Àmbit de la notícia
Comunitari

Míriam Solé: "La participació infantil i juvenil ens ajuda a tothom directa o indirectament"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Míriam Solé, educadora social voluntària en les polítiques publiques locals de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola
    Font: Míriam Solé

Hem parlat amb la Míriam Solé Solà, educadora social voluntària en les polítiques publiques locals de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola que ha dirigit i coordinat el projecte 'Consellet Adolescent del Palau', guardonat amb un Premi Jaume Ciuarana.

Heu estat guardonats amb un Premi Jaume Ciurana. En què consisteix el projecte 'El Consellet adolescent del Palau' que heu desenvolupat?

Sí. Ha estat tota una sorpresa. El projecte ha consistit en animar a l’adolescència del municipi a participar activament en el seu entorn proper, tot i que han estat totes les propostes d’accions comunitàries realitzades pel Consellet, les que han destacat per la seva qualitat.

Com va néixer la idea de fer-lo?

La idea sorgeix d’un grup de persones motivades del municipi que ens fascina l’educació i les ganes de transformar, i que, el canvi de govern a nivell local, ens va afavorir l’oportunitat de poder introduir canvis i millores en les polítiques publiques del municipi.

En quins projectes han fet col·laborat voluntàriament?

Infants i joves han participat en la revista local Avenç, la coordinació amb el Club Esportiu, el Club de Natació, els Clubs de Futbol de Palau, el CEPU, ... En un Torneig Mixt de Futbol i per crear una campanya de sensibilització per a què l’esport sigui inclusiu.

I la que més ha agradat al grup, que ha estat la realització d’una activitat d’oci per a tota la població, que va ser una Escape Room a cel obert per la Festa Major d’Estiu, que va ser molt ben acceptada i valorada per tota la població.

Quina repercussió té el projecte per als infants i joves que hi participen?

A part d’aquestes accions concretes, aquest projecte permet a aquesta adolescència compartir interessos i motivacions i reflexionar entorn què poden aportar al municipi en relació a aquelles situacions, elements que les afecten i no els hi agraden, creant un espai proper i còmode entre l’adolescència i l’Ajuntament, que normalment, tant lluny es senten.

D’aquesta manera, l’adolescència es sent escoltada i tinguda en compte (un dels Drets Universals de la Infància i Adolescència, que tenim el Deure d’atendre), i adquireix a poc a poc, aquell sentiment de pertinença que permet implicar-se i participar en el seu propi municipi.

Quina era la situació per a infants i joves al municipi abans d'iniciar aquest projecte?

Observàvem que les persones joves no participaven en les Festes Majors pels tipus d’activitats que s’oferien i que no s'oferien activitats per a infants d’entre 10-12 anys.

Gràcies a l’assessorament de professionals, la nostra intenció des d’un inici ha estat la consolidació d’un Consell de Participació Adolescent, que permetés tenir un rol definit dins de les polítiques publiques encarregada de detectar interessos i motivacions de tota l’adolescència del Palau, i poder proposar i oferir activitats i accions adaptades al gust i les edats de tothom.

Quins valors ha potenciat en infants i joves la participació al projecte guardonat?

L’organització interna del grup aporta l’oportunitat d’aprendre els valors com la solidaritat, l’altruisme i la igualtat, sobre democràcia, la responsabilitat, la igualtat d'oportunitats a l'hora d'expressar les pròpies opinions, la justícia i aprendre processos de participació i de presa de decisions, com és el model assembleari. 

Valors realment importants dins d’un món que tot gira al voltant del capital i la competició

Què diries que aporta aquesta participació infantil i juvenil?

Aquests voluntariats, a més, han estat enfocats a la cura de l’entorn proper, millorant instal·lacions i espais públics, i fins i tot, alimentant als animals de l’entorn, que permet introduir el respecte al medi ambient i la natura i també de l’espai urbà. La planificació de projectes esportius inclusius, aporta el valor de la igualtat, trencant així també amb els rols de poder.

La participació infantil i juvenil ens ajuda a tothom directa o indirectament. En aquest cas, m’atreveixo a dir que aporta una revolució a petita escala, ja sigui en les maneres de fer polítiques publiques locals, una millora en la qualitat del teixit associatiu del qual disposa el municipi i sobretot el respecte als Drets Humans.

Què creus que ha millorat aquest projecte tractant-se d'una petita població?

Observar com un grup de joves realitza activitats comunitàries permet donar exemple a d'altres, creant així una comunitat educativa, on tothom aporta i gaudeix. En el nostre cas, com a població petita, encara s’observa més aquesta realitat, ja que algunes membres tenen germans o germanes més petites, i aquestes també es motiven a formar-n’hi part.

Com ajuda a millorar la qualitat de vida al vostre entorn(barri, poble...)?

És un canvi de paradigma en la forma d’atendre i considerar la infància i l'adolescència. Com a persones adultes hem de posar atenció i més des de les Administracions Locals. A l’espai que l’Ajuntament ha donat a infants i joves tenen l’oportunitat de ser part activa en el seu municipi.

La totalitat de les accions i projectes comunitaris que es realitzen, aporten experiències d’aprenentatges amb valors, com també la seva organització i gestió. El fet de consolidar un grup de persones i realitzar projectes comunitaris, aporta els valors de l’associacionisme i la cooperació, a més del respecte a les altres mentre es desenvolupen.

Com són els espais per a l'adolescència i la joventut a l'Ajuntament?

El fet que aquests espais estiguin emparats per l’Ajuntament no significa que tot hagi de ser protocol·lari o avorrit, sinó al contrari. Aquí tenen un espai per aportar i proposar tot allò que els hi passi per la ment. A vegades, una idea esbojarrada posada en un paper i consensuada, acaba convertint aquestes en una bonica realitat, i en cas contrari, almenys, no podrem dir que no ho haguem intentat.

A la fi i al cap, l’important és que ens creiem en el que fem, i com que ho creiem ens trobem immerses en diferents situacions, processos, experiències que ens permeten transformar el món, clar està, a petita escala.

Què reivindiqueu des del Consellet Adolescent del Palau d'Anglesola per a transformar el món?

Reivindiquem la força que infants i joves poden tenir dins d’un municipi petit i la importància de que hi participin, s’involucrin i es comprometin a expressar-se en qüestions que els i les disgusten i afecten. Que tinguin iniciativa per posar damunt la taula propostes de millora. Les idees que sorgeixen degut a l’observació que fan del municipi i la seva posterior reflexió i aportació acaben sent impressionants.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari