Migrantour: rutes interculturals per Barcelona des de l'experència migratòria
Comparteix
Nexes impulsa aquest projecte europeu de turisme social i solidari i forma persones acompanyants perquè condueixen aquests trajectes que posen en valor les persones per davant de l'urbanisme.
"L'arquitectura invisible de Barcelona és la xarxa que sosté la ciutat" en la qual "les persones són tan importants com els edificis", diu la Candelaria. Ho compara amb una parella bonica: "No n'hi ha prou amb la bellesa, necessita substància".
Ella és una de les acompanyants en formació de Migrantour a Barcelona, un projecte impulsat per Nexes Interculturals que ja té lloc a una vintena de ciutats europees, i que vol aportar una perspectiva intercultural a través de rutes turístiques socials i solidàries conduïdesa per persones migrades que expliquen iniciatives comunitàries a través de la seva experiència migratòria.
El Raval, el cor de la xarxa
El projecte comença al barri del Raval de Barcelona i visita espais com Top Manta o l'Àgora Juan Andrés, però des de Nexes expliquen que cerquen finançament per ampliar-lo al Poble-sec i al Besós. Per a la Candelaria, aquest barri és "el cor de la xarxa".
Per a la Mali, una altra de les persones acompanyants, aquesta ruta busca incomodar i trencar els estigmes que recauen sobre aquest barri barceloní, alhora que desmunten també els estereotips que s'atribueixen a les persones migrades creant noves narratives.
Tantes rutes com processos migratoris
Per ara s'han format nou persones, en alguns casos a través de viatges internacionals. Venen de procedències diverses com Perú, Argentina, Mèxic, Guinea Equatorial, Colòmbia, Filipines, Romania i Polònia, i reben una remuneració com a professionals.
Les persones acompanyants expressen que participar-hi ha significat trobar un espai segur. La Candelaria afegeix que per a ella ha sigut una manera de recuperar els seus estudis en drets humans, ja que "quan migres s'esborra tot el que eres".
Per la Rachel, ha sigut una forma d'entendre la seva ruta personal. I és que, com que cadascuna afegeix la seva història al trajecte, es pot fer la mateixa ruta moltes vegades. "Cap ruta és igual perquè la història de migració és diferent", assenyala la Lorena.
Migrantour: l'únic tour que no destrossa la ciutat i que l'explica des de la mirada i la lluita de les persones migrants pic.twitter.com/PtXl9I6DqV
— Mireia Munté (@mireiamunte) June 17, 2022
Les rutes estan destinades a qualsevol persona interessada ja siguin residents o turistes que vulguin viure la diversitat cultural de Barcelona des d'un altre punt de vista. Per sol·licitar una ruta cal escriure a migrantourbarcelona@gmail.com.
Afegeix un nou comentari