Àmbit de la notícia
Comunitari

Nacho Ballesta: “Amb la pandèmia hem vist com la societat ha tornat a passar per davant de les institucions”

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • El Nacho Ballesta és una de les cares visibles de Health Warriors.
  • La iniciativa va néixer com un petit moviment i ha crescut molt.
    Health Warriors va néixer com un petit moviment i ha crescut molt els darrers mesos. Font: Health Warriors (Bárbara Ferreira).
  • Molts restaurants col·laboren amb el moviment.
    Molts restaurants col·laboren amb el moviment. Font: Health Warriors (Bárbara Ferreira).

Parlem amb un dels impulsors de Health Warriors, un moviment que va néixer repartint menjar entre el personal sanitari i no ha parat de créixer.

 

La pandèmia ens ha fet millors com a societat? Aquesta és una qüestió que ha generat encesos debats i punts de vista enfrontats. Segurament, encara és molt aviat per saber-ne la resposta, però està clar que iniciatives com Health Warriors han demostrat que, en un moment tan complicat per a tothom, molts no han volgut quedar-se de braços plegats. 

Health Warriors va sorgir com un petit moviment per repartir menjar als sanitaris en el moment més dur de la pandèmia. Gairebé nou mesos després, la iniciativa ha crescut molt i ara distribueix menjar saludable a persones i famílies vulnerables. En parlem amb el Nacho Ballesta, un dels seus impulsors.

Com va néixer Health Warriors?

Tot plegat es posa en marxa el 16 de març a través del Francesc Terms, que té dos restaurants de servei a domicili i amb el confinament dur no té més remei que tancar-los. I és clar, es troba amb molt de producte a les cambres i veu a través de les xarxes que a Madrid s'engeguen diverses iniciatives de restaurants que porten menjar al personal sanitari. Amb dos amics més decideix fer el mateix perquè a Barcelona ningú ho estava fent. Fa una crida a restaurants i porta unes primeres racions de menjar a l'Hospital de Bellvitge. Així comença tot.

El projecte creix i aleshores entreu vosaltres.

Sí, nosaltres tenim una agència de màrqueting digital vinculada al món de l'alimentació, The Food Tellers, i ens posem en contacte amb el Francesc, que buscava algú que li donés un cop de mà perquè el moviment estava creixent molt. Ens posem a la seva disposició i li oferim tots els nostres recursos, així que comencem a col·laborar. El projecte creix encara més i aleshores muntem un web, les xarxes socials i tot plegat. Vam aconseguir que uns 110 restaurants col·laboressin amb Health Warriors.

Tot comença amb un gest aparentment petit, gairebé simbòlic, com és repartir menjar als hospitals. La rebuda per part del personal sanitari és enormement positiva, us esperàveu aquesta reacció?

El cert és que era un moment molt complicat per a ells, per a tot el col·lectiu, que està sotmès a molta pressió, com una mena d'estat de guerra en què ells eren a la primera línia de foc. Estaven molt exposats, treballant sense els recursos necessaris, amb pocs equips de protecció, fent torns bestials de 12 i 18 hores.

El gest per part nostra no va ser per una qüestió de necessitat, sinó més aviat de proximitat, de caliu. Per dir-ho d'alguna manera, som l'extensió dels aplaudiments de les 8 de la tarda. La resposta va ser brutal i han sorgit històries molt xules de tot plegat. Crec que per a ells va ser una injecció d’energia molt potent.

I la història de Health Warriors viu un punt d’inflexió.

Sí, cap a mitjans d'abril comencen a contactar amb nosaltres diverses marques interessades a col·laborar, fent donacions de producte, entre altres. En aquell moment la pressió sobre el personal sanitari estava començant a baixar i vam decidir que amb tot aquell producte que estàvem rebent el més adient seria començar a derivar-lo cap a famílies i cap a persones amb més vulnerabilitat social.

Aleshores contactem amb l'Ajuntament, amb el Banc d'Aliments, Nutrició Sense Fronteres i sobretot ens posem en contacte amb les xarxes de suport mutu, aquests moviments veïnals que han sorgit durant tots aquests mesos i que seran molt importants al projecte. A través d'ells i diferents entitats i ONGs comencem a distribuir els aliments. 

Font: Health Warriors (Ignasi Rodríguez)

Font: Health Warriors (Ignasi Rodríguez)

Com i perquè vau fer el pas de repartir menjar als sanitaris a fer-ho a famílies vulnerables, en risc d’exclusió social? 

Fonamentalment per la quantitat de producte que estàvem rebent. Nosaltres anàvem als hospitals, a una planta concreta, on hi havia, com a molt, 25 persones per torn. I com que teníem tanta quantitat de producte va haver-hi un moment en què la situació dels sanitaris era millor i van ser ells mateixos els que ens van dir que estaria bé destinar els nostres esforços a persones que ho necessitessin realment.

Com identifiqueu aquestes famílies que necessiten ajuda?

Sobretot a través de les entitats amb qui col·laborem. Especialment, les xarxes de suport mutu, que ens indiquen quins tipus de persones i famílies ho necessiten. Així, vam concentrar els nostres esforços en famílies monoparentals, de migrants, etc.

Health Warriors va obrir una finestra a molta gent que veia tot el que estava passant amb la Covid, però no sabia com ajudar. Vosaltres els vau donar aquesta possibilitat de sentir-se útils en un moment crític com que estàvem vivint.

Absolutament, crec que vam ser una mena de vàlvula d’escapament per a molta gent. I també per a nosaltres mateixos. La gent ens deia: ‘Jo, per estar a casa mirant Netflix, prefereixo ajudar en el que pugui. Vam arribar a rebre entre 30 o 40 missatges directes diaris a Instagram de gent que volia col·laborar, de sanitaris, restaurants, bars, fruiteries, forns, absolutament de tot. També de gent que no tenia cap negoci i volia ajudar com fos, amb la seva bici, el seu cotxe, cuinant a casa... 

"Health Warriors també va ser una vàlvula d'escapament per a molta gent, també per a nosaltres mateixos"

Al principi Health Warriors només era un compte d’Instagram. El creixement va ser vertiginós, com ho vau gestionar?

Va ser complex perquè el moviment es podia convertir en una bogeria i corríem el risc de morir d’èxit. La nostra experiència com a agència de l'àmbit digital fa que estem acostumats a treballar amb les xarxes socials i tot plegat. Vam treballar moltíssim, ens hi vam implicar a fons, fins i tot personalment.

En el moviment hi col·laboren tota mena de perfils, des de restauradors a taxistes, pagesos i gent de l’audiovisual, entre altres. Dieu que és “una gran família”.

Per teixir aquest engranatge les xarxes socials van ser fonamentals. Una de les coses que dèiem a tothom que ens escrivia era que ens fessin d’una mena d’influencers, que compartíssim els nostres continguts a les xarxes, encara que tinguessin pocs seguidors. Aquest boca-orella digital va funcionar molt bé. No vam recórrer a cares conegudes perquè creiem que som un moviment prou original i transparent, una gran família.

Al final sempre diem que Health Warriors és un moviment de persones que ajudem a persones, cadascú amb els recursos que pugui. Això ha quedat molt clar pel que fa a les marques, hem tractat a totes per igual, sigui Coca-Cola o una marca local més petita, no hem fet cap mena de distinció.

Font: Health Warriors (Bárbara Ferreira).

Font: Health Warriors (Bárbara Ferreira)

Vau témer que en algun moment se us utilitzés per a una mena de rentada d’imatge per part de grans marques que col·laboren amb vosaltres? 

Ho vam témer des del minut zero i és quelcom que vam deixar molt clar des del principi. Els vam dir que no faríem cap mena de contingut expressament perquè una marca o altra col·labori amb nosaltres. Les marques ho fan perquè volen i ells ho han tingut molt clar i han confiat en nosaltres donant-nos el producte sense demanar res a canvi. I les persones que ho han gestionat tot plegat per part de les marques, també. Tenen un 10. 

Cap al mes de juny encara vau donar una altra volta al projecte. 

Efectivament, vam decidir plantejar a les marques que col·laboren amb nosaltres, sobretot a Danone, que estava molt bé el que estàvem fent, però volíem anar una mica més enllà i unir el projecte al concepte d’alimentació saludable. Vam treballar tot l’estiu en aquest sentit i, des del setembre, repartim unes caixes d’aliments 100% saludables.

El contingut està avalat per la Fundació Alícia, que és qui comprova que els aliments són realment saludables. Les distribuïm setmanalment a través de les xarxes de suport mutu, majoritàriament, a famílies en risc d’exclusió extrem, aquelles que no poden fer una hora de cua al Banc d’Aliments, a Creu Roja o on sigui. 

Un dels punts forts del model de gestió de Health Warriors és l’agilitat, el fet de poder reaccionar ràpidament a les necessitats que se us plantegen.

Intentem avançar-nos a les necessitats que puguem detectar a través del treball estret amb les entitats, associacions i col·laboradors. En realitat, duem a terme una tasca que no ens tocaria fer a nosaltres, atès que són les institucions públiques qui ho hauria de fer. Sí que és cert que nosaltres podem treballar una velocitat, amb una agilitat, que és poc probable que cap institució pública la pugui assolir.

Les administracions públiques s’han implicat en el moviment? Heu comptat amb el seu suport? 

La situació ha estat extraordinàriament devastadora i ens ha sorprès a tots. De fet, no som l’única iniciativa que ha sorgit en aquest sentit, tenim Food 4 Heroes, Food For Good i moltes altres. No volem criticar ningú. Ara, el cert és que suport per part de les institucions públiques no n'hem tingut cap, però tampoc l'hem demanat. Sí que hem parlat amb l'Ajuntament, però no per demanar-los res, al contrari, per oferir-los tot el que nosaltres teníem. 

Font: Health Warriors (Bárbara Ferreira).

Font: Health Warriors (Bárbara Ferreira)

S’ha dit molt -i fins i tot se n’ha fet befa- aquella frase que deia que de tot això en sortirem millors com a societat, Health Warriors és una prova d’això?

Health Warriors és el reflex que de la pandèmia en sortim millors. En el meu cas personal, per exemple, no et puc dir que sóc millor o pitjor persona, però el cert és que la situació et fa reaccionar. I com jo hi ha moltes persones que han dit: ‘jo vull fer alguna cosa per ajudar’. Em quedo amb això, és una realitat digna de tenir en consideració. Com et deia, han sorgit moltes iniciatives, no només en l'àmbit de l'alimentació. Amb la pandèmia hem vist com la societat ha tornat a passar per davant de les institucions. 

Com es pot col·laborar amb Health Warriors?

Es pot col·laborar de diferents maneres. Sempre diem el mateix: ‘cadascú sap els recursos que té i el que pot fer’. Se’ns pot ajudar econòmicament, per comprar tots aquells productes alimentaris i de primera necessitat. Qui ho vulgui es pot posar en contacte amb nosaltres al correu info@healthwarriorsbcn.org, a través del web, d'Instagram...

Ho poden fer marques del món de l'alimentació o d'altres que creguin que tenen un producte que pot ser interessant, i a nivell personal qualsevol que vulgui pot col·laborar com a voluntari. Estarem encantats de rebre a tothom.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari