Llibreries i editorials per apostar per un Sant Jordi més popular i cooperatiu

Xarxa Digital Catalana
Autor/a: 
Anna Adrià
 Font: Ajuntament de Barcelona
Les editorials i llibreries cooperatives ultimen els preparatius per a la diada de Sant Jordi 2024. Font: Ajuntament de Barcelona

Llibreries i editorials per apostar per un Sant Jordi més popular i cooperatiu

Autor/a: 
Anna Adrià
Xarxa Digital Catalana

Resum: 

Arriba Sant Jordi i tothom busca quin llibre regalar. Et proposem 7 llibreries i editorials cooperatives amb les quals pots col·laborar per fer de la diada una celebració més solidària.

Sant Jordi és una gran oportunitat per practicar dues accions que són en la seva naturalesa enriquidores i solidàries: llegir i fer regals. Però, quan comprem un llibre sabem per quin model estem apostant? Amb el nostre consum tenim la capacitat de donar suport a projectes cooperatius i comunitaris, o bé, per contra, d’altres mercantilitzats.

El passat 20 de març, diverses editorials, llibreries, autors i entitats socials van denunciar que la diada de Sant Jordi està patint un procés d’externalització i privatització que converteix la festivitat en una “fira de pagament”. En un manifest, demanen que torni “el caràcter popular” de la festa, reclamen l’anul·lació del copagament i estudien “la legalitat” de tot el que s’ha implementat en els darrers anys.

Moltes de les llibreries i editorials que signen el manifest segueixen el model cooperatiu i formen part de l’economia social i solidària. Repartides per tot el territori, veuen en el sector editorial i literari una oportunitat per teixir aliances amb el món comunitari, l’acció social i el territori.

Et recomanem algunes d’aquestes llibreries i editorials cooperatives per les quals pots optar aquest 23 d’abril, així com els llibres que presentaran i les activitats que faran per la diada.

Els Nou Rals, a Viladecans

L’any 1979 aquesta llibreria va obrir les seves portes als veïns de Viladecans i, des de l’any 2013, esdevé una cooperativa cultural vinculada a la cultura crítica i als moviments socials de la ciutat. La seva activitat principal és la venda de llibres i la programació de diferents esdeveniments o propostes culturals, com presentacions, exposicions, xerrades o cursos, així com un punt de trobada cultural de la ciutat.

El dia 20 d’abril a la tarda al carrer de Sant Joan 19 de Viladecans, Els Nou Rals ha organitzat un contacontes amb la companyia Tirabec per explicar als més petits 'La parsimònia tranquil·la', del conte de Michael Ende. Just després, es presentarà el llibre 'En blanco y negro', de Josep Pimentel. Per acabar, el grup The Billywood Crackers farà un concert a la mateixa llibreria.

Pebre Negre, al barri del Clot, Barcelona

Si el que busques aquest Sant Jordi és un llibre sobre cuina i gastronomia per als més petits, Pebre Negre és el lloc idoni. Es tracta d’una llibreria cooperativa principalment especialitzada en literatura infantil i juvenil sobre gastronomia, però que també compta amb narrativa i assaig adult, així com còmic per a totes les edats. Les dues Maites, l’Oriol i la Valèria aposten per construir teixit social i aportar valor afegit al barri amb la seva llibreria.

Pebre Negre, que ha celebrat enguany 10 anys, també compta amb un espai per fer diferents activitats, com contacontes, presentacions i debats. En aquest Sant Jordi 2024, la llibreria ha rebut la visita de diferents escoles per fomentar el gust per la lectura dels més petits.

El Refugi, a la Seu d’Urgell

Si ens n’anem cap al nord trobarem El Refugi, a la Seu d’Urgell, una llibreria cooperativa que funciona com el seu nom indica, com un refugi cultural que guarda un fons d’assaig i literatura sobre feminisme, història, narrativa i poesia. Aquesta llibreria és també un espai de difusió d’altres entitats de l’economia social i solidària, les quals poden posar a la venda allí els seus productes.

El Refugi compta amb programació mensual fixa amb presentació de llibres, concerts en petit format, recitals de poesia i exposicions. Aquest Sant Jordi estaran acompanyats d’autores com Ivet Eroles, Drac Garcia, Joan Graell, Martí Lladós, qui passaran la diada del 23 d’abril signant els seus llibres a la seva parada al Passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell.

Llibreria Synusia, a Terrassa

A Terrassa també compten amb una llibreria cooperativa, la Synusia. Especialitzada en literatura infantil i juvenil, antiracisme i transfeminismes, busca potenciar el pensament crític a través dels seus llibres i cuidar el tracte amb la seva comunitat.

La Synusia també acull presentacions de llibres, xerrades i debats, projeccions audiovisuals, tallers, activitats infantils i cicles temàtics. També té, a més, una àrea de formació, a través de la qual s’organitzen cursos, grups de lectura i tallers.

La llibreria està ubicada a l'altell d'una antiga fàbrica tèxtil dins del centre social Ateneu Candela. Aquest Sant Jordi ampliaran l’horari de la llibreria i també se’ls podrà trobar a la seva paradeta a la Plaça Vella de Terrassa els dies 22 i 23 d'abril.

Pol·len Edicions

Es tracta d’una editorial independent i cooperativa especialitzada en l’ecoedició (la gestió de les publicacions de manera sostenible) de llibres crítics i de transformació del pensament. El Jordi, l’Aida, la Mar i la Cata treballen per generar debat i difondre idees que poden transformar la societat.

Algunes de les novetats editades per Pol·len que es poden regalar aquest Sant Jordi són 'Secondina, crònica de la putrefacció', de Jordi Martí Font, 'Quan no ve la primavera', de Bel Olid i amb il·lustracions Aida I de Prada, i 'Martenitat Invisible', d’Elisenda Pascual Martí.

Editorial Descontrol

Situada a Can Batlló, al barri de Sants, Barcelona, l’Editorial Descontrol neix d’un grup de persones interessades a difondre la cultura. A través de la seva impremta, aposten per llibres que ajuden a despertar consciència entre els lectors i generar acció en ells.

Alguns dels llibres que Descontrol ha editat recentment són 'Culpable', de Roger Font, 'El viatge de la Paula', de Laura Roqueta, i 'Bi. Apuntes para una revolución bisexual', de Shiri Eisner.

Edicions Tremendes

Aquesta editorial, nascuda l'any 2015 a Girona i amb seu a l’Empordà, busca donar suport a les escriptores, il·lustradores i artistes que volen editar la seva obra. D'Edicions Tremendes destaca la seva línia editorial definida i la qualitat de les seves edicions.

A més materialitzar els llibres, aquesta editorial també s’encarrega d'organitzar presentacions poc convencionals. Alguns dels seus títols a destacar són 'Xarnera', de Laia Claver, 'Els llocs, demà', d’Helga Simon i 'Tu i les pres(s)es', de Vic Moliner.

Afegeix un comentari nou