Òmnium. 50 anys de lluita

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Òmnium. 50 anys de lluita

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Resum: 

L'acte del 50 aniversari d'Òmnium Cultural esdevè un acte reivindicatiu pels drets del poble català. Amb advertències concretes, com pacte fiscal o objecció fiscal, l'entitat dibuixa amb claredat les línies de treball futures per seguir lluitant per la llengua, la cultura i el país.

Les efemèrides a voltes coincideixen i aquest 11 de juliol, Òmnium cultural va poder celebrar en un acte conjunt a l'Auditori de Barcelona un aniversari doble, el dels 50 anys de l'entitat i el primer aniversari de la multitudinària manifestació del 10-J contra la sentència de l'estatut. Si la feina d'Òmnium durant aquests cinquanta anys ha estat la de defensar la llengua la cultura i el país, tal i com el seu propi lema indica, una celebració amb tant pes simbòlic no podia decebre pel seu contingut. I no ho va fer.

Davant representants de la política, la cultura i la societat civil, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, va defensar el paper de la ciutadania a l'hora de marcar l'agenda pública i defensar els interessos de país. "De vegades la gent corre més que la història", va afirmar recordant la manifestació de l'estiu passat i, esgrimint les dades de les darreres enquestes on es demostra l'augment dels sentiment d'independència entre els ciutadans, va defensar tres objectius clars i contundents: Independència cultural, Independència Fiscal i el dret a decidir.

Potser el punt més vistós dels tres va ser el de la Independència Fiscal, doncs la presidenta d'Òmnium no només va reclamar un cop més el dret de Catalunya per recaptar i administrar els propis impostos, sinó que va parlar obertament d'objecció fiscal. Segons Casals, si l'estat no respon en 4 anys a les reivindicacions pel pacte fiscal, l'entitat ja ha començat a estudiar fórmules de pressió.

Quan al dret a decidir, la presidenta va presentar el compromís ferm d'Òmnium per que les consultes populars per la independència realitzades arreu de Catalunya no quedin en no res. Així, l'entitat es compromet a treballar per un referèndum oficial i vinculant.

En referència a la cultura, l'entitat parla de la Independència cultural com una defensa aferrissada de la llengua catalana. En la mateixa línia que han vingut treballant els darrers 50 anys, Òmnium reclama no realitzar ni un pas enrere en la immersió lingüística a les escoles o el català com a llengua vehicular a l'escola.

Finalment, l'acte també va servir per realitzar un sentit homenatge a aquells cinc homes que l'any 1961 es van decidir a fundar una societat civil per la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalana. Els familiars de Lluís Carulla, Joan B. Cendrós, Fèlix Millet, Pau Riera i Joan Vallvé van rebre una edició en facsímil del document notarial que va certificar el naixement d'Òmnium Cultural. Com va dir el poeta Carles Duarte, "Els fundadors se sentirien orgullosos de la tasca fecunda que es continua fent a favor de dels ideals que van impulsar".

Per commemorar aquest cinquantè aniversari, Òmnium també ha realitzat una sèrie de cinc anuncis, dirigits per l'actor i director Joel Joan, que podeu veure en el següent enllaç.

Discurs Integre de Muriel Casals

Afegeix un comentari nou