Àmbit de la notícia
Comunitari

Obertament cerca persones amb problemes de salut mental "que no es mosseguin la llengua"

Autor/a
Obertament
  • Els protagonistes de la campanya són activistes d'Obertament
  • Obertament lluita contra la discriminació en salut mental

El projecte Obertament llença una campanya per cercar persones amb problemes de salut mental que vulguin lluitar contra la discriminació social a la qual s’enfronten diàriament.

Els protagonistes de la campanya són els propis activistes d’Obertament, que ens parlen de situacions quotidianes on s’han sentit discriminats per tenir problemes de salut mental, animant d’altres persones que es troben en la mateixa situació que esdevinguin activistes del projecte.

Fent servir l’expressió “mossegar-se la llengua”, la campanya d’Obertament posa en evidència exemples de discriminació als quals s’enfronten quotidianament les persones amb problemàtiques de salut mental i convida tots aquells que es troben en situacions semblants a parlar-ne per trencar amb l’estigma.

 

“Em mossego la llengua quan escolto dir que els bojos som perillosos”diu un dels protagonistes, cridant l’atenció sobre una situació que afecta a milers de persones a la nostra societat, però que tradicionalment es silencia per por al rebuig i l’exclusió social. Les persones que surten al vídeo són activistes d’Obertament, una plataforma de sensibilització, participació i denúncia de missatges discriminatoris, que pretén modificar les creences, les reaccions emocionals i les actituds negatives envers les persones que viuen algun trastorn mental. I per aconseguir-ho, necessita d’activistes que vulguin treballar per aquest canvi: “No et mosseguis la llengua, utilitza-la!”.  

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 4 persones patirà un trastorn de salut mental al llarg de la seva vida. No obstant això, el 18% de la població considera que les persones amb trastorn mental són perilloses, el 28% no entrevistarien una persona amb malaltia mental i el 51% de les notícies relacionades amb problemes de salut mental estan relacionades amb assassinats, segons un estudi realitzat per la Universitat Complutense de Madrid. Arrel d’aquestes creences socials negatives i comportaments discriminatoris, les persones diagnosticades poden arribar a interioritzar aquest estigma social, generant reaccions emocionals de baixa autoestima o vergonya i comportaments com l’ocultació de tot el que tingui a veure amb la seva experiència personal de salut mental: “Em mossego la llengua quan dic que tinc problemes de nervis, en comptes d’esquizofrènia”.

 

Per trencar aquest cercle, els principals agents de salut mental a Catalunya uneixen esforços i objectius per acabar amb l’estigma amb el projecte nacional Obertament, que neix al desembre de 2010. Aquesta fita es pretén aconseguir mitjançant accions a escala de tot Catalunya que promoguin el contacte i la participació social de les persones, la sensibilització de col·lectius concrets i la resposta directa a missatges i pràctiques discriminatòries que es detectin, així com campanyes de comunicació. Totes aquestes actuacions estan liderades per les mateixes persones amb trastorns de salut mental, organitzades en equips d’activistes.

 

 

 

Els equips d’activistes es divideixen en 3 línies de treball estratègiques: Sensibilització, per realitzar accions educatives a col·lectius específics com ara periodistes, estudiants o familiars; Alerta Estigma, per detectar i donar resposta a missatges i pràctiques discriminatòries; i Portaveus en Primera Persona, per explicar la seva experiència amb la salut mental als mitjans de comunicació. Els membres dels equips reben una formació inicial especialitzada per aprofundir en els coneixements específics que es necessiten per desenvolupar les tasques concretes i el treball en equip.

 

Les persones que vulguin participar com a activistes es poden informar i apuntar al web d’Obertament

El vídeo de la campanya es pot veure al canal Youtube

Per a més informació: obertament@obertament.org

93 272 14 51/ 93 175 03 37

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari