Àmbit de la notícia
Comunitari

Ni narcopisos ni narcosales: parlar amb propietat

Entitat redactora
Ravalnet
  • Pancarta al barri del Raval contra l'espai de consum supervisat.

Metzineres explica per què el llenguatge és important per desestigmatitzar les persones precaritzades que venen i consumeixen droga.

“No els anomenem narcopisos perquè els narcos aquí no hi són. Són pisos de consum i venda de drogues". Popularment s'entén com a narcos gent que controla el tràfic de drogues i que gestiona molts diners, però al barri del Raval de Barcelona les persones que venen droga són gent molt jove o ho fan a canvi d'una dosi, expliquen des de l'espai Metzineres per a dones consumidores. El terme narcopisos "invisibilitza que les persones que els porten també són precaritzades", explica Aura Roig, una de les impulsores.

Ara bé, això no vol dir que vulguin minimitzar l'impacte que aquesta problemàtica té en el veinatge i els abusos i violències que s'hi produeixen. "Hem de donar suport a les veïnes i a les persones que fan servir aquests pisos i preguntar-nos perquè continuen tenint més clients que les sales i com ho podem fer per millorar el servei públic. Si posem en marxa serveis que no s'utilitzen té poc sentit", afirma Roig.

Tampoc veuen acurat el concepte narcosala. "Són espais de consum supervisat perquè són amb acompanyament mèdic o professional, entre iguals o amb personal d'educació social, que aprofiten el moment de consum per poder treballar moltes altres qüestions com pot ser l'habitatge", expliquen.

Tendim a simplificar conceptes per fer-los més comunicables. Aquests neologismes, que acostumen a agafar volada als mitjans de comunicació, sorgeixen per una qüestió d'economia del llenguatge amb la intenció d'ocupar menys espai, però de vegades no s'ajusten a la realitat, es connoten i s'acaben mediatitzant.

"Estem estigmatitzant i no xerrem de manera acurada, quan fem servir una etiqueta ens fan oblidar les causes estructurals que hi ha darrere de les problemàtiques. Darrere dels narcopisos hi ha gentrificació, especulació immobiliària, criminalització dels que compren i venen, i de les consumidores que ja prou en tenen amb tot l'estigme. "Si simplifiquem realitats complexes, donem respostes simples", afegeix Roig, que fa referència a la resposta policial, que trasllada la problemàtica a altres barris i impedeix fer altres tipus d'intervencions.

I és que el llenguatge construeix realitat i "és important parlar amb propietat per donar visibilitat a les qüestions amb rigor" per tal de donar "respostes complexes, serioses i prolongades en el temps".

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari