Noves eines gratuïtes per a la formació en mediació amb el projecte IncludeMe

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
La finalitat de la iniciativa és enfortit i formar habilitats relacionades amb la comunicació, la gestió i resolució de conflictes. Font: Llicència CC (Pexels)
La finalitat de la iniciativa és enfortit i formar habilitats relacionades amb la comunicació, la gestió i resolució de conflictes. Font: Llicència CC (Pexels)
 Font:
La mediació és una eina clau per a la cohesió social que coneixement dels drets i l’accés als serveis comunitaris de les persones que ho necessiten. Font: Llicència CC
 Font:
El projecte europeu IncludeMe ha posat en marxa tres eines gratuïtes per a la formació en mediació. Font: Llicència CC

Noves eines gratuïtes per a la formació en mediació amb el projecte IncludeMe

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La Fundació Solidària de la Universitat de Barcelona és entitat sòcia d’aquest projecte europeu, el qual treballa per la inclusió social a través de la mediació.

El projecte europeu IncludeMe, en el que hi participa la Fundació Solidària de la Universtitat de Barcelona, ha creat noves eines per a la formació en medicació, totes elles gratuïtes. La finalitat de la iniciativa és enfortit i formar habilitats relacionades amb la comunicació, la gestió i la resolució de conflictes. El projecte s’emmarca dins del pla estratègic Europa 2020, impulsat des de la Unió Europea. Un dels objectius del pla és incrementar el nivell d’inclusió en els diferents territoris de la comunitat.

Una persona mediadora és aquella que té capacitats, coneixements i formació per a la prevenció, gestió i resolució de conflictes, fent d’interventora entre les parts involucrades. En el marc de la mediació intercultural, aquestes persones han d’estar formades en la llei d'immigració, la reagrupació familiar, els serveis governamentals i la integració al mercat laboral.

Es tracta d'una eina clau per a la cohesió social, ja que la mediació contribueix al coneixement dels drets i l’accés als serveis comunitaris de les persones que ho necessiten. Les persones mediadores es troben en organitzacions educatives, al sector municipal i també en l’àmbit del voluntariat.

Una guia de bones pràctiques

Una de les eines desenvolupades en el marc del projecte és una guia de bones pràctiques. A través d’exemples de resolució de conflictes, introdueix activitats de mediació formal i no formal per a promoure la cohesió social i el coneixement mutu, tot promovent l’acollida de persones que han viscut un procés migratori.

Un curs en línia massiu i obert

El projecte IncludeMe també ha posat en marxa un curs obert i massiu en línia (MOOC per les seves sigles en anglès), totalment gratuït. Es divideix en cinc mòduls que cobreixen 24 àrees que contenen aprenentatges breus, exercicis i enllaços per ampliar els coneixements.

Tal com expliquen des de la Fundació, el curs proporciona competències perquè qui es forma en mediació esdevingui “una persona present, justa i fiable que ajuda en situacions on poden sorgir dificultats, per exemple per la burocràcia”.

Un curs de formació innovador

També s’ha engegat una formació dirigida a la comunitat educativa, sobretot si treballen amb persones adultes o comunitats de persones que han viscut processos migratoris.

També es divideix en cinc mòduls i proporciona eines i recursos per integrar la mediació intercultural en les activitats que desenvolupen en la seva entitat o centre educatiu. Les tasques del curs són participatives i estan dissenyades per a la interacció a l’aula. Inclouen estudis de cas i temes de reflexió i discussió.

Afegeix un comentari nou