Oasiurbà: reformes a preus adaptats per un habitatge digne

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca / Alba Marino
Les tres branques en les que se centra Oasiurbà mai treballen soles. Font: Oasiurbà
L'entitat treballa al Raval, però també té casos de la resta de Barcelona. Font: Oasiurbà
Les tres branques en les que se centra Oasiurbà mai treballen soles. Font: Oasiurbà
Les tres branques en les que se centra Oasiurbà mai treballen soles. Font: Oasiurbà
Oasiurbà promou la transformació social a través de l'habitatge.  Font: Oasiurbà
Oasiurbà promou la transformació social a través de l'habitatge. Font: Oasiurbà

Oasiurbà: reformes a preus adaptats per un habitatge digne

Autor/a: 
Carlos Faneca / Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat amb seu al barri del Raval, formada per un equip multidisciplinar d'arquitectura, dret i treball social, defensa el dret a l’habitatge digne a través de reformes i assessorament legal.

“Si hi hagués més gent com ells, el Raval seria una altra història”. És una de les moltes frases d’agraïment de la Meri (nom fictici), una de les veïnes d’aquest barri que ha rebut l’ajuda d’Oasiurbà. L’entitat va determinar que el seu lavabo no estava en condicions dignes i va realitzar una reforma que la dona considera “una obra d’art”. Com ella, molta gent ha rebut el suport de l’entitat que, amb reformes a preus adaptats, vol aturar el deteriorament del Raval.

Oasiurbà és una entitat social que té com a missió preservar o defensar el dret a l’habitatge digne. Aquest dret es preserva des d’una perspectiva multidisciplinària a través d'un equip de professionals que cobreixen àmbits com el social, l'arquitectònic i el dret. Així, Oasiurbà no només ofereix reformes a preus assequibles, algunes de les quals subvenciona totalment, sinó que també facilita assessorament legal.

“Volem que les pesones que que ajudem visquin en una casa en bon estat, que estiguin rodejats d'un veïnat amb el qual mantinguin una relació pacífica o que no estiguin patint per un desnonament extern”, explica el director jurídic, Ivo Recoder, que avança que el projecte ja treballa en altres barris de Barcelona, així com fora de la ciutat.

Treball en equip

El director jurídic de l’entitat assegura que el fet d’ajuntar persones de diferents àmbits professionals permet a l’entitat oferir una sèrie de serveis molt amplis. “En cap moment aquestes tres branques treballen soles”, exposa Recoder, que destaca que són persones que dediquen el seu temps lliure a millorar les condicions d’aquests habitatges. El treball en equip però no finalitza aquí, ja que hi ha casos en què es demana ajuda a voluntaris i voluntàries d’altres entitats socials.

L’associació es va iniciar ara fa dos anys amb subvencions que facilitaven poder executar aquest tipus de reformes. “Ara estem començant a generar els nostres propis recursos oferint preus reduïts adaptats als usuaris que contacten amb nosaltres”, uns diners que Recoder explica que van a més projectes de l’entitat.

El procés per avaluar cada cas s’inicia amb unes reunions en les quals sempre hi són presents els treballadors i treballadores socials. En aquestes trobades es determinen quins recursos són necessaris i si és possible realitzar les reformes de manera totalment gratuïta en cas que es tracti de gent amb pocs recursos. “Tenim un límit de persones a qui es pot ajudar sense pagar que es determina pel temps del qual disposen els treballadors i treballadores de l’entitat”, afegeix.

La Meri va ser una de les veïnes del Raval que ha rebut ajuda gratuïta. La seva mare, ja gran, tenia grans dificultats per entrar a una dutxa en la qual es necessitava l’ús de cubells d’aigua. “L’amo del pis em va dir que jo m’havia d’encarregar de les obres, però estic a l’atur i m’era impossible”, afirma la Meri. “He tingut molta sort, han donat la cara davant aquest problema i en tot moment han estat a sobre fins que no ha quedat tot perfecte”, assenyala.

Guardó de l’Ajuntament

Oasiurbà va rebre a finals del 2018 el 10è Premi Consell Municipal d’Immigració per la transformació social des de l’habitatge a la ciutat. “Ens vam sentir bastant orgullosos en aquell moment”, assegura Recoder, que admet que no n’era conscient que el projecte podia ser guardonat.

No obstant, el més important per a l’entitat és la rebuda que ha tingut entre el veïnat del Raval que, com la Meri, es mostren encantats amb la iniciativa. “Les persones que contacten amb nosaltres entenen l’oportunitat de tenir aquests serveis adaptats a la seva butxaca”, explica Recoder. "Una dutxa, una cosa tan normal per a qualsevol persona, per a nosaltres ha estat el millor regal que hem tingut”, explica emocionada la Meri.

Afegeix un comentari nou