Les relacions sexuals durant el postconfinament

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Les relacions sexuals canviaran de la mateixa manera que ho faran les relacions socials. Font: CC
Les relacions sexuals canviaran de la mateixa manera que ho faran les relacions socials. Font: CC
Una de les branques de l'entitat se centra en la incidència política i social, tant local com internacional. Font: Associació Drets Sexuals i Reproductius
Una de les branques de l'entitat se centra en la incidència política i social, tant local com internacional. Font: Associació Drets Sexuals i Reproductius
Almudena Rodríguez, a l'esquerra, i Sílvia Aldavert, al centre. Font: Associació Drets Sexuals i Reproductius
Almudena Rodríguez, a l'esquerra, i Sílvia Aldavert, al centre. Font: Associació Drets Sexuals i Reproductius

Les relacions sexuals durant el postconfinament

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La pandèmia ha afectat a totes les esferes de la vida, i els canvis que es produiran quedaran al descobert durant la desescalada. Un dels aspectes que es transformarà serà la sexualitat.

L'excés d'informació sobre la pandèmia de la Covid-19 no amaga la por i el desconeixement que la societat encara té d'aquesta malaltia i el virus que la provoca. De la mateixa manera que en els darrers mesos, la ciutadania anirà aprenent, conjuntament, com afrontar i gestionar tot el que arriba un cop s'ha posat en marxa la desescalada. No obstant això, sabem del cert que un dels aspectes que hauran canviat seran les relacions entre persones i, per tant, les relacions sexuals.

Des de l'Associació Drets Sexuals i Reproductius, una entitat que té la missió de defensar i garantir els drets sexuals de la població i de la ciutadania, manifesten que aquests canvis es produiran de la mateixa manera que canviaran les relacions en l'àmbit social. "Les relacions sexuals formen part de les relacions socials, és una forma més de relacionar-nos socialment", explica la Sílvia Aldavert, coordinadora de l'entitat. "Es generaran nous formats de relacions, les antigues es van reconduint, però no vol dir que s'acabin", afegeix.

Aldavert manifesta que els éssers humans necessiten, no només relacionar-se, sinó que també demanen contacte i afecte. "Aquestes relacions segurament les necessitarem emocionalment cada cop més", explica la coordinadora de l'entitat, que exposa que el tema de l'afectivitat és quelcom molt important, "és un tema que s'ha de treballar en l'àmbit emocional per tot l'impacte que estem tenint", manifesta.

El contacte físic i els missatges en positiu

En els darrers dies han aparegut diversos articles als mitjans de comunicació convencionals en els quals expliquen quines són les relacions sexuals amb més i menys risc pel contagi. De la mateixa manera, departaments de sanitat d'alguns països com ara els Estats Units, també han fet públics consells amb els quals recomanen, entre altres coses, la masturbació o, fins i tot, l'abstenció.

Des de l'Associació Drets Sexuals i Reproductius alerten sobre els perills d'aquestes informacions. "És un llistat de pràctiques que diuen que no facis, hi ha un risc de control social enorme", explica l'Almudena Rodríguez, Coordinadora d'Incidència Política Internacional de l'entitat. "Nosaltres apel·lem a la responsabilitat de la gent, l'autogestió, i cadascú sap el que pot i li ve de gust fer", explica.

"Tenim molta informació sobre el coronavirus, tothom és conscient de que és i com es transmet, per això considerem important l'autogestió ciutadana", insisteix Adalvert, que afegeix que es farà un grup de treball amb altres entitats per garantir la seguretat de les persones "perquè puguin estar més tranquils", assenyala, "però no negarem les relacions sexuals", exposa. La coordinadora de l'entitat explica que l'objectiu serà donar missatges en positiu en l'estratègia de prevenció en les relacions sexuals a partir d'ara.

"És una situació complicada perquè no es pot oferir una informació que sigui claríssima pel desconeixement del virus, però això està passant amb tot, i ens anem adaptant", explica des de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius. "No obstant això, com a premissa inicial tenim molt clar que les relacions sexuals es mantindran, que les promourem, que el dret al plaer és la clau i veurem com s'autogestiona tot plegat", considera.

Recomanacions d'Onusida

El programa conjunt de nacions sobre VIH/SIDA, Onusida, ha publicat una sèrie de directrius sobre com es contagia la Covid-19 i quines són les pràctiques de menys i més risc. Primer de tot, Onusida recomana evitar el contacte proper, inclòs el sexe, amb persones fora de la llar.

L'informe exposa que no s'ha trobat coronavirus en semen ni fluxos vaginals, tot i que recorda que el VIH i altres ITS, es poden transmetre d'aquesta manera. Els condons poden reduir el contacte amb la saliva durant el sexe oral. En canvi, sí que s'ha trobat coronavirus en excrements de persones infectades. Per aquest motiu, pràctiques com l'anilingus poden comportar risc de transmissió. Els condons també redueixen el contacte durant el sexe anal.

Un dels consells que destaca l'informe són les trobades a través de videotrucada o xat amb parelles que coneguis en línia. Així mateix, aquesta pràctica també és recomanable per persones que tinguin com a ocupació principal el treball sexual. Així mateix, la masturbació és segura sempre que es netegin les mans i les joguines sexuals amb aigua i sabó abans i després de la pràctica.

Si vols veure tots els consells d'Onusida, accedeix a través d'aquest enllaç.

Una passa enrere?

Després de veure els diferents articles sobre el sexe durant el confinament i el postconfinament, la coordinadora d'Incidència Política Internacional de l'Associació lamenta que en tots ells s'estigui prioritzant la pràctica vaginal. "Hem estat lluitant, posant imaginació i intel·ligència per tenir altres tipus de pràctiques sexuals més enllà de la centrada en el coit i ara un altre cop hi tornem", explica Rodríguez, que considera que hi ha por a una passa enrere de la mateixa sexualitat de les dones.

"El patriarcat i el capitalisme no permeten la sobirania corporal de les dones i persones LGTBI. Per això hi ha aquest risc en aquests articles que poden formar part d'un control social", explica Rodríguez, que recorda que és una denúncia recurrent que han fet els grups feministes.

En la mateixa línia, Aldavert explica que existeix aquest risc però com en altres aspectes. "Quants riscos de perdre drets que teníem assolits estem vivint cada dia?", es pregunta. "És constant", afegeix. La coordinadora de l'entitat explica que s'obre un panorama "molt perillós" amb, per exemple, el passaport sanitari.

"Quan hi ha aquests riscos de perdre drets, com sempre, les dones som un dels col·lectius més vulnerables, i en moments de crisis amb vessant capitalista, encara més", explica. No obstant Aldavert reivindica la feina de les entitats. "L'activisme social i els moviments associatius han de dir "prou!", és un temps on l'activisme no s'ha d'aturar, sinó, tot el contrari, és on ha de sorgir".

Afegeix un comentari nou