Les entitats demanen més recursos per eradicar la violència masclista
Comparteix
Consideren necessaris recursos econòmics i humans, així com compromís social i una educació des de la base, davant l’augment durant el 2019 del nombre de dones assassinades respecte l’any anterior.
Les entitats feministes i que lluiten contra la violència de gènere consideren necessaris més recursos per aturar l’augment, registrat enguany, del nombre de dones assassinades per violència masclista. D’altra banda identifiquen el compromís social, així com el foment de la prevenció a través de l’educació entre els joves, com altres de les claus per reduir la violència contra les dones.
Montserrat Vilà, directora de l’Associació Hèlia i presidenta de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, considera que encara hi ha molts aspectes a canviar per evitar la violència masclista. “Falten posar més recursos dels que es posen, no només econòmics, sinó especialment de prevenció”, alerta, i afegeix que s’ha de posar l’accent i treballar en la manera en què se socialitzen els més joves.
“El que hem vist amb el pacte d‘Estat contra la violència de gènere és que hi ha hagut un intent de les institucions en fer un pas endavant, però els recursos esmerçats no compensen les retallades i fa que tot vagi molt lent”, assenyala Vilà, que també demana que hi hagin canvis "per evitar que hi hagi l'assassinat d'una dona cada cinc dies”.
La directora de l'Àrea d'Infància i Família de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Carme Calafat, valora que s’estiguin fent esforços importants per reforçar l’atenció a les dones víctimes de violència masclista, però reconeix que “els recursos en l’àmbit social són limitats i creu que s’haurien de reforçar més”.
Calafat coincideix amb Vilà que la prevenció s’ha de fer “des de les bases, tant a l’escola primària com als instituts, treballant els models de relació i contra la violència masclista”, motiu pel qual assenyala que és important formar els professors i tots els agents que treballen al voltant dels nois i noies. Calafat també posa l’accent en la necessitat de formació de professionals en l’àmbit jurídic, així com cossos de seguretat.
Compromís social
L’associació de dones Ca l’Aurèlia ajuda a les dones que han patit violència masclista a sortir d’aquestes situacions, fent un acompanyament psicològic i jurídic fins a la seva total recuperació. La coordinadora de l’entitat, la Sílvia Bautista creu que és necessari “un canvi social real” i demana “el compromís de tothom per eradicar la violència masclista”.
Bautista demana “no callar, seguir denunciant, fomentar les ajudes a les dones, amb més recursos i més alternatives perquè puguin sortir de la violència”.
Des de Ca l’Aurèlia, a banda d’insistir en el compromís integrador en la societat, coincideixen amb altres entitats en demanar que es dediquin més recursos econòmics que es tradueixin en recursos humans, ajudes a entitats socials o formació del professorat a les escoles. “Recursos econòmics que es materialitzin en persones per poder detectar aquestes situacions i que no arribi als extrems que s'arriben”, assenyala Bautista.
“No es pot tolerar que hi hagin denúncies i que després acabi amb un assassinat, és una falla del sistema molt bèstia”, considera la coordinadora i psicòloga de l’entitat.
Visibilitzar les víctimes
El nombre de dones assassinades durant el 2019 per violència masclista va ser de 55, segons les dades oficials. Tanmateix, gran part de les entitats agafen de referència les xifres de feminicidio.net, un portal que recull els casos de dones assassinades per qüestió de gènere en totes les seves variants. En aquest cas, el nombre de dones assassinades l’any passat va ser de 99.
La diferència entre les dues xifres, que augmenten durant el 2019 respecte a l’any anterior, posa de manifest la necessitat que les administracions recullin tots els assassinats a dones per qualsevol violència masclista, inclosos feminicidis íntims, no íntims o familiars, entre d’altres, visibilitzant així totes les víctimes. “El concepte de violència de gènere és molt més ampli, no només fa referència a les parelles”, recorda Calafat.
En aquest sentit, la directora de l'Àrea d'Infància i Família d’ABD, creu que s’ha de posar atenció als fills i filles que també són víctimes de violència masclista.
Per visibilitzar les víctimes, les entitats que lluiten contra la violència de gènere llegeixen a la plaça Sant Jaume, cada tercer dilluns de mes, el nom de les dones assassinades per violència masclista. “Fa dotze anys que ho fem i cap mes hem pogut deixar de llegir un nom”, lamenta la presidenta de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, posant de manifest una situació que és complicada que canviï.
De moment, tot just pocs dies d'haver começat l'any, una dona, i la seva filla menor, van ser assassinades per la seva parella.
La @DelGobVG está recabando información sobre el presunto asesinato de una mujer de 28 años y de su hija menor de edad, por la pareja sentimental, ocurridos hoy en Esplugas de Llobregat, provincia de Barcelona. #BastaYa #NiUnaMenos.
— Delegación del Gob. para la Violencia de Género (@DelGobVG) January 6, 2020
Afegeix un nou comentari