MCECC posa nou rumb a l’entitat a l’Assemblea General

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
L'Assemblea General de MCEC s'ha celebrat al Teatre Modern del Prat de Llobregat.  Font: Fundació Pere Tarrés
L'Assemblea General de MCEC s'ha celebrat al Teatre Modern del Prat de Llobregat. Font: Fundació Pere Tarrés
Hi han assistit prop de 300 representants de centres i club d’esplai de Catalunya, el País Valencià, Balears i Andorra. Font: Fundació Pere Tarrés
Hi han assistit prop de 300 representants de centres i club d’esplai de Catalunya, el País Valencià, Balears i Andorra. Font: Fundació Pere Tarrés
L’Assemblea s’ha pogut seguir en directe a través de YouTube i també a les xarxes socials. Font: Fundació Pere Tarrés
L’Assemblea s’ha pogut seguir en directe a través de YouTube i també a les xarxes socials. Font: Fundació Pere Tarrés

MCECC posa nou rumb a l’entitat a l’Assemblea General

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya acull prop de 25.000 infants i joves i 4.500 monitors i monitores d’arreu dels territoris de parla catalana.

Fomentar l’excursionisme, fer front a l’emergència climàtica i promoure noves formacions per a joves. Aquestes són algunes de les línies del Pla d’Accions que prop de 300 monitors i monitores han aprovat en Assemblea General del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya (MCECC). Més de 100 centres i clubs d’esplai de Catalunya, el País Valencià, Balears i Andorra s’han reunit al Teatre Modern del Prat de Llobregat per celebrar la trobada, que dona el tret de sortida als nous objectius de futur de l’entitat.

L’Assemblea s’ha pogut seguir en directe a través de YouTube i també a les xarxes socials, on MCECC ha fet un minut a minut. Durant el plenari s’ha fet balanç de la tasca dels centres i clubs d’esplai durant l’any 2022, que ha suposat per a tots ells la tornada a la normalitat després de la pandèmia.

Nous reptes de futur

Amb la mirada posada en aquest 2023, l’entitat ha aprovat el Pla d’Accions. La presidenta de MCECC, Anna Grau, ha volgut destacar algunes de les línies de curs, com el foment de les sortides a la natura i l’adaptació de les activitats de lleure a les restriccions per les onades de calor i el risc d’incendi forestal. “El treball per fer front l’emergència climàtica serà l’eix central de la trobada de joves de MCECC, la TrocaJove, i també de la Jornada de Monitors i Monitores”, explica Grau. Tenen per objectiu incidir en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l’Agenda 2030, convertint-ho en un dels eixos educatius del curs.

Enguany, l’entitat realitzarà més formacions destinades als centres i clubs d’esplai, entre les que es distingeixen formacions en prevenció d’abús sexual infantil i d’atenció a la diversitat socioeconòmica de les famílies de l’entitat. “Aquest any, treballar per al benestar de les famílies en situació de vulnerabilitat serà una de les nostres prioritats”, destaca la presidenta.

El vincle amb les persones que han passat per l’entitat també és un dels objectius d’aquest curs. ”Volem que la gent que alguna vegada ha estat vinculada a l’esplai segueixi arrelada al moviment, creiem que poden seguir aportant coses”, recalca Grau.

Més suport institucional i més reconeixement

El plenari ha comptat amb la presència de diverses personalitats institucionals, com el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que va posar en valor la tasca de l’associacionisme educatiu al país: “el país té una joia, que són els esplais i l’escoltisme, i que hem de saber cuidar i potenciar”. També han acompanyat l’Assemblea la secretària general d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls, i la regidora de Joventut de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, Esther García.

L'Assemblea ha reclamat a les institucions seguir donant suport als centres i clubs d’esplai, per tal que el lleure educatiu no esdevingui “un luxe per a algunes famílies”. La presidenta ha volgut remarcar la capacitat de resiliència i el poder d’influència dels monitors i monitores per seguir desenvolupant la tasca davant les dificultats.

Una de les problemàtiques que s’han posat sobre la taula és la dificultat d’accedir a locals dignes on poder dur a terme les activitats dels esplais. “Els nostres esplais formen part d'esglésies i en molts casos els locals estan en mal estat”, explica Grau. I afegeix: “hem engegat una línia d’ajuts als centres que més ho necessiten per a subvencionar reformes, però sense el suport de les administracions és complicat”.

L’acte públic ha finalitzat amb el moment més emotiu de l’Assemblea. Itziar Ecurra, exmonitora de MCECC, i el seu fill i Jon Jiménez, que també és infant del Centre d’Esplai Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat, han fet una intervenció conjunta. Han volgut posar en relleu els valors que aporta la pertinença a un centre d’esplai i la participació en l’educació en el lleure. “Gràcies, monitors i monitores per cada excursió a la natura, per cada dinàmica de reflexió abans d’anar a dormir, per les colònies ja viscudes i les rutes que vindran, ha dit en Jon.

Afegeix un comentari nou