Minyons Escoltes i Guies de Catalunya avança cap a la renovació de l’entitat

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Presentació de la trobada Emboliquem la TroCa. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Caps i resposables associatius treballant en petit grup a l'Emboliquem La TroCa. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
 Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
El lema de la trobada ha estat 'Canviem per canviar el món'. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya avança cap a la renovació de l’entitat

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’entitat ha organitzat aquest cap de setmana l’Emboliquem La TroCa, una trobada de caps i responsables de l'associació que ha reunit al voltant de 500 joves d’arreu de Catalunya a Sant Celoni.

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) ha celebrat els dies 14 i 15 de maig una trobada de caps i responsables de l'associació per avançar cap a la renovació del model d’entitat. Sota el lema ‘Canviem per canviar el món’, joves d’arreu de Catalunya s’han trobat a Sant Celoni per debatre sobre els eixos de transformació de l’entitat i gaudir d’un cap de setmana ple d’activitats i escoltisme.

Les propostes de canvi que s’han treballat en les dues jornades s’engloben en el model de governança democràtica, el mètode pedagògic i la definició d’entitat. “Aquest cap de setmana hem definit com ens volem organitzar, com ens volem comunicar i com volem prendre les decisions”, explica la Taula Executiva de MEG, i afegeix: “volem ser més i volem canviar perquè ho volem fer millor”.

Concretament, totes les persones participants han reflexionat sobre la redefinició de la confessionalitat, la definició d’entitat feminista, el Mètode Escolta i Guia, l'estructura organitzativa, el model d’assemblea i participació i els sistemes de comunicació interna.

La trobada ha conclòs amb un acte públic que ha comptat amb la presència de representants de la Generalitat, de l’Ajuntament de Sant Celoni i d’altres entitats educatives. El director general de Joventut, Àlex Sastre, ha dirigit unes paraules als assistents, posant en valor la tasca educativa que duen a terme els i les caps. “En un món hostil i injust, vosaltres sou tenda de campanya, un lloc de confiança on portar els nostres infants, perquè teniu els valors que el país vol”, ha afirmat Sastre.

L'alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, també ha intervingut en l’acte públic, recordant el seu pas per l’Agrupament Escolta i Guia EROL: “esperem que aquesta trobada hagi sigut un bon punt de retrobament per obrir l’entitat i fer-la més forta”.

L’Emboliquem la TroCa és la primera gran trobada de cap de setmana organitzada per MEG des de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. La trobada ha estat en format acampada i en un entorn natural, essència i lloc bo del moviment escolta i guia. A més de les dinàmiques per reflexionar i treballar la transformació de MEG, els i les assistents han gaudit d’una fira de projectes d’entitat i tallers on fer xarxa i teixir vincles.

‘Canviem per canviar el món’

L’any 2019, l’Assemblea General Ordinària de MEG va aprovar el nou Pla Estratègic de l'entitat amb l’objectiu d’adaptar-la als nous reptes socials i mediambientals. Durant aquests tres anys, MEG ha anat treballant les fites marcades al Pla i ara emprèn l’objectiu d'adaptar l'organització als nous temps. Fa més d’un any que caps i responsables de l'associació treballen en la identificació de necessitats i reptes d’entitat, tot generant idees de millora i objectius a assolir.

Amb el suport de comissions de treball, formades per persones expertes amb coneixement transversal de l’entitat i una àmplia trajectòria a l’organització, s’han traçat solucions a aquests reptes, les quals s’han presentat aquest cap de setmana per ser treballades.

MEG es troba en ple procés de construcció de la nova proposta de model d’entitat, que caps i responsables de l'associació votaran a la propera Assemblea General Ordinària el novembre del 2022.

Afegeix un comentari nou