Nous resultats del Baròmetre sobre la religiositat i la gestió de la seva diversitat

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
Diversitat religiosa Font: Whaet and Tares
Diversitat religiosa Font: Whaet and Tares
Logotip del Mapa Religiós de Catalunya Font: Direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya
Logotip del Mapa Religiós de Catalunya Font: Direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya

Nous resultats del Baròmetre sobre la religiositat i la gestió de la seva diversitat

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Direcció General d'Afers Religiosos i el Centre d'Estudis d'Opinió presenten els resultats del segon estudi "Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat 2016". La primera recerca es va dur a terme l’any 2014.

L’any 2016 la Direcció General d’Afers Religiosos va elaborar, en col·laboració amb el Centre d’Estudis d’Opinió, la segona onada de l’estudi “Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat” que pretén avaluar el nivell de coneixement de la població catalana respecte a la diversitat religiosa i copsar quina és la seva actitud vers aquesta realitat.

Els resultats obtinguts en aquest nou estudi del 2016 són representatius per al conjunt de Catalunya i també per cadascuna de les demarcacions. A diferència d’altres estudis, aquesta enquesta també es va distribuïr entre la població immigrada, de manera que els resultats obtinguts permeten tenir una imatge força acurada de quina és la situació actual de la societat catalana pel que fa a la qüestió religiosa.

La recerca s’ha estructurat a partir de set grans àmbits d’estudi:

 • Nivell de coneixement sobre la diversitat religiosa a Catalunya
 • Identitat religiosa
 • Educació religiosa
 • Relacions personals
 • Percepció de la llibertat religiosa
 • Acceptació de la llibertat religiosa
 • Valoració de les polítiques públiques

L’estudi es va realitzar a partir d’un qüestionari que incloïa una seixantena de preguntes i que es va distribuir a una mostra significativa de 1.600 persones majors de 16 anys.

Algunes de les conclusions que se n’han pogut extreure són:

 • La ciutadania és més conscient de la importància del fet religiós, el 68,1% considera important tenir uns coneixements mínims sobre les característiques de les diferents confessions religioses.
 • Es frena el creixement de les minories religioses. Passa del 15% al 13%.
 • Es consolida l’aposta per la cultura religiosa a l’escola. Més del 70% de la ciutadania recolza la possibilitat que el sistema educatiu incorpori una nova assignatura sobre les principals religions del món.
 • El nombre de persones que no té cap amic amb una opció religiosa diferent a la seva es manté estable, al voltant d’un 40%. Els catòlics i les persones de més de 65 anys són els grups menys vinculats a d’altres opcions religioses.
 • La percepció de discriminació per motius religioses es manté en xifres molt baixes, al voltant del 5%.
 • Millora la percepció pel que fa a les relacions entre les diferents comunitats religioses, amb un augment de quasi un 13%.
 • Augmenta el suport a una major col·laboració entre les institucions públiques i les confessions religioses, amb un increment de més de 7 punts percentuals.
 • El percentatge de població que ha sentit ofesos els seus sentiments religiosos és molt reduït, concretament el 5,7%.

Podeu consultar l’informe complet “Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat 2016” o bé l’informe amb de les Principals conclusions sobre el mateix.

Un altre recurs que ofereix la Direcció d'Afers Religiosos és el Mapa Religiós de Catalunya que té per objectiu localitzar i conèixer amb profunditat les confessions religioses presents a Catalunya.

Afegeix un comentari nou