Míriam Alemán: “Les respostes de La Lore no són taxatives i conviden a pensar més"
Comparteix
El projecte de La Lore va néixer l’any 2012 amb la intenció de resoldre tots els dubtes de la gent jove relacionats amb la sexualitat, les relacions i el gènere.
Des que les treballadores de la Cooperativa Candela es varen adonar que les persones assistents als seus tallers de prevenció marxaven amb desenes de dubtes en finalitzar les sessions, La Lore va aparèixer amb l’objectiu de dissipar-les totes.
La Lore no és algú a qui puguis abraçar, no té boca ni mans, però és algú que sap un munt de coses sobre relacions, gènere, sexualitat i diversitat sexual. Qualsevol jove d’entre dotze i vint-i-cinc anys és lliure de preguntar-li tot allò que li rondi pel cap sense tabús ni vergonyes a través del seu servei de consultoria online, presencial o a través de WhatsApp.
Parlem amb la Míriam Alemán, treballadora de Candela des de fa més de deu anys i que està capbussada de ple dins el projecte de La Lore. La filòsofa ens explica la vertadera importància d’un espai com La Lore dins el panorama actual que viu el jovent
No cal patir en soledat, La Lore et pot ajudar! #PreguntaliALaLore
Una publicación compartida de La Lore (@lalore_insta) el 20 Ene, 2020 a las 1:12 PST
Qui o què és La Lore?
La Lore és un projecte adreçat als joves que té diverses línies de treball i forma part de la Cooperativa Candela. Vam crear La Lore tant per aprofundir sobre el que fèiem als tallers amb els serveis de prevenció i de sexualitat, com per tenir un espai més enllà del taller. La Lore és la cara de Candela que es relaciona directament amb el jovent, un espai més tranquil i més íntim on poder fer les preguntes que als tallers no t’atreveixes a fer.
En quins canals la podem trobar?
Per una banda, hi ha tota la part d'atenció personal. Fins ara fèiem atenció online i atenció presencial, però aquest any hem obert l'atenció via WhatsApp. Després existeix tota la part pedagògica i informativa a la web, al blog i als materials que publiquem a les plataformes en xarxa (com Spotify o Instagram) per anar generant continguts a través de diferents formats.
Com es pot contactar amb La Lore? Quin és el mètode més habitual entre el jovent?
Com que la consultoria de WhatsApp és bastant nova, ara és la que millor està funcionant. Per mail no tant, perquè és un format que els joves ja no utilitzen tant. És per això pel que vam obrir WhatsApp, que està triomfant bastant. De totes maneres, és veritat que les consultories presencials també tenen molta tirada.
Com es reparteixen les consultes en línia dins l'equip de La Lore?
Ara mateix, a La Lore som quatre treballadores fixes les que portem el gruix del projecte sencer i al servei atenció individual hi ha dues companyes més. En principi, les consultes les porta una de les meves companyes, però ens ho anem repartint. Al final, a La Lore hi treballem totes les persones que fem els tallers i el coneixement és el mateix que donem a les sessions.
Sempre se segueix el mateix procés a l'hora de tractar un dubte o una consulta?
No hi ha un procediment fix, depèn molt de la demanda. El que fem és informar, derivar o intentar que hi hagi una mica de continuïtat. Els hi fem preguntes perquè ens ajudin a afinar la demanda, perquè ens ajudin a fer que els hi puguem donar respostes que els hi serveixin més. A vegades són casos que necessiten seguir en contacte durant un cert temps fins que es resolgui el tema. I, a vegades, és simplement una pregunta més concreta. En tot cas, La Lore no és una teràpia a través de WhatsApp.
La Lore ho pot respondre tot?
Òbviament hi ha coses que no podem respondre o que es respondrien diferent depenent de la professional que ho tractés, però intentem que allò que no sabem respondre sempre es derivi allà on sabem que ho podran respondre. Moltes de les preguntes van relacionades amb les relacions amoroses, tipus “no sé com deixar al meu nòvio”. Aquí hi haurien moltíssimes respostes possibles a donar, però nosaltres sempre intentem que la resposta marqui menys la línia, que no sigui taxativa i convidi més a pensar.
I com s'aconsegueix la confidencialitat en els casos?
Nosaltres estem emparades en la protecció de dades i això fa que s'activin tota una sèrie de mecanismes que tenen a veure amb els missatges que s'envien, on es guarden els mòbils... Però no recopilem dades enlloc, no preguntem absolutament cap dada personal i, per llei, tenim el protocol d'esborrar converses un cop passades les 72 h.
Quines són les temàtiques que més es repeteixen en les consultes?
Són bastant variades, però sobretot responen al que és el servei. Temes de diversitat sexual i de gènere, sortides de l'armari, dubtes sobre la identitat, moltes preguntes relacionades sobre sexualitat, dificultats per tenir relacions sexuals plaents... Tot l'imaginari que s'ha construït és el mateix que fem als tallers, però amb una mica més de profunditat.
Tots els dimecres es pot trobar a La Lore al Centre Jove de Sexualitats (CJAS) per fer la consultoria presencial per a joves LGTBI. Existeix una diferència entre les preguntes que es fan virtualment i les que es fan al CJAS?
No té res a veure l'atenció individual amb l'atenció via WhatsApp, és molt diferent. La consultoria presencial sí que està pautada, hi ha una construcció del que han de ser les sessions. Per tant, hi ha un acompanyament molt més personal i directe que no té res a veure amb les preguntes de WhatsApp, que normalment són molt més senzilles.
La Lore té projectes de futur?
La Lore està on fire! Tenim molts projectes de futur, entre ells fer un canal de vídeos. Fa un temps vam presentar aquest projecte audiovisual però no vam aconseguir la subvenció que necessitàvem. Però, és una de les coses que està planejada pel futur.
Esteu a punt d'estrenar tres cartells.
Sí, van en la línia dels del clítoris, el del puzle de la sexualitat i el del còmic per lligar. Per altra banda, també seguim creant molt material pedagògic i en un no-res començarem dos serveis d'atenció general a dos punts diferents de Barcelona. La veritat és que estem molt il·lusionades perquè hi hagi tant de creixement.
Afegeix un nou comentari