Marta Galligó: "És molt important la participació de les persones que s'atenen en el seu propi projecte vital"

Ravalnet
Marta Galligó, directora de la Fundació Comtal Font: Fundació Comtal
Marta Galligó, directora de la Fundació Comtal Font: Fundació Comtal
La cuina es troba entre les formacions laborals que ofereix la Fundació Comtal Font: Fundació Comtal
La cuina es troba entre les formacions laborals que ofereix la Fundació Comtal Font: Fundació Comtal

Marta Galligó: "És molt important la participació de les persones que s'atenen en el seu propi projecte vital"

Ravalnet

Resum: 

La directora de la Fundació Comtal ens explica quin tipus de suport donen a les persones que participen als projectes que duen a terme, ajudant-les a superar l'atur i la precarietat laboral.

Quina és la missió de la Fundació Comtal?

La missió de la Fundació Comtal és l'educació i la inserció sociolaboral d'infants i joves en situació de vulnerabilitat.

Explica'ns una mica més quin és el perfil dels vostres usuaris i usuàries?

Els infants i joves que atenem es troben en situación de vulnerabilitat per diferents motius: perquè tenen una situació socioeconòmica precària, perquè provenen d'entorns amb maltractametns o abusos, perquè han estat expulsats del sistema educatiu reglat, perquè són nouvinguts, perquè tenen una baixa possibilitat de poder trobar un lloc de treball… Tots ells necessiten una nova oportunitat de futur.

Com treballeu la inserció laboral?

S'ha de treballar sempre des de la formació prèvia i tenint en compte la formació en competències transversals, que et faciliten poder adaptar-te a qualsevol lloc de treball, i la formació técnica que es dóna després d'un acompanyament individual, que ajuda a conèixer les habilitats de cada participant.

També la treballem buscant la implicació de les empreses per tal que coneguin el nostre jovent, fent que s'impliqui en la seva formació donant excés a les practiques no laborals, i mitjançant la mentoria empresarial. La inserció laboral no és possible sense un treball a tres bandes: el/la mateix/a jove, l'empresa i la Fundació.

I com treballeu la reinserció de persones que hagin pogut estar privades de llibertat?

Mitjançant el projecte Reincorpora de L'Obra Social de "la Caixa" rebem derivacions de persones que han estat privades de llibertat i que realitzen amb nosaltres formacions específiques amb la finalitat d'aconseguir la seva inserció laboral. La persona rep l'acompanyament d'un professional que l'ajuda en aquest procés i que també fa el seguiment amb l'empresa.

S'està dient cada vegada més que ja no cal estar a l'atur per trobar-se en situació de pobresa. Què penseu de la precarietat laboral que vivim?

Els sous actuals i les jornades laborals no permeten tindre en molts casos una vida autónoma. Sobretot en el cas dels joves provoca no poder tindre perspectives de futur i viure al dia amb un funcionament que correspondria més a una persona encara en procés de formació.

Això provoca manca de motivació i poc compromís vers el lloc de treball, que no se senten propi sinó de pas, i per tant també afecta el futur de les empreses que no poden fidelitzar el personal perquè formi part del valor i de la seva expertesa en un sector determinat.

Em consta que treballeu molt de manera transversal i comunitària. Ens ho expliques una mica?

Internament els projectes comparteixen una mateixa missió i manera de desenvolupar els seus objectius. La implicació de la comunitat és essencial per tal de poder realizar una bona integració social. L'entorn és la xarxa que recolza en moments de crisi i dóna noves oportunitats.

Cerquem molt sovint la col·laboració d'altres entitats socials i empreses properes en els nostres projectes. Tanmateix, la Fundació ha de poder estar present a la comunitat amb tasques de sensibilització i d'incidència, fent d'altaveu de les necessitats detectades cap als finançadors.

Hi ha alguna cosa més que t'agradaria comentar?

És molt important la participació de les persones que s'atenen en el seu propi projecte vital, tindre-les en compte, saber escoltar-les. La majoria d'elles saben expresar què necessiten, allò que els ajuda i allò que no. Hem de poder incloure-les en la nostra estrategia d'intervenció per tal de ser més efectius en el nostre dia a dia.

Afegeix un comentari nou