir a les administracions que compleixi amb les seves obligacions.

Urgeix impulsar l’assistència personal

En aquest sentit, les dones amb discapacitat necessiten accedir als recursos i suports que requereixen per a la seva autonomia i igualtat de gènere per poder-se desenvolupar com a dones al llarg de la vida.

Per fer-ho, un dels punts que reclama el manifest és l’impuls de l’assistència personal i l’exigència al Govern perquè aprovi com més aviat possible el decret que ha de regular l’assistència personal a Catalunya. Una mesura que, expliquen des de l’entitat, pot ajudar a que estiguin menys exposades a violències masclistes per part de les seves parelles, entorn familiar o institucional.

“Ens fa una mica de por que aquest tema, que des d’ECOM portem treballant molts anys, quedi estancat per la situació política actual, entenem que el decret d’accessibilitat és un tema de primera necessitat que, a més, la pandèmia ha evidenciat de manera molt clara”, diu García, que explica que poder viure en el seu entorn i comunitat és molt més segur i empoderador que no la institucionalització forçada, situació a què es veuen abocades moltes dones.

Molt de camí per recórrer, també al moviment associatiu

Més enllà de promoure la participació de les dones amb discapacitat als espais públics, des d’ECOM també volen posar el focus en el món associatiu, un sector que no pot quedar fora de l’equació i on també queda molta feina per fer.

“És molt important que els homes del món associatiu es revisin a ells mateixos perquè també cal aplicar tota aquesta mirada de gènere i interseccional a les entitats socials, on malauradament encara hi ha molt de ‘mansplaining’ i les dones amb discapacitat sovint pateixen molta discriminació i masclisme dins del propi moviment associatiu”, alerta García. I és que, si no es treballen aquests aspectes des de la base social, després serà molt difícil generar canvis en l’àmbit de l’administració.

Modificar la normativa de violència de gènere

La violència de gènere és una xacra que també colpeja amb força el col·lectiu de dones amb discapacitat. El manifest del Grup de Dones Diverses d’ECOM es fa ressò de les dades de la Macroenquesta de Violència contra la Dona del 2019, que apunta que el 20,7% de les dones amb discapacitat acreditada ha sofert violència física o sexual d’alguna parella al llarg de les seves vides enfront al 13,8% de les dones sense discapacitat acreditada.

Per això, reclamen que es modifiqui la normativa de violència de gènere perquè s’incloguin les violències masclistes que pateixen les dones amb discapacitat des del seu entorn de cures, tant familiar com institucional. “El problema de la violència des de l’entorn de cures, per part d’un cuidador, dins d’una institució o a l’entorn familiar, presenta xifres brutals i és un dels aspectes on volem posar el focus perquè és molt més habitual del que pensem”, rebla la membre de la Junta Directiva referent de Gènere i Accessibilitat d’ECOM.

Iniciativa de la Fundación Eurofirms per frenar la discriminació laboral

Com a treballadores, les dones amb discapacitat també volen aprofitar el 8M per posar fil a l’agulla en el disseny de polítiques laborals que acabin amb les discriminacions i desigualtats que pateixen en aquest àmbit. La bretxa laboral és una d’aquestes desigualtats, atès que, com indiquen les dades de l’INE, les dones amb discapacitat cobren de mitjana uns 3.000 euros menys que els homes amb discapacitat.

Igualment, en l’àmbit laboral, les dades de l'últim informe de les Nacions Unides sobre discapacitat i desenvolupament revelen que les dones tenen un 11% menys de probabilitats de ser contractades que els homes, i un 31% menys si tenen una discapacitat. Això comporta que de les 809.000 dones en edat activa i amb discapacitat que hi ha a Espanya, tan sols un 16,8% té un contracte.

En aquest sentit, la Fundación Eurofirms vol donar resposta a aquesta disparitat amb la posada en marxa del Repte 8M, una iniciativa que ha arrencat aprofitant la celebració del Dia Internacional de les Dones.

La fundació treballa des de fa més d’una dècada per afavorir la normalització de la discapacitat en la societat a través de la inserció laboral de les persones amb discapacitat, així com a partir de la generació d'entorns inclusius que les integrin plenament en les organitzacions en què treballen.

El Repte 8M té com a objectiu ajudar un miler de dones amb discapacitat a incorporar-se al mercat laboral l'any vinent. Durant 6 mesos, l’entitat acompanyarà cada candidata en un procés d’orientació, capacitació, empoderament i intermediació laboral. Totes les dones que estiguin interessades a sumar-se al repte poden inscriure’s a través del web www.repte8m.org.

Per tot plegat també és imprescindible la implicació de les empreses com a agents de canvi en les polítiques d'igualtat, diversitat i inclusió que han de fer minvar la bretxa laboral. Així, poden participar en el repte 8M dirigint-se al portal de la campanya per contractar una dona en situació de desocupació o per a becar-la amb l'acompanyament que li permetrà aconseguir la seva pròxima ocupació.

Afegeix un comentari nou