Les Kellys busquen finançament per a la seva pròpia central de reserves hoteleres

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Las Kellys BCN
Les Kellys han iniciat un projecte per crear la seva central de reserves hoteleres. Font: Las Kellys BCN.
 Font: Las Kellys BCN
El col·lectiu va impulsar un Segell de Treball Just i Qualitat per al sector hoteler. Font: Las Kellys BCN.
 Font: Las Kellys BCN
De moment, les Kellys han recaptat 14.000 euros dels 60.000 que precisen. Font: Las Kellys BCN.

Les Kellys busquen finançament per a la seva pròpia central de reserves hoteleres

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El projecte del col·lectiu de les cambreres de pis permetrà als viatgers reservar les seves habitacions directament amb elles, en hotels en què es respectin els drets laborals.

Una eina de transformació social per netejar el món i inaugurar una nova era del turisme basat en el respecte, la bellesa i el benestar, que anteposi els interessos humans als mercantils a tot el planeta. Així és com defineixen les Kellys el nou projecte de la Central de Reserves que estan tirant endavant a través del web de crowdfunding Goteo.org.

Reserva amb les Kellys’ és la campanya que el moviment de les cambreres de pis ha posat en marxa per recollir donacions i fer realitat el projecte. De moment, a menys d’un mes que acabi el termini, han recollit uns 14.000 euros, encara lluny dels 60.000 que necessiten, com a mínim, per assolir l’objectiu.

La Central de Reserves suposa un tomb l’estratègia de les Kellys per defensar els seus drets laborals, greument afectats per la precarietat i l’impacte de la pandèmia. “La situació que estem vivint les cambreres de pis és molt dura, especialment per a aquelles que estan subcontractades, que ja van patir acomiadaments massius quan es va declarar l’estat d’alarma”, explica a Xarxanet la Miriam, una de les portaveus del col·lectiu.

Moltes d’elles, apunta, no han tingut dret a l’atur i s’han vist obligades a sobreviure com han pogut acollint-se a les ajudes dels serveis socials i d’entitats. “L’externalització és un dels grans mals del sector i només provoca retallades de drets, precarietat i malalties a les treballadores, que presenten una gran vulnerabilitat”, afirma.

En aquest context, amb una pandèmia que s’allarga i sembla no tenir final, des del moviment anticipen una nova onada d’acomiadaments quan finalitzin els ERTO, el proper mes d’octubre. Pensant en tot plegat, han decidit plantejar el projecte de la Central de Reserves de las Kellys.

Un Segell de Qualitat i Treball Just aprovat, però no aplicat

La Central de Reserves permetrà als viatgers reservar les seves habitacions directament a través de les Kellys en hotels en què tinguin presència i puguin assegurar que es respecten els drets de les persones treballadores i no se les explota. Això queda garantit perquè la central anirà vinculada al Segell de Treball Just i de Qualitat, que el col·lectiu impulsa des de fa anys.

Entre altres requisits, els hotels que vulguin obtenir aquest segell hauran de respectar i complir el Conveni Col·lectiu del sector de l'Hostaleria i el Turisme, no externalitzar ni subcontractar els treballs nuclears de l’activitat hotelera, complir amb les lleis de prevenció de riscos laborals, establir una igualtat salarial entre homes i dones o fomentar la contractació de persones que formin part de col·lectius vulnerables.

La Miriam incideix especialment en el compliment de la prevenció dels riscos laborals: “No pot ser que se sotmeti a les treballadores a sobrecàrregues de treball tan brutals, que se’ls demani que facin entre 25 i 30 habitacions en sis o vuit hores, és realment inhumà, ningú retornarà la salut a aquestes treballadores, que amb 40 anys estan trencades i malaltes”, sentencia.

El segell, part essencial del projecte, ja va ser aprovat pel Parlament de Catalunya el 2018, però, d’aleshores ençà, el buit. “Estem a l’agost del 2021 i ni s’ha aplicat ni s’ha fet res, els polítics han faltat al seu compromís i han cedit a les pressions del sector hoteler i els seus interessos econòmics”, subratlla la Miriam. Per això, remarca, “hem decidit tirar pel dret i plantejar la Central de Reserves perquè es compleixin uns mínims i es respectin els drets laborals dels treballadors i treballadores”.

Un projecte que també és un canvi d’estratègia

Així, aquest moviment és un canvi de rumb en l’estratègia de les Kellys, que fins ara havien apostat per defensar les treballadores mitjançant mobilitzacions socials, procediments judicials i iniciatives legislatives. En aquest punt, han advertit que moltes treballadores han decidit no organitzar-se per por a les represàlies i la pèrdua del lloc de feina.

Igualment, els processos judicials han resultat massa llargs i insostenibles per a les treballadores. “Psicològicament aquests judicis esmicolen a les persones, s’allarguen molt en el temps i són especialment durs quan l’afectada segueix treballant per a l’empresari amb qui té el litigi, perquè és víctima d’assetjament i un menysteniment molt gran”, assenyala la Miriam.

És en aquest context que les Kellys han decidit apostar per aquest projecte, que, consideren, serà un mecanisme efectiu per protegir i cuidar els treballadors i treballadores des del minut zero, sense necessitat de conflictivitat judicial ni sindical. A banda, per a les Kellys vol ser un canvi de paradigma per iniciar “un turisme de la nova era, que afavoreixi el respecte i el benestar per damunt dels interessos econòmics”.

Afegeix un comentari nou