MEG prepara més de 15.000 escoltes i guies per a fer campaments en context d’emergència climàtica

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Els infants i joves participaran en més de 850 campaments escoltes, nacionals i internacionals. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
En un estiu que torna a estar marcat per l’emergència climàtica, l’entitat s’ha preparat per fer campaments enfront de les onades de calor, el risc d’incendi, la sequera i els episodis de pluja torrencials. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

MEG prepara més de 15.000 escoltes i guies per a fer campaments en context d’emergència climàtica

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’entitat demana a les administracions més anticipació a l’hora de treballar en un nou model de campaments que s'adapti a l'emergència climàtica, i lamenten que aquests espais de treball arriben massa justos en el temps.

Tret de sortida als campaments d'estiu de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). Més de 15.000 escoltes i guies de tota Catalunya participaran en més de 850 campaments durant els mesos de juliol i agost. L'experiència de l'estiu passat ha portat l'entitat a preparar-se i adaptar la planificació d'aquestes activitats davant de l'emergència climàtica. "Sabem que haurem de conviure-hi, però tenim els recursos i la voluntat per continuar desenvolupant les nostres activitats sense afectar la natura", explica Sandra Ceballos, coordinadora general de relacions de MEG.

Els escoltes i les guies que formen part de MEG es preparen per afrontar les onades de calor, el risc d'incendi, sequeres i episodis breus i intensos de pluges torrencials causats pels fenòmens climàtics. "Hem de tenir una perspectiva global sobre com actuar amb la natura i treballar en aquesta direcció per estar preparats amb antelació", recalca Ceballos.

L'escoltisme i el guiatge treballa per generar consciència sostenible, estimar i comprometre's amb el territori. La natura és molt més que un entorn saludable. El medi natural és l'espai idoni perquè la infància i la joventut creixi, maduri i explori el seu potencial d'aprenentatge i superació personal. Per això, MEG defensa la importància de continuar realitzant campaments en aquest entorn de manera sostenible, amb respecte pel territori i fomentant la seva protecció.

En la preparació de la campanya de campaments d'estiu, s'han fet reunions de coordinació amb les administracions com la Direcció General de Joventut, Protecció Civil de Catalunya i el cos d'Agents Rurals. No obstant això, des de MEG s'insisteix en la necessitat de començar a treballar amb més temps per adaptar el model de campaments a la seguretat, les necessitats i els objectius de l'associacionisme educatiu.

"Fa molt de temps que veiem com s'agreuja l'emergència climàtica any rere any, fa mesos que demanem aquest treball i només podrem preparar-nos adequadament si l'abordem amb antelació", afirma la coordinadora de relacions.

Els campaments, molt més que el contacte amb la natura

Els campaments són una eina pedagògica essencial per a l'escoltisme i el guiatge. Durant aquestes activitats, els grups tenen l'oportunitat d'aprofundir en el coneixement de la natura i el territori, que els permetrà ser respectuosos amb el medi ambient tant durant els campaments com en el futur, en els seus entorns més propers.

Els agrupaments prefereixen principalment les acampades a la natura, les rutes i les travesses com a formats per als seus campaments. Les acampades a la natura són més comunes entre els grups d'infants més joves, mentre que les rutes i les travesses són l'opció preferida pels escoltes i les guies més grans. L'entitat promou aquestes modalitats de campaments i defensa la necessitat de trobar una manera de poder-les continuar duent a terme en el futur.

Afegeix un comentari nou