‘Marianao batega’, la iniciativa per intervenir artísticament els espais públics
Comparteix
A través de pintades, tallers, escultures, treballs manuals o accions comunitàries des de Marianao Té Cor volen reivindicar la reagrupació d’espais públics donant veu a infants, gent gran i persones amb diversitat funcional.
“Més verd”, “menys burilles”, “més ombra” o “més seguretat” són alguns dels exemples de les pintades que formen part de la campanya comunitària d’intervenció artística de carrers, places i espais públics anomenada 'Marianao batega'.
L’objectiu d’aquesta iniciativa de Marianao Té Cor és promoure la reagrupació de l’espai públic mitjançant la transformació artística. A través de jornades de plantació, pintades a places i carrers, tallers de treballs manuals, escultures i altres accions comunitàries ofereixen al barri un altaveu per a potenciar-ne la cohesió.
La convivència, la salut i l’educació són el motor d'aquest projecte, fomentant la reflexió i el pensament crític, així com donar veu a les necessitats i voluntats de col·lectius minoritaris.
“És una manera de mostrar al barri que es poden fer canvis, no només d’una manera reivindicativa com estem acostumades, sinó amb la participació i la intervenció de diferents agents com són la família, les adolescents o les professionals per crear una resposta visible i creativa”, explica la tècnica comunitària i educadora social de Marianao Té Cor, Elena Reus.
En l’última acció la mainada ha estat la protagonista de 'Marianao batega per la infància’, on ha participat el jovent de la Plataforma Educativa Salesiana i el de La Semilla de Trigo amb el suport de Fundació Marianao i l'acompanyament de l’il·lustrador, Iván Bravo.
Fins al moment, els carrers que envolten la rotonda de Sant Ramón amb els carrers Girona i Benviure a Sant Boi de Llobregat han estat el llenç d'aquesta acció on infants i joves han pintat les seves figures. “Durant el procés molta gent s’aturava a preguntar i eren els nens i nenes qui responien què estàvem fent, tenen el diàleg molt interioritzat”, relata Reus.
La reflexió i l’art, els dos cors de 'Marianao batega per...’
El projecte es vertebra en tres grans branques: la infància, la gent gran i la diversitat funcional. A partir d’aquests eixos principals es creen els tallers i les accions de participació ciutadana que serveixen per reivindicar els seus drets i alçar la veu a través de l’art i la seva implicació directa.
Des de 'Marianao batega per la gent gran’ s’han realitzat tallers de manualitats a residències i cases particulars on el jovent va ajudar a decorar part d’aquests espais dedicats a aquest col·lectiu. Per la banda de 'Marianao batega per la diversitat funcional’ es va organitzar una jornada de plantació pel barri amb persones amb discapacitat mental.
Amb aquestes accions, volen donar visibilitat als col·lectius i oferir un altaveu social per a reivindicar les seves necessitats partint de la implicació directa i reflexió de les persones implicades.
De la mateixa manera, no deixen fora a la resta de ciutadania, ja que a finals d’any proposen una nova jornada de plantació oberta a tothom, formi o no part d’una entitat. Una altra activitat pendent pels pròxims mesos és la creació d’un hotel d’insectes, una proposta derivada de la voluntat de comptar amb més natura a la Plaça Garcia Nieto de Sant Boi del Llobregat i així dotar de més vida i creativitat a l’espai.
Com cada vegada som més seguidors de @MarianaoTeCor volem compartir amb vosaltres una breu explicació de qui som i que fem. #elBATECquehofapossible#Marianaotecor #barrimarianao #SantBoi #santboidellobregat #quisom #comunitat pic.twitter.com/BP5pbTfaE3
— Marianao Té Cor (@MarianaoTeCoR) May 17, 2022
Afegeix un nou comentari