MEG renova l'estructura organitzativa i es defineix com a entitat oberta i més feminista

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
MEG aprova en assemblea la reforma estatutària que actualitza el marc organitzatiu, ideològic i metodològic de de l’entitat. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
MEG aprova en assemblea la reforma estatutària que actualitza el marc organitzatiu, ideològic i metodològic de de l’entitat. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
L’Assemblea ha ratificat les candidatures de dues noves membres a la Taula Executiva de MEG: Sandra Ceballos, nova coordinadora de relacions general, i Sònia Vicens, nova secretària general. Font: Mintons Escoltes i Guies
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
L'entitat ha treballat de forma col·lectiva en el projecte de transformació d'entitat ‘Canviem per canviar el món’. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

MEG renova l'estructura organitzativa i es defineix com a entitat oberta i més feminista

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

700 joves d’arreu de Catalunya s’han trobat als Cinemes Aribau de Barcelona per a participar en la 46a Assemblea General de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

L’Assemblea General Ordinària (AGO) de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) ha aprovat el projecte de renovació d’entitat ‘Canviem per canviar el món’. Les persones participants en el plenari han ratificat per una àmplia majoria una modificació estatutària que actualitza el model de governança democràtica de MEG, el seu mètode pedagògic i el marc ideològic.

“Volem tenir una entitat més forta, més sostenible, més inclusiva, més justa i més participativa”. Així ho explicava la Taula Executiva de l’entitat, que ha volgut posar en valor el treball col·lectiu que s’ha dut a terme durant mesos per treballar les propostes de canvi que ara s'han aprovat. “Ha sigut un camí llarg, hem treballat de valent per fer realitat aquesta transformació que tant desitgem”, ha recalcat.

En la votació hi han participat prop de 700 caps (monitors i monitores voluntàries). La renovació dels estatuts comporta una renovació de l’estructura organitzativa de l’entitat, fent-la més sostenible amb els càrrecs i relleus, més horitzontal i més equilibrada. Per fer-ho, l’entitat ha decidit incorporar més espais de treball i coordinació de projectes amb autonomia per prendre decisions, a la vegada que es reforcen els elements de coordinació entre equips.

MEG ara es defineix també com a entitat oberta a totes les creences i confessionalitats, definició que ara es recull en el seu marc ideològic. Això comporta un nou marc de relacions amb l’Església catòlica, que ha estat estretament vinculada a l’entitat en els seus orígens.

L’Assemblea també ha validat la nova proposta de definició d’entitat més feminista. Durant aquest curs, MEG ha estat treballant un pla integral d’abordatge de violències masclistes, que inclou un protocol d’actuació, i que es posarà en marxa el proper curs. “L’entitat es compromet a fer una revisió constant per a fer que aquesta sigui més conscient, justa, curosa i segura per a totes les persones”, s’ha explicat durant la presentació del projecte a l’AGO.

L'Assemblea ha ratificat la candidatura de dues noves membres a la Taula Executiva de l’entitat: Sandra Ceballos, nova coordinadora de relacions general, i Sònia Vicens, nova secretària general de MEG. S’incorporen a la resta de càrrecs vigents: Maria Vilàs, comissària general i Marc Garcia, administrador general.

L'escoltisme i el guiatge es reivindica

El plenari ha estat un espai per recordar un estiu complicat per a les activitats de lleure educatiu, com és el cas dels campaments. Les restriccions derivades de l’emergència climàtica van impedir que es desenvolupessin amb la normalitat desitjada després de la pandèmia.

L’entitat ha volgut felicitar-se per la resiliència mostrada pels agrupaments, que, tal explica la Taula Executiva, “van ser capaços d’adaptar-se la rigidesa de la burocràcia administrativa”.

Durant l’Assemblea, i aprofitant l’assistència de representants polítics en l’acte públic, s’ha posat de nou sobre la taula la problemàtica de disposar de locals en condicions on realitzar la tasca educativa dels agrupaments.

“Si l’educació en el lleure de base comunitària és prioritària, cal tenir uns llocs dignes per fer cau”, ha insistit la Taula Executiva. S’ha adreçat directament a les administracions per demanar “seure i parlar” amb l’objectiu de trobar solucions vàlides a una qüestió que ja fa temps que reivindiquen.

La Demarcació del Barcelonès, encarregada d’acollir l’AGO

Cada any, MEG celebra l’AGO en una de les vuit demarcacions en què es divideix l’entitat. Enguany, ha estat el torn de la Demarcació de Barcelonès, que agrupa 33 dels 152 agrupaments escoltes i guies de MEG en tres municipis: Badalona, Barcelona i Sant Adrià del Besòs.

Aquest és un curs especial també per aquesta Demarcació, que en la línia d’aconseguir una estructura coherent amb la seva realitat territorial, i més sostenible a l’hora d’aconseguir càrrecs i relleus per als equips motors, ha decidit reorganitzar-se en dues sotsdemarcacions: Barcelonès-Muntanya i Barcelonès-Mar.

Afegeix un comentari nou